Kredi kartına taksitte önemli gelişme! Yerli malı tüketimi teşvik edilecek

Maliye Bakanı Ağbal: (Kredi kartına taksit uygulaması) Çalışmalar hemen hemen tamamlanma aşamasına geldi. Burada özellikle yerli üretime dayalı ürünlerin alımlarında taksit sayılarının artırılmasına yönelik özel bir gayret var.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, kredi kartına taksit uygulamasına ilişkin, "Çalışmalar hemen hemen tamamlanma aşamasına geldi. Burada özellikle yerli üretime dayalı ürünlerin alımlarında taksit sayılarının artırılmasına yönelik özel bir gayret var." dedi.

Çorum Valiliğini ziyaret eden Bakan Ağbal, bir gazetecinin kredi kartına taksit uygulamasıyla ilgili çalışmaları sorması üzerine, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin koordinasyonunda çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Merkez Bankası ve Kalkınma Bakanlığının da söz konusu çalışmalara destek verdiğini bildiren Ağbal, "Burada özellikle tüketim harcamalarında ve kredi hacminde bir süredir bir yavaşlama söz konusu. 2012 yılında özellikle ekonomide sürdürülebilirliği sağlamak için o dönem makro ihtiyadi tedbirler bağlamında kredi kartı kullanımında taksit sayısına sınırlama getirilmişti." diye konuştu.

Ağbal, 2012'nin ekonomik koşullarında alınan kararların doğru olduğunu vurgulayarak, bugün ise kararların yeniden gözden geçirilmesi, farklı farklı ürünlerde taksit seçeneklerinin tekrar masaya yatırılmasının gündeme geldiğini anlattı.

Çalışmalar belli bir noktaya geldiğinde Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda bu konuların görüşüldüğünü dile getiren Ağbal, şunları kaydetti:

"Sayın Başbakanımızın da talimatları çerçevesinde kredi kartlarıyla ilgili düzenlemeye son şekli verilir ama ben biliyorum ki çalışmalar hemen hemen tamamlanma aşamasına geldi. Burada özellikle yerli üretime dayalı ürünlerin alımlarında taksit sayılarının artırılmasına yönelik özel bir gayret var. Bu konu da son derece önemli. Çünkü reel işlemler açığını artıracak bir kredi genişlemesi, açıkçası çok da ekonomik boyutlarımızın bir unsuru değildir."

Cep telefonuna 6, markete 4 taksit

Sabah gazetesine göre, Çalışma ile talep patlaması yaratmayacak, lüks tüketimi teşvik etmeyecek şekilde kredi kartlarında bazı ürünlerde taksit sayısı artırılıyor. Mobilya ve beyaz eşyada da yerli üretime öncelik verilerek bu sektörlerdeki ürünlerde taksit sayısı artırılacak. Çalışma kapsamında cep telefonlarında kredi kartına taksit yasağı da kalkacak. Sektör temsilcileri cep telefonlarına 6 aya kadar taksit imkânı sunulmasını talep ediyor. Yeni düzenleme ile tüketici kredilerindeki 36 aylık sınırlamanın 48 aya çıkarılması bekleniyor. Market alışverişinde de taksit yasağı kalkıyor. Market alışverişlerinde 3 ya da 4 taksit imkânı sunulması öngörülüyor. BDDK, iki yıl önce yapılan düzenleme ile kredi kartı ile yapılan harcamalarda genel taksit sayısını 9 ile sınırlarken, cep telefonu, gıda, akaryakıt ve restoran harcamalarında kredi kartı taksitleri yasaklanmıştı. 60 aya kadar olan tüketici kredilerinin vadesi de 36 ay ile sınırlandırılmıştı. Kredi kartında taksite getirilen sınırlama, taksitli kredi kartlarının tutarını bir yıl içinde 47 milyar liradan 34 milyara düşürmüştü. Yeni düzenlemenin önümüzdeki hafta yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Evlenen nefes alacak

Elektrikli ve elektronik eşya, bilgisayar, araç kiralama, telekomünikasyon ve kuyumculukla ilgili işlemlerde taksit sayısı 6, beyaz eşya ve mobilya satışında da 9 ay sınırı getirilmişti. Yeni düzenleme ile beyaz eşya ve elektronikte kredi kartına yapılan taksitlerin 36 aya çıkarılması planlanıyor. Böylece yeni evlenen çiftler de nefes alacak. Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci de, daha önce yaptığı açıklamalarda mobilya, beyaz eşyada yerli üretim noktasında taksit sayısının artabileceğini söylemişti.

Kredi kartına taksitte önemli gelişme! Yerli malı tüketimi teşvik edilecek ile ilgili etiketler Kredi kartı Naci Ağbal taksit
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.