Kurtulmuş'tan ABD'ye çok sert S-400 tepkisi

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, bir özel televizyon kanalının konuğu olduğu canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Numan Kurtulmuş burada, ABD'nin S-400'ler ile ilgili tutumu ve açıklamalarına sert tepki verdi. Kurtulmuş, "Türkiye hava savunma sistemi kurabilecek noktaya gelecek. Bunun vermiş olduğu bir telaş da mümkün." dedi.

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, bir televizyon programının canlı yayınına konuk oldu. Gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Kurtulmuş, ABD'nin S-400'ler ile ilgili tutumuna tepki gösterdi, "Nasıl ATAK helikopterlerini, İHA ve SİHA'larını yapabildiyse, Türkiye hava savunma sistemi kurabilecek noktaya gelecek. Bunun vermiş olduğu bir telaş da mümkün." dedi.

ABD'DEKİ BAŞKANLIK SEÇİMLERİ

Kurtulmuş, ABD seçimleri ile ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

Biz Türkiye olarak başka bir ülkedeki seçimin nasıl seyredeceği, seçimi kimin kazanacağı, taraf tutmak gibi bir pozisyon içinde yer almayız. Amerikan seçimlerini yakından takip ediyoruz. Amerika'da Trump'ın ya da Biden'ın kazanacak olması; buna göre ilişkilerimizi düzenlemeyiz.

Amerikan seçimleri başka, seçim sonrası senaryoların seyri başka... A planımız da B planımız da açıktır. Bazen maksadını aşan yorumlar ortaya çıkıyor. Sanki Türkiye'nin atacağı adımlar, Amerikan seçimlerinin seyrine göre değişecek gibi. Bunlar doğru değildir. Bütün hazırlıklarımızı yaptık.

ABD'NİN S-400 TAVRINA TEPKİ

ABD'nin S-400'ler ile ilgili Türkiye'yi hedef alan tutumuna tepki gösteren Kurtulmuş şöyle konuştu:

Bir kere S-400 meselesinin bugüne gelmesi, Türkiye'nin tercihi değildir. Bu işin bu noktaya gelmesindeki temel neden de ABD'deki politikacılarının tutumu. Türkiye'nin bir hava savunma sistemine ihtiyacı var. Biz bunu ya NATO'dan ABD'den temin edeceğiz. Yıllardır 'senatodan geçmez, komisyondan geçmez' gibi mazeretler... Sen vermezsen, biz bunu temin etmek zorundayız. Türkiye S-400'e yöneldi. İşi bu noktaya getiren ABD'nin katı ve tutucu tavrıdır. Birileri şundan endişe ediyor olabilir. Türkiye milli savunma sanayiindeki çıkışı sürdürdükçe, Allah'ın izniyle hava savunma sistemleriyle ilgili orta vadede kendi savunma sistemlerini... Nasıl ATAK helikopterlerini, İHA ve SİHA'larını yapabildiyse, Türkiye hava savunma sistemi kurabilecek noktaya gelecek. Bunun vermiş olduğu bir telaş da mümkün.

"ABD'NİN TAVRINI TÜRKİYE'YE KARŞI MANİPÜLATİF ADIMLARIN HIZLANDIRILMASI OLARAK DÜŞÜNÜYORUM"

ABD'nin konsolosluk kararına değinen Kurtulmuş, "Güvenlik tehdidi algısı varsa bunu paylaşmaları gerekir. Dostluk bunu gerektirir. Ben bunun Türkiye'ye karşı bir takım manipülatif adımların hızlandırılması olarak düşünüyorum. Bir karşılığı yok, çok kısa süre içinde vazgeçeceklerini tahmin ediyoruz. Bizim tarafımızdan bilinen bir güvenlik endişesi yoktur." dedi.

"AZERBAYCAN, ERMENİSTAN'A SALDIRMIŞ OLSA, BÜTÜN DÜNYA ÜZERİNE YIKILIRDI"

Azerbaycan - Ermenistan cephe hattında yaşananları değerlendiren Kurtulmuş, Ermenistan'ın işlediği insanlık ve savaş suçlarını hatırlattı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Hangi ülkelerin silah verdiklerini, lojistik destek verdiklerini biliyoruz. Karabağ meselesinde işgalci olan Ermenistan'dır. İnsanlık suçu işleyen de Ermenistan'dır.

Herkesi akıllı vicdanlı olmaya davet ediyoruz. Azerbaycan, Ermenistan topraklarını 33 yıldır işgal etmiş olsa. Son dönemde de durduk yerde Azerbaycan Ermenistan'a saldırmış olsa, bu saldırılarda kundaktaki bebekleri öldürmüş olsa inanın bütün dünya Azerbaycan'ın üzerine yıkılırdı. Fransa için söyleyebiliriz. ABD için söyleyebiliriz. Orada da Ermenistan'dan çok daha güçlü bir Ermeni lobisi var. Ermeni lobisi, hele hele seçim zamanlarında; ABD politikalarında zora düştüklerinde sarıldıkları lobilerden birisidir.

"KIBRIS İÇİN YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI"

Ersin Tatar'ın kazandığı KKTC seçimleri ile ilgili soruya da yanıt veren Kurtulmuş şu ifadeleri kullandı:

Bir kere önce hayırlı olsun, KKTC'nin tercihi tarihi bir tercihtir. Çok önemli bir tercihte bulundu Kıbrıs halkı. "Rum tezlerine teslim olalım, AB dayatmalarına eyvallah diyelim, taviz veren taraf hep biz olalım" Akıncı'nın ortaya koydukları buydu. "Müzakerelere varız ama Türkiye'den ayrı, Türkiye'nin desteği olmayan bir KKTC olarak ayakta kalamayız." Kıbrıs halkının tercihi iki yönlü çözüme yol açmaktır. Kıbrıs için yeni bir dönem başlamıştır.

GRİP AŞISINDA SON DURUM NE?

Koronavirüs salgını sonrası adeta patlama yapan grip aşısı talebi ile ilgili Türkiye'nin son durumunu değerlendiren Kurtulmuş, "Sağlık Bakanlığı, pandemi ortaya çıktığında ilaçları getirerek depolarına koydu. Önemli başarı sağlandı. Grip aşısı konusu da her sene olan bir şey. Özellikle belli risk gruplarının grip aşısı, zatürre aşısı olmasını söyleyen doktorlar var. Ama herkes bu konuda doktorlarıyla beraber hareket etmesi lazım." dedi.

ARAP ÜLKELERİNDEKİ TÜRK MALLARINA BİR BOYKOT ÇAĞRILARI

Bazı Arap ülkelerinin Türkiye karşıtı propagandalar üretmesi ve Türk mallarına boykot çağrısı yapmasına değinen Kurtulmuş, "Buna gülüp geçiyoruz boykot kararı... İşte bazı ülkelerde Türk mallarının alınmasıyla ilgili faaliyetler içerisinde. Esas mesele nedir? Birbirinden ayrı her birisi büyük olan sorunlarla karşı karşıya Türkiye. Yeni bir dünya kuruluyor. Hele 90'lardan sonra kurulan o sistemlerin çöktüğünü görüyoruz. Yeni dünya kurulurken Türkiye'nin dünya sisteminin içinde yer almakta olduğunu herkes görüyor. Bunu gören bazıları da telaşa katılıyor. Türkiye onun için dünya beşten büyüktür diyor." diye konuştu.

İYİ PARTİ'DEKİ FETÖ KRİZİ

İYİ Partili Ümit Özdağ'ın partisinin İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu'yu FETÖ'cülükle suçlaması ile ilgili soruya da yanıt veren Kurtulmuş şu ifadeleri kullandı:

İYİ Parti'deki tartışmalar bizi ilgilendirmez. Bir partinin iç işidir. FETÖ karanlık bir çetedir. İlk harp okulu sorularını çaldığı sene 1974. Hala karda yürüyüp izini belli etmeyenler var mıdır, olabilir. FETÖ ile her alanda bütün devlet kurumlarında buna siyaset de dahil mücadele veriliyor. Bu mücadele ta ki bunlar sistemden temizlenene dek devam edecektir.

Kurtulmuş'tan ABD'ye çok sert S-400 tepkisi ile ilgili etiketler AK Parti ABD Numan Kurtulmuş s400
GÜNÜN VİDEOSU

Bomba CHP-DEM Parti işbirliği itirafı: Kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler!

CHP'nin ittifak ortağı DEM Parti'nin Zeytinburnu'nda CHP listelerinden seçime giren Meclis Üyesi, DEM'li adayları tanıtarak ittifaka ilişkin itiraflarda bulundu. DEM Partililerin "Zeytinburnu'nda belediye başkan adayları çıkarmadık çünkü kazanamayacaktık. Bizim kazancımız olan Meclis üyelerimizi CHP listesinden aday gösterdik. Bunlar kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler" sözleri gündeme bomba gibi düştü.