Kutuplarda petrol arayacağız

Türkiye, kutup bölgelerine bilimsel araştırma ekibi göndermesinin ardından bu bölgede petrol arama ve ticaret yapma aşamasına geçti. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu'nda kutuplarda ticaretin yolunu açacak kanun teklifi kabul edildi.

Kutuplarda petrol arayacağız

Buna göre, Türk yatırımcılara arktik bölgesinde denizcilik, balıkçılık, endüstriyel ve ticari imtiyazlar tanınacak. Türk girişimciler hidrokarbon başta olmak üzere çeşitli madenler arayabilecek. Türkiye kutupta araştırma ve ticaret yapmak üzere imzalanan Antarktika Anlaşması’na katıldı. Bu kapsamda Türk vatandaşları Svalbard takımadalarında ve kara sularında balıkçılık ve avcılık alanlarında diğer taraf devletlerle eşit haklara sahip olacak. Adalarda mal mülk edinme ve kullanımı konusunda taraf devletlerin vatandaşlarıyla eşit hakları bulunacak.

Bölgede çok zengin mineral yataklarının bulunduğu biliniyor. Anlaşmaya taraf olmakla Türkiye'nin bölgedeki varlığı güçlenecek, bilim ve iş insanlarının bölgeye ilgisi artacak ve bilimsel faaliyetler giderek daha fazla katma değer sunacak.
Petrol ve doğal gaz yataklarına da dikkat çekilen bölge için kuzeydeki ipek yolu yorumlarında bulunuluyor.

En son bilim heyeti 21 Ocak 2022’de gitmişti

2021 ve 2022 yıllarında Beşincisi ve Altıncısı düzenlenen Ulusal Antarktika Seferlerimiz kapsamında geçici bilim üssümüzden de istifadeyle yer bilimleri, canlı bilimleri ve deniz bilimleri alanlarında çalışmalar yürütülmüştür.

Altıncı Ulusal Antarktika Seferimiz bilim insanlarımız tarafından 21 Ocak-15 Mart 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.

Bütün seferler, ülkemizin imkanlarıyla gerçekleştirilmiştir.

Antarktika Antlaşması 44. Danışma Toplantısı (ATCM 44) ile Antarktika Çevre Koruma Protokolü Komitesi 24. Toplantısı (CEP 21), 23 Mayıs - 2 Haziran 2022 arasında, Almanya’nın ev sahipliğinde, Berlin’de düzenlenmiş olup, toplantılara ülkemizce, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarımız yetkililerinden oluşan bir heyetle iştirak edilmiştir.

Kutuplarda petrol arayacağız ile ilgili etiketler ekonomi Petrol
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.