Letonya'da alkollü sürücülere şok ceza: El konulan araçlar Ukrayna'ya bağışlanıyor

Letonya hükümeti, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı olan savaşına destek olmak için oldukça şaşırtıcı bir yol buldu. Buna göre ülkede alkollü sürücülerin el konulan araçları Ukrayna'ya gönderilecek.

BBC'nin haberine göre, 1.9 milyon nüfusa sahip olan Letonya, tüm Avrupa devletleri arasında en yüksek alkollü araç kullanım oranına sahip ülke. 20200 yılında ülkede, kandaki yasal alkol sınırı %0,5'i aşan 4.300 sürücü kaydedildi. Aynı yıl Letonya hükümeti, kanındaki alkol seviyesi yasal sınırın üç katı olan sarhoş sürücülerin araçlarına el koyup satmasına izin veren bir yasa çıkardı.

Letonya hükümetinin el koyduğu araç sayısı o kadar fazla ki, yeterli hızda açık artırmaya çıkaramıyor ve bu araçlar kamu depolarını dolduruyor. Örnek vermek gerekirse 2023 yılının henüz ilk çeyreğini tamamlamadık ve ilk iki ayda 200 araca el konuldu.

BUNDAN BÖYLE UKRAYNA'YA BAĞIŞLANACAK

Letonya hükümeti, bağışlanan araçları Ukrayna'nın ön saflarına veya acil durum ambulansı olarak kullanılmak üzere teslim eden STK Twitter Convoy'dan bir teklif aldıktan sonra, el konulan araçları, ülkenin Rus işgaline karşı direnişini desteklemek için Ukrayna'ya göndermeye karar verdi.

Letonya'nın el koyduğu sarhoş sürücülerin araçlarının ilk teslimatı Ukrayna'ya ulaştı. Letonya, her hafta el konulan iki düzine aracı Twitter Convoy'a bağışlamayı planlıyor.

Twitter Convoy'un kurucusu Reinis Poznaks, Reuters ile yaptığı röportajda “Bu kadar fazla sayıda insanın alkollüyken araç kullanmasını kimse beklemiyordu. El konulan araçları insanların içki içtiği kadar hızlı satamıyorlar. Bu yüzden onları Ukrayna'ya gönderme fikrini önerdim” dedi.

Yeni yasa kapsamında el konulan ilk sekiz arabanın toplam değeri yaklaşık 18.500 Euro.

Twitter Convoy isimli STK, Ukrayna'daki hastanelere ve askerlere 1.200'den fazla araç teslimi yapmış durumda. Ayrıca STK, araç satın almak ve savaş sırasında Ukrayna'ya altyapı ve lojistik konusunda yardım etmek için 2 milyon dolar toplamayı da başardı.

Letonya'da alkollü sürücülere şok ceza: El konulan araçlar Ukrayna'ya bağışlanıyor ile ilgili etiketler Letonya Ukrayna
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.