Madımak Olayı nedir 2 Temmuz? Sivas Katliamı'nda neler yaşandı? Ölenlerin isimleri

Bugün Sivas Katliamı'nın 30. yıl dönümü! 1993 yılında gerçekleşen Madımak Olayı sonucunda 37 kişi hayatını kaybetmişti... Bu çerçevede Madımak olayının ne olduğu, Sivas Katliamı'nda neler yaşandığı ve ölenlerin isimleri merakla araştırılıyor. Peki, Madımak Olayı nedir 2 Temmuz? Sivas Katliamı'nda neler yaşandı? Ölenlerin isimleri... Ayrıntılar haberimizde... 

37 kişinin hayatını kaybettiği Sivas katliamının bugün 30. yıl dönümü... 1993 yılında gerçekleştirilen olaylar sonucunda 33 konuk, 2 otel görevlisi ve 2 gösterici hayatını kaybetti. Madımak olaylarının 29. yıl dönümünde o tarihte neler yaşandığı merak ediliyor. Peki, Madımak Olayı nedir 2 Temmuz? Sivas Katliamı'nda neler yaşandı? Ölenlerin isimleri! Detaylar haberimizde... 

Madımak Olayı nedir 2 Temmuz? Sivas Katliamı'nda neler yaşandı? Ölenlerin isimleri

MADIMAK OLAYI NEDİR? SİVAS KATLİAMI'NDA NELER YAŞANDI? 

Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında, aralarında Aziz Nesin’in de bulunduğu pek çok sanatçı ve fikir insanı dönemin Sivas valisi Ahmet Karabilgin’in özel davetlisi olarak bu kente geldi. Kültür Merkezi içindeki karşıt grupla çıkan taşlı sopalı çatışma, polis tarafından fazla büyümeden, zor kullanılarak önlendi.

Binlerce kişiden oluşan karşıt grup, Kültür Merkezi'nden yeniden Hükümet Meydanı'na geldi. Hükümet Konağı'nı taşlamaya ve slogan atmaya başlayan grup ardından Madımak Oteli civarına ulaşarak, slogan atmaya devam etti.

Grup önce Madımak Oteli önündeki araçları ateşe verdi ve oteli taşladı. Madımak Oteli tutuşturulan perdeler ve alt katta bulunan eşyalarla birlikte yakıldı. Otele sığınmış olan kişilerden, aralarında Asım Bezirci , Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin’in de bulunduğu 35 kişi yanarak veya dumandan boğularak yaşamını yitirdi. Aralarında Aziz Nesin’in de bulunduğu 51 kişi de olaylardan kendi olanaklarıyla, ağır yaralarla kurtuldu. İtfaiye merdiveniyle kurtarılmaya çalışılan Aziz Nesin, merdivendeki görevli tarafından darp edilip, merdivenden itfaiye aracı etrafında toplanan karşıt görüşlü kalabalığa doğru itildi. Başından yaralanan Aziz Nesin’i l araya giren polisler kurtardı. Yaralılar, polis arabalarıyla Tıp Fakültesi Hastanesi`ne götürüldü.

Madımak Olayı sonucunda 33 konuk, 2 otel görevlisi ve 2 gösterici yaşamını yitirdi. Akşam saatlerinde valilikçe ilan edilen ”2 günlük sokağa çıkma yasağı” ile birlikte, güvenlik güçleri şehirde tam bir hakimiyet sağlayabildi.

Madımak Olayı nedir 2 Temmuz? Sivas Katliamı'nda neler yaşandı? Ölenlerin isimleri - Resim : 2

Sivas Katliamı, insan hakları, ifade özgürlüğü ve hoşgörü gibi temel değerlere aykırı bir şekilde gerçekleşmiş bir olaydır. Türkiye'de toplumsal hafızada derin bir iz bırakmış ve ülkede hoşgörü, ifade özgürlüğü ve farklılıklara saygı gibi konuların daha fazla tartışılmasına sebep olmuştur.

MADIMAK OLAYI'NDA ÖLENLERİN İSİMLERİ

Şenlik Katılımcıları
 
Muhlis Akarsu - 45 yaşında, sanatçı
 
Muhibe Akarsu - 45 yaşında, Muhlis Akarsu'nun eşi
 
Gülender Akça - 25 yaşında
 
Metin Altıok - 53 yaşında, şair, yazar, felsefeci
 
Mehmet Atay - 25 yaşında, gazeteci, fotoğraf sanatçısı
 
Sehergül Ateş - 30 yaşında
 
Behçet Sefa Aysan - 44 yaşında, şair
 
Erdal Ayrancı - 35 yaşında
 
Asım Bezirci - 66 yaşında, araştırmacı, yazar
 
Belkıs Çakır - 18 yaşında
 
Serpil Canik - 19 yaşında
 
Muammer Çiçek - 26 yaşında, aktör
 
Nesimi Çimen - 62 yaşında, şair, sanatçı
 
Carina Cuanna Thuijs - 23 yaşında, Hollandalı gazeteci
 
Serkan Doğan - 19 yaşında
 
Hasret Gültekin - 22 yaşında şair, sanatçı
 
Murat Gündüz - 22 yaşında
 
Gülsüm Karababa - 22 yaşında
 
Uğur Kaynar - 37 yaşında, şair
 
Emin Buğdaycı - 18 yaşında, şair.
 
Asaf Koçak - 35 yaşında, karikatürist
 
Koray Kaya - 12 yaşında
 
Menekşe Kaya - 15 yaşında
 
Handan Metin - 20 yaşında
 
Sait Metin - 23 yaşında
 
Huriye Özkan - 22 yaşında
 
Yeşim Özkan - 20 yaşında
 
Ahmet Özyurt - 21 yaşında
 
Nurcan Şahin - 18 yaşında

Madımak Olayı nedir 2 Temmuz? Sivas Katliamı'nda neler yaşandı? Ölenlerin isimleri ile ilgili etiketler sivas katliamı madımak olayı
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.