Lale Müldür kimdir? Tehdit mi edildi? Koruma mı istedi?

Lale Müldür kimdir? Şair Lale Müldür mirasını ele geçirmeye çalışan şahıslarladan şikayetçi olarak koruma talep etti. Can güvenliğinin bulunmadığını belirten Lale Müldür'ün şikayeti üzerine savcılık soruşturma başlattı. Vatandaşlar Lale Müldür'ün hayatını merak ediyor. Yurttaşlar Lale Müldür'ün kişisel bilgilerini internette araştırmaya başladı. Peki Lale Müldür kimdir? Tehdit mi edildi? Koruma mı istedi? Kaç yaşında? Şiirleri nelerdir? Detaylar haberimizde...

Lale Müldür kimdir? Şair Lale Müldür can güvenliğinin bulunmadığını belirterek savcılıktan koruma talep etti. Mirasını ele geçirmeye şahıslardan şikayetçi olan Lale Müldür'ün talebi üzerine savcılık soruşturma başlattı. Yurttaşlar Lale Müldür'ün hayatını merak etmeye başladı. Vatandaşlar Lale Müldür'ün kişisel bilgilerini internet üzerinden araştırmaya başladı. Peki Lale Müldür kimdir? Tehdit mi edildi? Koruma mı istedi? Kaç yaşında? Şiirleri nelerdir? Detaylar haberimizde...

Lale Müldür kimdir? Tehdit mi edildi? Koruma mı istedi?

Yazar Lale Müldür, 2010'da bir hastalık geçirdi. Tedavi sonrası Müldür'ün ağabeyi İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak kardeşi hakkında kısıtlama kararı verilmesini talep etti.

Mahkeme, 2013'te Müldür'e yasal danışman olarak kardeşi Süleyman Uğur'u atadı. Mahkeme kararı sonrası Müldür, Bodrum Gümüşlük'te yaşamaya başladı. Bu süreçte Müldür'le arkadaşlık kurmaya çalışan Semra A. isimli genç kadın ünlü yazarın önce güvenini kazandı. Sonra iddiaya göre genç kadın Müldür'ün mirasının bir kısmını şantaj yoluyla üzerine almaya çalıştı.

TEHDİT VE ŞANTAJ İDDİASI

Durumu fark eden Müldür, kardeşi Süleyman Uğur'dan yardım istedi. Ünlü yazarın durumu kardeşine anlattığını öğrenen Semra A. ve arkadaşları yine iddiaya göre, Müldür'ü tehdit ederek üzerine kayıtlı birkaç evin tapusunu zorla almaya çalıştı. Müldür, yaşadığı tehdit ve şantaj şokuyla, yardımcısı ile birlikte Bodrum'dan İstanbul'a geldi.

YAŞADIĞI KORKUYU ANLATTI

Ünlü yazar tüm bu yaşananlar ardından geçtiğimiz günlerde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Şikâyet dilekçesinde yaşadığı korkuyu dile getiren Müldür, hayati tehlikesi bulunduğunu belirterek koruma kararı talep etti. Müldür'ün şikâyeti sonrasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

LALE MÜLDÜR KİMDİR?

Liseyi Robert Kolej’de bitirdi. Şiir bursu alarak İtalya'ya Floransa’ya gitti. Türkiye’ye dönüşünde birer yıl Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektronik ve Ekonomi bölümlerine devam etti. 1977’de Birleşik Krallık'a giderek Manchester Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden lisansını, Essex Üniversitesi Edebiyat Sosyolojisi Bölümü’nden master derecesini aldı. 1983'te Belçikalı ressam Patrick Jacquart ile evlenerek Brüksel'e gitti. 1983-1986 arasında burada yaşadı. 1986'da yurda döndü.

İlk şiirleri 1980’de Yazı ve Yeni İnsan dergilerinde çıktı. Gösteri, Defter, Şiir Atı, Oluşum, Mor Köpük, Yönelişler, Sombahar dergilerinde birçok şiir ve yazısı yayınlandı. Şiirlerinden bazıları bestelendi ve filmlerde kullanıldı.

Şiirlerinden bir seçki "Water Music" adıyla Dublin’de yayınlandı (Poetry Ireland, 1998). Fransız ressam Colette Deblé’nin resimleri üzerine yazdığı şiirler ise Fransız Enstitüsü’nden "Yağmur Kızı Böyle Diyor" adıyla Fransızca yayınlandı.

Bir dönem Radikal gazetesinde yazdı. Yurt dışındaki birçok toplantıda Türkiye’yi temsil etti. Türk şiirinin lirizm birikimleriyle ilintisiz, imge ya da görüntü düzeyinden çok beslendiği farklı kültürlerdeki kavramlar ve kaynaklar üzerine kurulu Türk şiirinin köşe taşlarından sayılan bir şiiri vardır.

1998'de yazdığı Divanü lügat-it-Türk isimli kitabı Fransız bir Türkolog tarafından Fransızca'ya çevrilmiştir. Halen çok sayıda yabancı yayınevinden teklif almaktadır. Şairin, New York'ta yayımlanacak bir şiir kitabının çevirisi ise devam etmekte ve şiirlerinin bir kısmı İsrail'de İbranice'ye çevrilmektedir.

13.İstanbul Bienali’nin başlığı, şairin “Anne, ben barbar mıyım?” isimli deneme kitabından alınmıştır.

ESERLERİ

Şiir
Uzak Fırtına (1988)
Voyıcır II (Ahmet Güntan’la birlikte, 1990)
Seriler Kitabı (1991)
Kuzey Defterleri (1992)
Buhurumeryem (1993)
Divanü Lügat-it-Türk (1998)
Saatler/Geyikler (2001)
Ultrazon'da Ultrason (2006)
Güneş Tutulması 1999( 2008 )
Medine Ve Kavun Likörü ( Seyhan Özdamar'la birlikte, 2009 )
Siyah Sistanbul (2011)

Deneme
Anne Ben barbar mıyım? (Patika-1998)
Haller Leyla (2006)

Roman
Bizansiyya (2007)

Lale Müldür kimdir? Tehdit mi edildi? Koruma mı istedi? ile ilgili etiketler Savcılık lale müldür şikayetçi savcıık
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.