Lozan Antlaşması, 2023'te hükümsüz mü olacak? İşte anket sonuçları

1923 yılında İsviçre'de imzalanan ve bu yıl 100. yılı olacak olan Lozan Barış Antlaşması ile ilgili tartışmalar sürüyor. Peki, Lozan Antlaşması, 2023'te hükümsüz mü olacak? İşte, Türk halkıyla yapılan anket sonuçları...

Türkiye, 2023 yılına "merhaba" dedi.

Yeni yılın ilk dakikalarından itibaren tarihi bir tartışma yeniden gündem oldu.

2023, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra İsviçre'de 24 Temmuz 1923'te imzalanan Lozan Barış Antlaşması'nın 100'üncü yılı olacak.

LOZAN ANTLAŞMASI HÜKÜMSÜZ MÜ OLACAK?

Tartışmalar sırasında kimileri, Lozan'ın yeni yılda hükümsüz hale geleceğini düşünüyor. Konuyla ilgili bir araştırmaya imza atan Konda'nın anketinden çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

ANKETTEN ÇIKAN SONUÇLAR

Ankete katılanların yüzde 48'i, Lozan'ın bu yıl sona ereceği kanaatine sahip. Bu oran, üniversite mezunları arasında yüzde 43 düzeyinde gerçekleşti.

Lise altı ve lise mezunlarında ise sırasıyla yüzde 48 ve yüzde 47'lik kesimler, söz konusu anlaşmanın geçerliliğinin kalmayacağına inanıyor.

LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI'NIN SONA ERECEĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR

I. TBMM'nin imzaladığı ve II. TBMM'nin onayladığı antlaşmayla, Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı ve Misakımilli, itilaf devletleri tarafından resmen tanındı ve kabul edildi. Sevr Antlaşması, geçersiz hale geldi.

Aynı ankette, kendilerini "modern" olarak tanımlayanların yüzde 40'ı Lozan Barış Antlaşması'nın 2023 yılında sona ereceğini düşünürken, "geleneksel muhafazakar" ve "dindar muhafazakar"ların sırasıyla yüzde 48'i ve yüzde 54'ü de aynı görüşe sahip.

Lozan Antlaşması, 2023'te hükümsüz mü olacak? İşte anket sonuçları

LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASININ MADDELERİ

Türk Devleti'nin sınırları içindeki yabancı okulların Türk kanunlarına uyması, okulların öğreniminin Türk Devleti tarafından düzenlenmesi kayıt altına alındı.

Fener Rum Patrikhanesi'nin yabancı kiliselerle ilişki kurmaması şartıyla Türkiye'de kalması kabul edilirken, azınlıklara verilen ayrıcalıklar kaldırıldı, tüm azınlıklar Türk vatandaşı kabul edildi.

BOĞAZLAR SORUNU ÇÖZÜLDÜ

İstanbul'daki Rumlar hariç diğer yerlerdeki Rumların Yunanistan'a, Batı Trakya hariç diğer illerdeki Türklerin ise Türkiye'ye gönderilmesi suretiyle iki ülke arasında nüfus mübadelesine karar verildi.

20 Temmuz 1936'da imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile de Lozan'da üzerinde en çok durulan başlıklardan Boğazlar konusu çözüme kavuşturuldu.

143 MADDE, ÖNSÖZ VE 4 BÖLÜM

143 madde, bir önsöz ve 4 bölümden oluşan Lozan Barış Antlaşması'nın ön sözünde, devletlerin istiklal ve hakimiyetine saygı gösterilmesi prensibine yer verildi.

AA'da yer alan bilgiye göre, ülke sınırları Irak sınırı hariç belli oldu ve Türkiye açısından Birinci Dünya Savaşı sona erdi.

"BİR SUİKASTİN YIKILIŞI''

Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk'ta, Lozan Barış Antlaşması'na ilişkin yaptığı tanımlamada, "Türk milleti aleyhine asırlardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması'yla tamamlandığı zannedilmiş bir suikastın yıkılışını ifade eden bir belgedir." ifadelerine yer verdi.

Lozan Antlaşması, 2023'te hükümsüz mü olacak? İşte anket sonuçları ile ilgili etiketler Lozan Anlaşması
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.