Merkez Bankası, 19 yılın en büyük enflasyon oranını değerlendirdi

Merkez Bankası, dün duyurulan resmi enflasyon değerlerine ilişkin yaptığı yaptığı açıklamada "Bu dönemde birçok kalem üzerinde döviz kuru gelişmelerinin yansımaları hissedilirken, kur geçişkenliğinin yüksek olduğu temel mal grubunda fiyatlar özellikle dayanıklı tüketim malları öncülüğünde yüksek bir oranda artmıştır" görüşünü aktardı.

Merkez Bankası (MB) Aralık ayı aylık fiyat gelişmeleri raporunu yayınlarken, raporda “Enflasyondaki yükselişe en belirgin katkı temel mal ve gıda alt grubundan gelmiştir. Bu dönemde birçok kalem üzerinde döviz kuru gelişmelerinin yansımaları hissedilirken, kur geçişkenliğinin yüksek olduğu temel mal grubunda fiyatlar özellikle dayanıklı tüketim malları öncülüğünde yüksek bir oranda artmıştır.” ifadelerine yer verildi.

Raporda taze meyve ve sebze harici ürünlerdeki fiyat artışları hakkında "Gıda grubunda yıllık enflasyon taze meyve ve sebze kalemlerinde görece daha ılımlı seyrederken, girdi maliyetlerinin etkisiyle taze meyve ve sebze dışı kalemlerde kayda değer bir oranda yükselmiştir.” görüşü aktarıldı.

ENERJİ FİYATLARI KUR ETKİSİYLE YÜKSELDİ

Uluslararası enerji fiyatlarında bu dönemde gerilemenin izlendiği belirtilen raporda döviz kuru dalgalanmalarının sonucu olarak başta akaryakıt, tüp gaz ve kömür olmak üzere yurt içi enerji fiyatlarındaki artışların ise sürdüğü belirtildi.

MB bir yandan da gıda fiyatlarından dolayı lokanta ve otel hizmetlerindeki fiyat dalgalanmalarına değinirken, raporda “Hizmet grubunda da yükselişler genele yayılırken, bilhassa lokanta-otel grubu fiyatlarındaki hızlanma gıda enflasyonundaki görünümün de etkisiyle belirgin olmuştur.” değerlendirmesi yapıldı.

Merkez Bankası, 19 yılın en büyük enflasyon oranını değerlendirdi ile ilgili etiketler Merkez Bankası enflasyon raporu
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.