Meksika'dan ABD'ye kaçak giriş yapan Türk sığınmacılar zor şartlarda yaşıyor: 18 ayda 33 bin kişi...

Meksika sınırını geçerek ABD'ye kaçak yolla giriş yapan sığınmacıların sayısı her geçen yıl artıyor. Bunlar arasında Türk vatandaşları da var. Meksika sınırını geçerek ABD'ye iltica talep eden Türk sığınmacı sayısı, son 18 ayda 33 bin kişiye yükseldi.

Kaçak yollarla ABD'ye girip iltica talep eden ve aralarında doktor, hukukçu, mühendis farklı meslek dallarına mensup Türklerin sayısı giderek artıyor.

ÖNCE HAPİSHANEYE GÖNDERİLİYORLAR

Meksika sınırını kaçak olarak geçip sınır devriyelerine teslim olan sığınmacılar, Arizona ve Texas'taki hapishanelere gönderiliyor. Daha sonra yasal işlemleri bitince mahkemeye çıkarılıyorlar. En erken bir haftada bazen de aylar sonra serbest bırakılıyor ya da ülkesine geri gönderilebiliyor.

BİR TÜRK HAYATINI KAYBETTİ

VOA'nın haberine göre, Meksika sınırını geçtikten sonra New York'a gönderilen ve belediyenin evsiz barınaklarından birinde yaşayan ürk sığınmacı Abdülhekim Eşiyok yaşamını yitirdi.

Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinden ABD’ye gelen Eşiyok, ramercy Park semtinde kaldığı barınağın yakınlarında aşırı alkollü Mahbub Ali’nin kullandığı arabanın altında kaldı ve can verdi.

Meksika'dan ABD'ye kaçak giriş yapan Türk sığınmacılar zor şartlarda yaşıyor: 18 ayda 33 bin kişi...

Eşiyok’un cenazesini Türkiye’ye göndermek için yardım kampanyası başlatan Amerikan Federal yönetimine bağlı, ‘ABD Vaiz Gücü’nden bağımsız imam Ahmet Dönmez, yardım sürecini ve New York’taki sığınmacılarla ilgili görüşlerini paylaştı.

Dönmez, “Yardım kampanyasında talep edilen miktarın yaklaşık 8 bin 500 dolar fazlasını topladık. Eşiyok’un cenazesini Türkiye’ye gönderilmesi ve diğer giderlerin toplamı da yaklaşık 8 bin 500 dolar tuttu. Ailesi benimle temasa geçti. Topladığımız yardım miktarının geriye kalan kısmını Türkiye’deki ailesine göndereceğiz’’ dedi.

"TÜRK SIĞINMACILAR ÇOK ZOR ŞARTLARDA YAŞIYOR"

İmam Dönmez, Meksika sınırından ABD’ye geçen binlerce Türk’ün şu anda New York’ta belediyenin sağladığı barınak ve sığınma evlerinde, dramatik bir şekilde yaşamlarını sürdürmek zorunda kaldıklarını belirterek ’’Son bir yılda yaklaşık 600 kadar sığınmacı Türk’ü, ben belediyenin barınma evlerine yerleştirdim. Bunların arasında 40-50 kadar aile de var. 2-3 çocuklarıyla kaçıp gelmişler. Birkaç yüzde tek başlarına gelenler. Bunların hepsini sığınma yerlerine ben yerleştirdim. Bunların dışında başkalarının da yerleştirdiği Türk sığınmacılar var. New York’ta çok zor şartlarda, dramatik şekilde yaşamak zorunda olan binlerce Türk sığınmacı var’’ dedi.

"KAÇAK ŞEKİLDE ABD'YE GELMEYİN"

Dönmez, kaçak yollarla ABD'ye gelmeyi düşünenlere seslendi ve “Asla bu yolla gelmeyi düşünmeyin. Bu doğru bir çözüm yolu değil. Çok büyük riskler alacaksınız buna değmez. Nehirde boğulup, uyuşturucu kartellerinin, insan kaçakçılarının eline düşebilirsiniz. Eğer bu yolla bu ülkeye gelmişseniz de bu ülkede yasaların dışına çıkmayın, kanunlara uyun. Türk toplumunla bağlantı içinde olun ki başınıza bir şey geldiğinde size ulaşılsın” diye konuştu.

Meksika'dan ABD'ye kaçak giriş yapan Türk sığınmacılar zor şartlarda yaşıyor: 18 ayda 33 bin kişi... ile ilgili etiketler ABD Meksika Sığınmacı
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.