Mars'ta hayat arayan bilim insanlarından heyecanlandıran keşif: Beklenmeyen miktarda su bulundu

Mars'ta keşif çalışmalarını sürdüren bilim insanlarından yeni bir keşif geldi. Bilim insanları ABD'deki Büyük Kanyon'a benzetilen arazide hiç beklemedikleri miktarda su buldu. Bilim insanları söz konusu bölgenin yeni keşif çalışmaları için son derece ilgi çekici olacağının altını çiziyor.

Mars'ta araştırma yapan bilim insanları önemli bir keşfe imza attı. Kızıl gezegende bulunan ve ABD'deki Büyük Kanyon'a benzetilen büyük bir kanyonun yüzeyinde 'önemli ölçüde' su bulundu. Avrupa Uzay Ajansı'nın Roscosmos ile birlikte 2016 yılında başlattığı ortak görev kapsamında araştırma yapılan ve Büyük Kanyon'dan 10 kat daha uzun, beş kat daha derin ve 20 kat daha geniş olan bölgedenin yüzeyinin hemen altında su bulundu.

Icarus dergisinde yayımlanan yazıya göre, gözlemler yörünge aracı tarafından Mayıs 2018 ile Şubat 2021 arasında toplandı. Daha önce, diğer yörünge araçları Mars yüzeyinin hemen altında su aradı ve Mars tozunun altında küçük miktarlar tespit etti.

FREND nötron teleskopunun baş araştırmacısı olan çalışma yazarı Igor Mitrofanov, yaptığı açıklamada "FREND, devasa Valles Marineris kanyon sisteminde alışılmadık derecede büyük miktarda hidrojen bulunan bir alanı ortaya çıkardı: gördüğümüz hidrojenin su moleküllerine bağlı olduğunu varsayarsak, bu bölgedeki yüzeye yakın malzemenin %40 kadarı su gibi görünüyor" dedi. Bilim insanları bulunan suyun miktarının beklediklerinden çok daha fazla olduğunun altını çizdi.

Malakhov, cihazın benzersiz gözlem yeteneklerinin, ekibin daha önce gizli kalan suyu tespit etmesine izin verdiğini söyledi. Bu, su buzu veya topraktaki minerallere bağlı su olabilir. Ancak bilim adamları, bu bölgedeki minerallerin çok az su içermesi nedeniyle buzun varlığının daha olası olduğuna inanıyor.

Mars'a gelecekteki görevler daha düşük enlemlere inecek. Valles Marineris'teki bu keşif, özellikle bu suya daha önce keşfedilen diğer yeraltı su kaynaklarından çok daha erişilebilir olacağından, önümüzdeki yıllarda potansiyel insan keşifleri için ilgi çekici bir yer olacağı vurgulanıyor.

Mars'ta hayat arayan bilim insanlarından heyecanlandıran keşif: Beklenmeyen miktarda su bulundu ile ilgili etiketler Mars Su kanyon
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.