Erkan İçsel: Marmara'nın altında büyük çapta doğal gaz var!
Uluslararası Enerji Uzmanı Erkan İçsel, Türkiye'nin Akdeniz’deki gaz arama çalışmalarını SuperHaber'e değerlendirdi.
Dünya gaz piyasasının önemli aktörlerinden biri olan Erkan İçsel, Akdeniz gazı konusunda TPAO’nun kritik bir rolü olduğunu belirterek, "TPAO’nun yetkili kişilerinin 24 saat iş başında olması lazım. Beş dakika için iş başından ayrılmaları büyük hasarlara sebep olabilir." diye konuştu.
Erkan İçsel, Marmara'daki gaz rezervi hakkında da önemli açıklamalar yaptı.
Soru: Türkiye’nin Akdeniz’deki gaz araştırması hakkında ne düşünüyorsunuz?
Cevap: Türkiye için çok doğru bir hareket. Bugüne kadar enerji faaliyetinde Türkiye’nin vermiş olduğu en doğru karar ve aynı zamanda seçtikleri danışmanlık şirketinin dünyada bu işi bilen en iyi şirket olması da bu çalışmanın başarıyla sonuçlanacağının göstergesi.
Soru: Akdeniz’den elde edilecek enerjinin Türkiye’ye faydaları nedir?
Cevap: Türkiye’nin gaz ihtiyacının 3/1’i buradan sağlanabilir. Bütçe açığının azalmasına sebep olur. Yalnız Akdeniz’deki enerjinin çıkarılmasında danışmanlık yapan şirket bu işte dünyadaki en iyi teknik şirketlerden biri. Fakat bu noktada bu şirkete vereceğiniz komutlar çok önemli. Bunu şöyle bir örnekle anlatayım. Mesela siz ev sahibisiniz. Evinize tamirci geliyor. Ama siz diyeceksiniz ki ben bulaşık makinesini tamir ettirmek istiyorum. Aksi takdirde eve gelen teknik servis siz söylemeden ne yapacağını bilmez. Yani Türkiye’de bu komutları danışmanlık şirketine verebilecek kişiler şu an Türkiye’de değil. Bu işi yapabilecek Türk mühendisler dünyanın birçok ülkesindeki petrol şirketlerinde çalışıyor. Yabancı petrol şirketlerindeki Türk mühendislerine bu noktada ihtiyaç var. Çünkü danışmanlık şirketine verilecek emirlerin doğru olması lazım. Aksi halde verimlilik elde edilemez. En ufak bir hata ya da yanlış bir komut büyük çapta mali zararlara sebebiyet verebilir. Yıllar önce Meksika körfezinde BP’nin vermiş olduğu yanlış bir kararın, milyonlarca varil petrolün Meksika körfezine yayılmasına sebep olması gibi. Aynı şey burada da olabilir. Bunun bir takım çalışması olması lazım.
İlk 6 ay boyunca TPAO’nun yetkili kişilerinin 24 saat iş başında olması lazım. Beş dakika için iş başından ayrılmaları büyük hasarlara da sebep olabilir. Bunu söylememin sebebi TPAO’nun Akçakoca’daki göstermiş olduğu başarısızlık 640 milyon dolara mal oldu. İkincisi de Türk petrollerinin personelinin danışmanlarla ve bu işle ilgili olan kimselerle iyi bir münasebet kurması gerekir. Ülkemizde şöyle bir durum var; herkes her şeyi biliyor fakat işe gelince bilmediğini de bilmiyor. Onun için tavsiyem bunun en güzel misali bu havzanın Türkiye kısmında dünyanın en iyi eksper petrol şirketlerinden biri olan Anadarco. Anadarco’nun bu bölgeden gitme sebebi TPAO’nun personeliyle olan fikir ayrılığıdır. Bundan dolayı Akdeniz’de yapılacak olan sondaj işlemlerinde bu işin kontrolünü ve yönetimini TPAO’nun da üstünde bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı’na bağlı bir ofisten yönetilmesi Türkiye için daha hayırlı olacaktır.
Soru: Marmara’daki doğal gaz rezervi hakkındaki düşünceleriniz?
Cevap: Bu bölgede büyük çapta gaz var. Bazı bölgelerde gaz miktarı çok muazzam olmadığı için maliyetli olacağı düşünülüyor olabilir. Fakat ticari olarak oraya girmenin faydası gazın çıkarıldığı bölgeler aynı zamanda gazın depolanması içinde kullanılabilir. Tavsiyem TPAO’nun yerine bu işin uzmanı kişilere ruhsatlarının verilmesi Türkiye için daha iyi olur.