Kuru meyve ve mamulleri ihracatı 1,4 milyar doları aştı: En çok talep AB'den

Kuru meyve ve mamulleri sektörünün yılın ilk 11 ayında gerçekleştirdiği ihracat, 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 10,3 artış gösterdi. Yapılan ihracatın toplam tutarı 1 milyar 403 milyon 775 bin dolar düzeyinde oldu.

Türkiye'den gerçekleşen kuru meyve ve mamulleri ihracatı, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri verileri uyarınca Ocak - Kasım döneminde geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 10,3 arttı. Ürünler 155 ülkede alıcı bulurken, yapılan ihracattan elde edilen gelir 1 milyar 403 milyon 775 bin dolar oldu.

En çok gelir getiren ürün 389 milyon 236 bin dolar ile çekirdeksiz kuru üzüm olurken, onu kuru kayısı, kuru inci ve antep fıstığı takip etti. Antep fıstığından elde edilen gelir geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 70 artış gösterdi.

Ege İhracatçı Birlikleri, yaptığı 776 milyon 105 bin dolarlık ihracat ile sağlanan gelirde en büyük pay sahibi oldu.  İkinci sırayı ise 293 milyon 526 bin dolar satış gerçekleştiren Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri aldı.

Ülke grupları içerisinde en çok ihracat Avrupa Birliği ülkelerine yapılırken, bu ülkelerden elde edilen 652 milyon 196 bin dolara en çok katkı sırasıyla Almanya, İngiltere ve İtalya'dan geldi.

Bu ülkeler içerisinde Almanya 211 milyon 885 bin dolarlık ihracatla ilk sırada yer alırken bu ülkeyi 147 milyon 142 bin dolarla İngiltere, 133 milyon 581 bin dolarla İtalya izledi.

PANDEMİ DÖNEMİNDE TALEP YÜKSELDİ

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nde başkanlık görevini yürüten Mehmet Çıkmaz, ihracatın pandemi döneminde yükseldiğini belirtirken "Salgın ile kuru meyve ve mamulleri sektörü daha da önem kazandı. Çünkü salgın döneminde insanlar sağlıklı beslenme noktasında kuru meyve ve ürünlerine ihtiyaç duydu. Bu anlamda özellikle kaliteli ve lezzetli Türk ürünlerine talep etti ve ihracatımıza bu durum önemli yansıdı." görüşünü aktardı.

Yılın ilk 11 ayında Türkiye genelinin en fazla kuru üzüm ve kuru kayısı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ise Antep fıstığı ve kuru kayısı ihracat ettiğini belirten Çıkmaz, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Sektörümüzün ihracatçıları bu yıl önemli ihracat gerçekleştiriyor. Anadolu'nun verimli topraklarında yetiştirilen birçok meyveyi, hem kurutulmuş hem de kurutulanlardan imal edilen ürünleri dünyanın dört bir yanına gönderdi ve göndermeye devam ediyor. İhracatçılarımız yılın 11 ayındaki ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,3 yükseltti. Sektörümüzün ihracatı giderek artıyor. İhracatçılarımız ile daha da ihracatımızı yükseltmeyi amaçlıyoruz."

Kuru meyve ve mamulleri ihracatı 1,4 milyar doları aştı: En çok talep AB'den ile ilgili etiketler Ege Güneydoğu Anadolu İhracat kuru meyve

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.