Kovid-19'u en çok bu yaştakiler yayıyor

Bir yılı aşkın süredir dünya etkileyen koronavirüs 100 milyonu aşkın kişiye bulaşmış durumda. Peki, bulaşmada en çok kimler sorumlu? Yapılan bir araştırma salgının yayılmasında sorumlu olan yaş grubunu ortaya çıkardı. Buna göre, Kovid-19 vakalarının 4'te 3'ünü 20 ila 49 yaşları arasındaki kişiler yaydı. Bir başka deyişle 75 milyonu aşkın vakanın sorumlusu yaşları 20 ile 49 arasında bulunan kişiler.

Independent Türkçe'nin haberine göre Birleşik Krallık'taki Imperial College London tarafından yapılan ve Science dergisinde yayınlanan bir araştırma, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını en çok yayan yaş grubunu ortaya çıkardı.

2020 yılının Şubat ayından Ekim ayına kadar 10 milyonun üzerinde ABD vatandaşı üzerinde yapılan araştırmada, bu kişilerin cep telefonu verileri, gittikleri yerler ve nerede bulundukları incelendi.

Bölgelerin analizi sistemiyle tespit edilen veriler daha sonra Kovid-19 vakası ve yaşa göre ölüm oranlarıyla kıyaslandı.

Kovid-19 vakalarının neredeyse 4’te 3’ünün 20 ila 49 yaş arası kişiler tarafından yayıldığının tespit edildiği araştırmaya göre, en çok yayan dar yaş grubu ise 35 ila 49 yaş arası bireyler olarak belirlendi. Bu bireylerin Kovid-19 yayma oranı yüzde 41,1 olarak tespit edildi.

Yapılan bu çalışmanın ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri verileriyle de uyuştuğu ifade edildi.

50 Eyaletin tamamında yapılan araştırmaya göre, 2020 yılının mart ila ağustos ayları arasında koronavirüsü en çok yayan grubun 20-29 yaş arası bireyler olduğu, enfekte olanların ise yaş ortalamasının 46’dan 38’e düştüğı kaydedildi.

Yapılan araştırma ve CDC verileri incelendiğinde, “Orta yaş grubunun daha çok iş hayatında faaliyet gösterdiği, bu iş faaliyetleri nedeniyle de daha fazla kişiyle temas kurduğu için daha fazla yayıcı olduğu” vurgulanıyor.

Çalışmanın eş yazarı, Imperial College London'daki Hastalık Epidemiyolojisi Bulaşıcı Departman jeoistatistik alanında doçent olan Dr. Samir Bhatt, “ İş hayatı enfeksiyon ve virüsü başkalarına bulaştırma riskini artırıyor. İş hayatı için diğer yaş gruplarından daha fazla hareket ettikleri için ve iş dünyasının devam edebilmesi için bu durum ‘çözülmesi zor’ bir durum olarak karışımıza çıkıyor” diye konuştu.

Kovid-19'u en çok bu yaştakiler yayıyor ile ilgili etiketler ABD kovid-19 boston