Kurban Bayramı tatili 9 gün oldu! İşte son kurbanlık fiyatları

Türkiye'de hemen herkesin yanıtını merak ettiği Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak? sorusu bu sabah netlik kazandı. Başbakan Binali Yıldırım, Kamu kurum ve kuruluşlarındaki çalışanlar için Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olduğunu açıkladı. SGK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarının da bayramdan önce ödeneceği belirtildi. Kurban Bayramına sayılı günler kalırken Kurbanlıklar da pazara inmeye başladı. İşte son kurbanlık fiyatları...

Memurların merakla beklediği haber geldi. Başbakan Bianli Yıldırım'ın yaptığı açıklamaya göre Kurban bayramı tatili memurlar için 10 Eylül'de başlayacak ve 9 gün sürecek. 11 Eylül pazar günü Arefe, 12 Eylül pazartesi günü ise bayramın 1. günü olacak. Cuma günün de tatil edilmesiyle birlikte haftasonu tatilleriyle birlikte Bayram tatili 9 güne çıktı. Bu kararla iyi bir sezon geçirmeyen turizmcilerin yüzü de gülmüş oldu.

Ramazan Bayramı'nda olduğu gibi Kurban Bayramı'nda da 9 gün tatil yapmak isteyen vatandaşlar Başbakan'dan gelecek müjdeli haberi bekliyordu. Müjdeli haber sabah saatlerinde geldi. Kamu kurum ve kuruluşlarındaki çalışanlar için Kurban Bayramı tatili 9 gün olarak belirlendi. Başbakan Binali Yıldırım, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların 16 Eylül Cuma günü tam gün izinli sayılmasına ilişkin yazıyı imzaladı. SGK ve Bağ-Kur emeklilerine bayramdan önce maaşları ödenecek.

Yüzbinlerce kamu çalışanının merakla beklediği haber sabah saatlerinde geldi. Başbakan Binali Yıldırım, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların 16 Eylül Cuma günü tam gün izinli sayılmasına ilişkin yazıyı imzaladı. SGK ve Bağ-Kur emeklilerine bayramdan önce maaşları ödenecek.

MAAŞLAR BAYRAM ÖNCESİ YATACAK

Başbakan Yıldırım, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurlar ile SGK ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaş ödemelerinin de Kurban Bayramı'ndan önce yapılması için bakanlıklara talimat verdi. Maaş ödemelerinin 08-09 Eylül 2016 tarihinde yapılması kararlaştırıldı.

2016 KURBANLIK FİYATLARI

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala İstanbul'da hazırlıkları tamamlanan kurban pazarlarında da hareketlilik yaşanıyor. Yurdun çeşitli bölgelerinden kurbanlıklarını satmak için İstanbul’a gelen hayvan üreticileri, kurbanlıkları pazara indirmeye başladı. Peki 2016 yılı kurbanlık fiyatları ne kadar? İşte açıklanan son kurbanlık fiyatlar

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl kurban döneminde hayvan fiyatlarının büyükbaşta 2 bin 850 lira ile 15 bin 200 lira arasında, küçükbaşta ise 450 lira ile bin 700 lira arasında değişeceğini söyledi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, TZOB Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında bu yılki kurbanlık fiyatları, kurbanlık hayvan varlığı ve üreticilerin beklentilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ziraat Odalarından alınan bilgilere göre, bu yıl kurban döneminde hayvan fiyatlarının illere ve canlı ağırlığa göre farklılık gösterdiğine dikkat çeken Bayraktar, "Büyükbaşta 2 bin 850 lira ile 15 bin 200 lira arasında, küçükbaşta ise 450 lira ile bin 700 lira arasında değişeceği canlı ağırlık fiyatının da büyükbaş hayvanlarda kilogram başına 14 ile 22 lira arasında, küçükbaşta kilogram başına 11 lira ile 20 lira arasında olacağı tahmin edilmektedir. Görüldüğü gibi kilogram fiyatı, büyükbaşta inek, düve, tosun olmasına, küçükbaşta koyun, keçi olmasına ve illere göre büyük farklılıklar arz etmektedir. Bayram yaklaştıkça gerçekleşecek taleple bu fiyatlar değişebilecektir" şeklinde konuştu.

Ülke ortalaması göz önüne alındığında, büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatının 16 lira 80 kuruş, küçükbaş canlı kilogram fiyatlarının ise 14 lira 80 kuruş olduğunu belirten Bayraktar, "Büyükbaş hayvan fiyatları, satışların en fazla olduğu üç büyük ilimizden, İstanbul’da Avrupa yakasında 15 lira 50 kuruşla 18 lira, Anadolu yakasında 18 lira ile 20 lira, Ankara’da 16 lira ile 18 lira, İzmir’de 15 lira 50 kuruş ile 16 lira 50 kuruş arasında değişmektedir. Küçükbaş hayvan fiyatları ise canlı kilogram olarak, İstanbul’da Avrupa yakasında 15 lira ile 16 lira, Anadolu yakasında 18 lira ile 19 lira, Ankara’da 14 lira ile 16 lira, İzmir’de 12 lira ile 18 lira düzeyinde seyretmektedir" diye konuştu.

Pazarda hareketlilik günün ilk saatlerinde başladı

İstanbul’un en büyük pazarı olan Sultangazi Belediyesi, Kurban Satış ve Kesim Merkezi’nde de saat 00.00’dan itibaren kurbanlıklar pazara giriş yapmaya başladı. Anadolu’nun değişik bölgelerinden gelen küçük ve büyükbaş kurbanlıklar bu merkezde görücüye çıkmaya hazırlanıyor.

Fiyatlar geçen seneye göre 2 bin TL fazla

Pazara gelen satıcı bu yıl piyasanın hareketli olacağını düşünüyor. Erzurum’dan İstanbul’a 98 tane kurbanlık getiren Osman Tatlı, taban fiyatlarının yüksek olduğunu söyledi. Tatlı geçen yıla oranla kurbanlıkların 2 bin lira daha fazla olduğunu belirtti. Gecenin ilk saatlerinde pazara kurbanlıklarını indiren diğer satıcılarda pazarın hareketli geçeceğini ve kurbanlıkların hepsinin satılacağını ümit ediyor.

İstanbul’un en büyük pazarı Sultangazi’de

120 bin metrekare alan üzerine Esenler Mahallesi Halk Ekmek Fabrikası yanına hazırlanan kurban satış ve kesim alanına 700 çadır kuruldu. Bu çadırlardan 560 adeti kurban satışı, 100 adeti kurban kesim çadırı ve ünitesi ile 40 çadır ise hizmet çadırı olarak planlandı. Merkez, 20 bin büyükbaş ve küçükbaş hayvan kapasiteli.

KURBAN BAYRAMI TATİLİ GÜNLERİ

11 Eylül 2016 Pazar Arefe

12 Eylül 2016 Pazartesi Kurban Bayramı (1.Gün)

13 Eylül 2016 Salı Kurban Bayramı (2.Gün)

14 Eylül 2016 Çarşamba Kurban Bayramı (3.Gün)

15 Eylül 2016 Perşembe Kurban Bayramı (4.Gün)

BAKANLIKTAN UYARILAR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Kurbanlık Hayvan Sevklerinde, Alımlarında ve Kesimlerinde Dikkat Edilecek Hususlar konusunda açıklamada bulundu.

Kurbanlık Hayvan Alımlarında Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?

1- Veteriner Sağlık Raporu ile büyükbaş hayvanlar için pasaport, küçükbaş hayvanlar için nakil belgesi olmayan,

2- Küpesi bulunmayan,

3- Çok zayıf olan,

4- Gebe olan,

5- Yeni doğum yapmış olan,

6-Yüksek ateşi olan,

7- Çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan,

8- Kılları karışık ve mat halde olan,

9- Bakışları ve dış görünümü canlı olmayan,

10- Salya ve gözde akıntısı bulunan,

11- Pis kokulu ishali olan,

12- Öksürük, nefes darlığı, pis kokulu burun akıntısı olan

13- Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan,

14- Yara, şişlik ve ödemi olan,

15- Cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı olan, Hayvanların kurban olarak satın alınmaması gerekmektedir.

GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.