Kulüplerin toplam borcu 25 milyar TL

Dünyanın en çok izleyicisinin olduğu futbol endüstrisi borçtan kurtulamıyor. Fabrika parasına transfer edilen futbolcular, dev yatırımlar, korsan yayımlarla oluşan gelir kaybı gibi nedenler de borçluluğu devasa büyüklüklere ulaştırıyor. Türk futbol sektörünün toplam borcu da 25 milyar liraya ulaştı. Bu rakam faizlerle birlikte birkaç yıl içinde 50 milyara çıkacak.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, futbolun pandemi döneminde en fazla zarar gören sektörlerden biri olduğunu belirtirken, kulüplerin toplam 25 milyar TL borcu olduğunu açıkladı.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Uluslararası Futbol Ekonomi Forumu’nda açıklamalarda bulundu.

Futbolun pandemi döneminde en fazla zarar gören sektörlerden biri olduğunu ifade eden Mehmet Büyükekşi, “Henüz 5 ay önce göreve başladık. Federasyon olarak kulüplerin yaşadığı sıkıntılara gelir kaynakları oluşturmak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Göreve geldiğimizde acil çözüm bekleyen sorunlardan biri naklen yayın ihalesiydi. Bu da futbolun en büyük gelir kaynağı.

Bizden önce yaklaşık 7 aydan beri yapılan çalışmalara Kulüpler Birliği ile mutabık kalınan rakamın 2 milyar 50 milyon TL olduğunu öğrendik. Bu rakamda mutabık kalınmış. Göreve geldikten sonra ‘rakamı nasıl arttırırız’ dedik. 3 gün içerisinde çok daha yüksek rakama sonuçlandırdık. Böylece ekonomi adına ilk adımımızı atmış olduk. Amacımız futbolumuzun marka değerini yükselterek hem naklen yayın hem de diğer gelirleri arttırmak. Bunun için de hazırladığımız yan projeleri hayata geçiriyoruz” diye konuştu.

KÜLÜPLER BÜYÜK SIKINTI ÇEKİYOR: BORÇ 25 MİLYAR LİRA

Kulüplerin ekonomik olarak büyük sıkıntı çektiğini söyleyen Mehmet Büyükekşi “25 milyar TL borç var. Önümüzdeki yıllarda faizleriyle hesapladığımızda 50 milyara dayanacağını tahmin ediyoruz. Kısa, orta ve uzun vadede projeler yaparak birlik ve beraberlik içinde çalışıp, çözüm üretmek zorundayız. Ekonomik olarak güçlü hale gelip, maddi sıkıntı yaşanmaması doğru ekonomi modeli ile olabilir. Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor gibi takımların gelirleri diğer Anadolu kulüplerinin gelirlerine göre daha iyi durumda. Özellikle Anadolu kulüpleri daha fazla sıkıntı yaşıyor. Maçlara bakınca 2 bin, 3 bin kişiyle maçlar oynanıyor. Anadolu kulüplerimizin naklen yayından beklediği pay yüzde 70 ile 90 arası yer tutuyor” ifadelerini kullandı.

KORSAN YAYINLAR

Mehmet Büyükekşi, korsan yayının kulüplerin gelirlerini sekteye uğrattığını dile getirerek, “Korsan yayın şu anda kulüplerimizin gelirinin düşmesinde en büyük problem. Bunu önlersek büyük adım atmış olacağız. Bize bildirilen korsan yayınları biz de aynı şekilde gönderiyoruz ve yayını kesiyorlar” dedi.

Mehmet Büyükekşi, kadın futbolunda da yayın ihalesini sonuçlandıracaklarının altını çizerek, şunları söyledi:

“Kulüplerin gelirlerinden biri olan tribün gelirleri artması için daha fazla kadın ve çocuk taraftar için konser programlarımız var. İlkini açılış maçında yaptık. Özellikle bu çalışmayı tüm liglere yayarak eşitlik prensibini de hayat geçirmiş olacağız. Gelir kaynaklarını çeşitlendirmemiz gerekiyor. Birçok kulübün altyapısından yetiştirmiş olduğu oyuncularla gelir elde ettiklerini görüyoruz. Bizim kulüplerimiz için de en doğru modelin bu olduğunu düşünüyoruz. Sponsorlar futbola fayda sağlıyor ancak kuracağımız güçlü altyapı ile yetişecek futbolcularımızın yurt dışına yüksek katma değer ile satış yapılması ile hem kulüp hem ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak.”

"DİJİTALLEŞME KONUSUNDA ÇOK ÖNEMLİ ADIMLAR ATTIK"

TFF olarak liglerde dijitalleşmeye başladıkları ifade eden Büyükekşi, “Özellikle yeni pazarlama stratejisi ile Süper Lig markasının daha kaliteli hale getirerek futbolcu satışına çok önem vermemiz gerekiyor. Güçlü marka değeri için çağın olmazsa olmazı dijitalleşme ve teknoloji şu anda dijitalleşme konusunda çok önemli adımlar attık. Temsilci raporlarını dijital hale getirdik. Futbolcu lisanslarının çıkarılmasını da dijitalleştiriyoruz. Türkiye’de E-devlet var ama TFF’de her şey el ile yapılıyor, bu kabul edilemez” şeklinde konuştu.

TFF 2’nci ve 3’üncü Lig’de yayıncı kuruluş ihalesini sonuçlandırdıklarını kaydeden Başkan Büyükekşi, “Adaylarımızı açıkladıktan sonra ilk günden itibaren futbolda eksikliğini hissettiğimiz 4 konunun altını çizdik. 1’incisi güven konusunu gündeme getirdik. 2 adalet, 3 eşitlik ve 4 şeffaflık. Federasyon olarak göreve geldiğimiz ilk günden bu yana kulüplerimize eşit mesafede duruyoruz. Bunu da kararlılıkla sürdüreceğiz. En üst liginden en alt lige kadar bütün olarak marka değerimizi tabandan tavana arttırmamız gerekiyor. Bu hedefimize uygun olarak 2 ve 3’üncü Lig kulüplerimizin kalıcı gelir için naklen yayın ihalesini imzaladık. Bu liglerin canlı yayınlanmasıyla izlenebilirliği, tanınırlığı daha da artmış olacak. Sponsorların bu takımlara ilgisi artacak. Kulüpler için yeni gelir kapısı açılacak. Bu futbolcuların vitrine çıkmasıyla kulüpler futbolcu satışından önemli gelirler elde etmiş olacak. Daha şeffaf daha güvenli maçlar daha fazla sponsor ile daha çok gelir demek” dedi.

Kulüplerin toplam borcu 25 milyar TL ile ilgili etiketler futbol borç TFF
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.