Küresel krizin faturası! Yedi teknoloji devi 3 trilyon dolar eridi

Büyük resesyon riski, Batı’daki yüksek enflasyon ve pandeminin getirdiği kapanma zorunluluğunun bitmesi teknoloji devi Amazon, Alphabet, Apple, Microsoft, Meta, Tesla ve Netflix’ten oluşan 7 büyük teknoloji devinin toplam piyasa değerini bir yılda 3 trilyon dolar azalttı.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

İBRAHİM AÇAR

Amazon, Alphabet, Apple, Microsoft, Meta, Tesla ve Netflix’ten oluşan 7 büyük teknoloji devinin toplam piyasa değeri 27 Ekim 2021’de 10.7 trilyon dolar seviyesindeydi. Ancak küresel çapta artan riskler ve merkez bankalarının faizleri artırmasından ‘yüksek risk, yüksek gelir’ kategorisinde değerlendirilen teknoloji şirketleri, olumsuz etkilendi. 7 büyük şirketin toplam piyasa değeri şu anda 7.6 trilyon dolar seviyesine kadar gerilemiş durumda.

Son bir yıldaki olumsuz ralliden en az etkilenen büyük şirket Apple olurken, en çok etkilenen ise Alphabet oldu.

Düşüşlerin sebebi ne?

Halka açık en değerli şirketlerinden girişimlere ve hatta kripto paralara birçok alanda büyük düşüşlere sebep olan satışlarda, yatırımcıların, daha az riskli olarak gördükleri varlıklara geçme eğiliminin etkili olduğu belirtiliyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin enflasyonunun 40 yılın en yüksek seviyesine yaklaştığını açıklamasının ardından teknoloji hisseleri ağırlıklı Nasdaq borsası yüzde 3,2 düşüşle kapandı.
Bununla birlikte yükselen enerji ve emtia fiyatları pandemi sonrası ekonomik iyileşmenin önündeki en büyük risklerden biri olarak algılanıyor.

Dünyanın birçok bölgesinde merkez bankaları bu sorunlara faiz oranlarını yükselterek yanıt veriyor. Ancak bu, yüksek borçlanma maliyetlerinin ekonomik büyümeyi yavaşlatacağı endişeleri nedeniyle daha riskli yatırımlardan uzaklaşılmasına sebep oluyor.

Perşembe günü Japon SoftBank Group, dünyanın en büyük teknoloji yatırım fonlarından biri olan Vision Fund'ın 26,2 milyar dolarlık rekor bir kayıp kaydettiğini açıkladı.

Bu durum, şirketin bir yıl önce yıllık karında rekor kar açıklamasıyla tam bir tezat oluşturuyordu.

Son bir yılda SoftBank'ın yatırımcısı olduğu, araç çağırma uygulamaları Didi ve Grab da dahil olmak üzere girişim de değerini kaybetti.

Pandemi etkisi

Apple, Ocak 2020'de borsada 3 trilyon dolar değerlemeye ulaşan ilk şirket oldu. Koronavirüs kapanmaları sırasında teknoloji donanım ve yazılımlarına yapılan harcamaların artması sektörü, pandeminin en büyük kazananlarından biri haline getirdi.

Dünya Bankası verilerine göre Apple'ın piyasa değeri 2,76 trilyon dolarlık büyüklüğe sahip Birleşik Krallık ekonomisini geride bırakmıştı.

Dünyanın en büyük teknoloji şirketleri, pandemi kapanmaları sırasında akıllı telefon, tablet ve dizüstü bilgisayarların kullanımının artmasıyla birlikte ürün ve servislerine yönelik talep artışı yaşadı. Kapanmaların sonra ermesi ve insanların ofislere geri dönmesiyle yatırımcılar, bu yükselişin sonuna gelindiğini düşünüyor gibi görünüyor.

Pandemi başlangıcında piyasa değeri 160 milyar dolara yaklaşan Zoom'un borsa değerlemesi bu hafta 26 milyar dolara kadar geriledi.

Saudi Aramco ise yükselen enerji fiyatlarının etkisiyle karını keskin bir biçimde artırdı.
Suudi Arabistan, dünyanın en büyük petrol ihraç eden ülkelerinden oluşan OPEC'in en büyük üreticisi. Devlete ait Saudi Aramco 2020'de 49 milyar dolar olan net karını 2021'de iki kattan fazla artarak 110 milyar dolara çıkardı.

Pandemi sonrası artan talep ve Ukrayna savaşı petrol fiyatlarını yukarı çeken ana etkenlerdi.

Küresel krizin faturası! Yedi teknoloji devi 3 trilyon dolar eridi ile ilgili etiketler Apple Amazon Microsoft Netflix Tesla
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.