MANAS DESTANI'NDA İSTİHBARAT FAALİYETLERİ!

İstihbarat Uzmanı ve Sovyetolog Alparslan Ertuğ ve Gazeteci İbrahim Baran ile 'Mevzu Derin' SuperHaber YouTube kanalında yayında...

SuperHaber YouTube kanalında yayınlanan ‘Mevzu Derin’in yeni bölümünde, tarihin gizemli sayfalarında sıra dışı yolculuğa çıkan İstihbarat Uzmanı ve Sovyetolog Alparslan Ertuğ ile Gazeteci İbrahim Baran, Manas Destanı ile ilgili çalışmalarıyla öne çıkan Dr. Abdrasul İsakov'u konuk etti. Akademik çalışmalarıyla bilinen İsakov, Manas Destanı’ndaki casusluk hikayelerini ve casusluğun o zamanlardaki ipuçlarını masaya yatırdı.

MANAS DESTANI'NDA İSTİHBARAT FAALİYETLERİ!

"CASUSLUK YAPARAK ARALARINA KARIŞTI VE BEKLENMEDİK ANDA DARBEYİ İNDİREREK SAVAŞI KAZANDILAR”

Dr. Abdrasul İsakov, "Destan Manas’ın doğumuyla başlıyor. Hemen o anda istihbarat olayı da doğumla birlikte başlıyor. Orada düşman olarak Çinliler ve Kavuklar gösterilir. Burada ilginç bir nokta var ki; Kavuklar ile Moğollar normalde aynı kökten ama Moğollar bir kardeş halk olarak orada işlenir. Kavuklar ise düşmandır. Çünkü Kırgızlar tarihine baktığımız zaman bir Cungar İstilası var ortaçağın sonlarında. Bundan olsa gerek ki Kavluklar ve Çinliler ile birlikte bir de Mançular var, onlar bir düşman olarak işlenmiştir. Pekin’deki sarayda korunan kutsal kitapta Kırgızlar’da Manas adında birisinin doğacağı ve onu zamanı geldiğinde Altay Tekin’e han olacağı yazılmıştır. Bunu önlemek için Çin ve Kavuklar bütün Kırgızlar’ı teftiş ettiler. Bu yüzden aynı gün içinde yeni doğan çocukları, hamile olan kadınları öldürmeye başladılar. Bunu önlemek için Kırgızlar bir yol bulur ve ‘Carmanas’ adında birini Çinliler arasına sızdırırlar. O zamanlar Çinliler Kırgızlar’ı işgal etmiş ve her yöne dağıtmıştı. Olay Manas’ın doğumundan itibaren doğru istihbarat işlerinin dalında yürüdüğünü gösterir. Kırgızlar da tedbir amaçlı Manas’ın ismini değiştirirler. Ona ‘Çomçendi’ ismini verirler. Manas, Türk halkı tarafından han seçilir. Hanlık döneminde  istihbaratlarına karşı istihbaratta olur. Destanı okuyunca görebiliyoruz. Onların hamlelerini artık Manas önceden biliyor artık. Bununla ilgili pek çok örnek görmek mümkündür. Bazen  aralarına sızarak bilgi alır. Mesela, Kavluklar’ın ordu hanının bir pehlivanı var. Onun öldürülmesi lazım. Kırgızlarda da ‘Pehuş’ adlı bir sihirbaz ihtiyar kılıfına bürünüp onların içinde önceden karışır ve beklenmedik anda darbeyi indirerek o pehlivanı öldürür. Dolayısıyla Kırgızlar, bu casuslukla o Kavluklar’ın ordu hanını savaşta kazanırlar.“ ifadelerini kullandı.

Alparslan Ertuğ ve İbrahim Baran ile ‘Mevzu Derin’in tamamını SuperHaber YouTube kanalında izleyebilirsiniz…

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

MANAS DESTANI'NDA İSTİHBARAT FAALİYETLERİ! ile ilgili etiketler İstihbarat Alparslan Ertuğ ibrahim baran Manas Destanı

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.