Kur korumalı mevduatlarda toplam bakiye 450 milyar lirayı geçti

Kur korumalı mevduat ve katılma fonu hesaplarında iki aylık sürecte toplam 452 milyar lira bakiye birikti.

Yeni ekonomik model ile kademeli olarak faaliyete geçen Türk lirası kur korumalı mevduat ve katılma fonu hesaplarında, geçtiğimiz 60 günde 193 milyar lirası Hazine ve Maliye Bakanlığı, 259 milyar lirası ise Merkez Bankası destekli olarak toplam 452 milyar liralık bakiyeye ulaşıldı.

20 Aralık 2021'deki kabine toplantısının ardından Türkiye ekonomisinde yeni finansal alternatifleri ve ekonomik tedbirleri devreye alınacağının duyurulmasının ardından döviz kurlarındaki atakları durdurmak ve cari açığı dengeye getirerek enflasyonda kalıcı fiyat istikrarını sağlamak amacıyla uygulanmaya başlanan model ile kur korumalı mevduat ve katılma hesapları faaliyete geçirildi.

21 Aralık'ta yurt içi yerleşik gerçek kişilerin döviz tevdiat hesaplarının ve döviz cinsinden katılım fonlarının Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüşmesi halinde mevduat ve katılım fonu sahiplerine sağlanacak desteğe ilişkin usul ve esaslar belirlenirken, tüzel kişilerin döviz ve altın varlıklarının TL mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümünün desteklenmesine ilişkin düzenleme de 11 Ocak itibarıyla uygulamaya kondu.

757 BİN MÜŞTERİ TERCİH ETTİ

Kur korumalı TL vadeli mevduat/katılma fonuna ilginin yüksek olduğu görülürken 733 bini gerçek ve 24 bini tüzel kişi olmak üzere toplam 757 bin müşteriye ulaşıldı.

TL korumalı hesaplarda ağırlıklı olarak gerçek kişiler 3 aylık vadeyi seçerken bu vadedeki hesaplar, 224 milyar lira ile toplam hesap bakiyesinin yüzde 50’sinde pay aldı.

Tüzel kişilerin ağırlıklı vade tercihi 6 ay olurken bu vadedeki hesap bakiyesi, 176 milyar lira ile toplam bakiyenin yüzde 39’unu meydana getirdi.

Kur korumalı mevduatlarda toplam bakiye 450 milyar lirayı geçti ile ilgili etiketler döviz kur korumalı mevduat bakiye
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.