Mason nedir? Amaçları nelerdir?

Masonluk faaliyetleri ülkemizde ve dünyada merak edilen konular arasında yer alıyor. Türkiye Gençlik STK'ları Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan, Denizli'de düzenlenen Ege Bölgesi Sivil Toplum Kuruluşları İstişare Toplantısı'nda mason terimine değindi. Peki, Mason nedir? Amaçları nelerdir?

Birçok kişi tarafından masonluğun ne olduğu merak edilip araştırılıyor. Türkiye Gençlik STK'ları Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan, Denizli Büyükşehir Belediyesi Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi'nde TGSP tarafından ikincisi düzenlenen Ege Bölgesi Sivil Toplum Kuruluşları İstişare Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Birtakım çevrelerin çeşitli vakıf ve derneklere farklı kulplar takarak gençleri oralardan uzaklaştırmaya çalıştıklarını söyledi "Ama Rotary'nin yaptığı çalışmaya katılmak mubah, Lions'un üniversitelerde yaptığı teşkilatlanmaya katılmak hiçbir kulp taşımıyor. Bu ülkede mason olmayı kimse sorgulamıyor. Dolayısıyla biraz öz güvenle ayağa kalkıp bu konularda ses çıkarmamız lazım, meydanı başkalarına bırakmamamız lazım. Bu konularda gençleri istismar eden bu odakları da ifşa etmek zorundayız" açıklamalarında bulundu. Peki, Mason nedir? Amaçları nelerdir? Detaylar haberimizde...

Mason nedir? Amaçları nelerdir?

MASON NEDİR?

Dünyanın pek çok ülkesinde dışa kapalı bir örgüt olarak etkinlik gösteren, özgürlük, eşitlik, kardeşlik ve dayanışma temeline dayalı, ilkeleri ve kuralları ancak üyelerince bilinen, üyeleri arasında büyük bir dayanışma bulunan, 6–7 üyeden oluşan ve lonca denilen bölümlere ayrılan, üyelerinin birbirlerini masonluğa özgü imlerle, simgelerle tanıdığı, gizliliğe önem veren bir tür örgüt, dernektir. Kökleri her ne kadar 16. yüzyılın sonu ve 17. yüzyılın başlarına kadar dayanıyor olsa da, 24 Haziran 1717 tarihinde Londra'da bir araya gelen dört locanın girişimiyle Londra Büyük Locası kurulmuştur. Masonlara göre masonluk akılcılık, bilimsellik ve insanlığın oluşumundan bu yana ortaya çıkarak, insanlığın gelişimine ve bilgi birikimlerine katkıda bulunmuş bir kültür ve fikir üst yapı kurumudur. Ezoterik ve sadece üyelerine açık olan örgüttür. Dünyanın birçok ülkesinde 5 milyon üyesi ile değişik biçimlerde mevcuttur. Sadece İngiltere, İskoçya ve İrlanda'da 480.000; Amerika Birleşik Devletleri'nde ise 2 milyonu aşkın üyesi bulunmaktadır. Çeşitli ülkelerdeki mason örgütleri ortak amaç ve ülküde birleşme bakımından evrensel, kendi yurtlarındaki yönetsel kuruluşlarında ise tümüyle bağımsız ve ulusal birer kurumdurlar. 

AMAÇLARI NELERDİR?

Masonluğun bir evrensel amacı vardır. Özetle şöyle denilmektedir: Dünya üzerindeki tüm toplumların ve ayırımsız olarak tüm insanların barış, esenlik, güven ve mutluluk içinde yaşayabilmeleri için gerekli olan ortamın, koşulların ve karşılıklı anlayışın sağlanması.Sözü edilen bu “evrensel amaç” olsa olsa bir “ülkü” olarak nitelendirilebilir. Bu nedenle güncel bakımdan bu amaç ile bağlantılı olmak üzere, pratikte şöyle amaçlar edinilmiş ya da hedefler saptanmıştır:
İnsanlar arasında ortadan kaldırılmasına olanak bulunmayan çeşitli farklılıkların, bir “ayırım ve çatışma nedeni” olmasının giderilmesi,insanlığın gelişimini, giderek evrimini sağlayan her türlü ilkenin yaygınlaştırılması;Bunların önderliğini yapabilecek nitelikte bireylerin yetiştirilmesi,bir diğer benimseyişe göre; Masonluğun amacı bilimsel yöntemle ve akıl verilerinin ışığında gerçeklerin araştırılması olarak belirtilir ama böyle bir amaç olsa olsa Masonluğun kendi içinde geçerli sayılabilir.

 

Mason nedir? Amaçları nelerdir? ile ilgili etiketler 2019 Mason
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.