KOSGEB’den KOBİ’lere faizsiz yeşil dönüşüm kredisi

KOSGEB, firmaları yeşil dönüşüme hazırlamak için 2 yeni çağrıya çıktı. Çağrılar kapsamında firmalara 18 milyon TL’lik destek verilecek. Bu destekler; personel, hizmet alım, teçhizat, makina ve yazılım giderleri için kullanılabilecek. Ayrıca ihracat yapacak firmaların ticarete başlamadan önce İşletme Değerlendirme Raporu’nu analiz etmesi öneriliyor. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

İstanbul Ticaret Odası, üyelerini bilgilendirmek için ‘İşletme Değerlendirme Raporu’nun Findeks’ten Sunulması ve KOSGEB Yeşil Sanayi Destek Programı’ konulu seminer düzenledi. İTO’nun merkez binasında, Kredi Kayıt Bürosu (KKB) ve KOSGEB yetkililerinin sunumuyla düzenlenen seminer kapsamında, KOSGEB İşletme Değerlendirme Raporu (İDR) ve KOSGEB tarafından işletmelere sunulan Yeşil Sanayi Destek Programı tanıtıldı. Açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman’ın yaptığı toplantıda, Findeks İş Geliştirme ve İş Ortaklıkları Birim Yöneticisi Doğan Yılmaz, KOSGEB Bilgi Yönetimi ve Karar Destek Dairesi Başkanı Alirıza Ozan Kemaloğlu ve KOSGEB İstanbul İkitelli Müdürü Selim Serkan Ercan birer sunum gerçekleştirdi.  İşte kalem kalem destek paketleri ve şartları…
 
Yeşil dönüşümün, küresel ölçekte çevresel sürdürülebilirliği sağlamak için atılan adımları kapsadığını belirten İbrahim Doğan Salman, şunları söyledi: “Artan çevre kirliliği, iklim değişikliği ve doğal kaynakların tükenmesi gibi sorunlarla karşı karşıya olduğumuz bugünlerde, yeşil dönüşüm giderek daha fazla önem kazanıyor. Yeşil dönüşüm, sadece enerji kaynaklarını daha verimli kullanmanın yanı sıra atıkları azaltma, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapma, sürdürülebilir tarım uygulamalarını teşvik etme gibi pek çok alanda da adımlar içeriyor. Bu dönüşüm, iş dünyasından hükümetlere, sivil toplum kuruluşlarından bireylere kadar herkesin katılımını gerektiriyor. KOSGEB, yeşil dönüşüm için birçok destek veriyor. 750 bin üyemizin bu desteklerden yararlanmasını istiyoruz. Çünkü iş dünyası olarak bizlerin de bu dönüşüme katkı sağlaması gerekiyor. Sürdürülebilir olmanın anahtarı yeşil dönüşümden geçiyor. Yeşil dönüşüm sadece bugünü değil, gelecek nesilleri de ilgilendiriyor. Bu bilinçle hareket ederek, birlikte daha yaşanabilir bir dünya yaratmak için çaba göstermeliyiz.”
 
3 BAŞLIKTA FİNDEKS NEDİR?
 
Findeks kredi notu, karekodlu çek sistemi, risk ve çek raporları, elektronik teminat mektubu gibi hizmetlerin sunulduğu Findeks platformunu tanıtan Doğan Yılmaz, şu bilgiyi verdi: “Teknolojik gücü ve yenilikçi yaklaşımıyla ürünlerini sürekli geliştiren KKB, 70’e yakın ürün sunuyor. Bireyler ve şirketler Findeks’i kullanarak kendilerine ait kredi notu, risk raporu ve çek raporlarını görebildiği gibi ticari ilişki içine girecekleri diğer kişi ve şirketlerden bu bilgileri talep edebiliyor. Findeks dahilindeki hizmetleri kullanmak için Findeks’e bireysel veya ticari üyelik yapılması gerekiyor. Findeks’teki hizmetleri temel olarak üç gruba ayırabiliriz. Bunlar, rapor hizmetleri, karekodlu çek sistemi ve teminat mektubu hizmetleri. Eğer üyeliğiniz yoksa, üyeliğinizi tamamladıktan sonra bu hizmetlere erişebiliyorsunuz. Hizmetleri kullanarak, örneğin, evinizi kiraya mı vereceksiniz? Findeks üzerinden kiracı adaylarının kredi notunu talep edebilirsiniz. Bayilerinizin, frenchiselarınızın, müşterilerinizin ticari raporlarını talep edebilirsiniz. Findeks Mobil’i kullanarak kabul edeceğiniz çekin üstündeki karekodu okutup, çek sahibinin çek ödeme performansını görebilirsiniz. Riskinin veya itibar riskinin olduğu her alanda, bu hizmetlere başvurabilirsiniz. Ticari hayatta şeffaflığı sağlayan, bilgiye hızlı ulaşılmasını mümkün kılan bu hizmetler sayesinde alacak riskinizi kontrol altında tutarak yeni müşterilerinizi hızlıca tanıyabilir ve yeni satış hacimleri oluşturabilirsiniz.” 

Tüm firmaların İşletme Değerlendirme Raporu’na (İDR) başvurmadan ticarete başlamaması gerektiğinin altını çizen Alirıza Ozan Kemaloğlu ise şu uyarıyı yaptı: “Rapor, kurum ve kuruluşlara ait idari kayıt verileri kullanılarak işletmelerin ihtiyaç duyduğu bilgiyi üretmeyi ve mevcut durumları hakkında kendilerine ayna tutmayı amaçlıyor. KOSGEB tarafından sunulan İDR, işletmenin Türkiye genelindeki ve sektördeki konumunu, son 5 yıllık dönemdeki performansını, mali durumunun yıllar itibarıyla gelişimini gösteren finansal bilgileri sektör ortalamaları ile birlikte gösteren rapor. Bu rapor sayesinde, hedef pazarlar ve pazar payı hakkında bilgi sahibi olabilir, işletmenizi hem Türkiye genelinde hem de bölgesel ölçekte kendi sektöründeki diğer işletmeler ile kıyaslama imkanı bulabilirsiniz. Bu raporu 7 TL karşısında temin edebiliyorsunuz. Ticarete başlamadan önce bu raporu edinin ve öyle yola çıkın.” 
 
GES’LERE 14 MİLYON TL  
 
Sanayi KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi Çağrısı, sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin enerji sistemlerini karbondan arındırmayı, KOBİ’leri çevre dostu teknolojilerin kullanımı konusunda bilinçlendirmeyi ve KOBİ’lerin enerji maliyetlerini düşürerek rekabet güçlerini artırmayı amaçlıyor. Çağrının detayları ise şöyle: 
 
Destek: 12 ay, geri ödemeli, faizsiz 14 milyon TL destek. Alınan destek 12 ay sonra 6 ay vade ile ödenebiliyor.  
 
Desteğin kullanılacağı alanlar: Makina, teçhizat giderleri.
 
Programa katılabilecek sektörler: İmalat sektörü, bilgi ve iletişim, mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler.
 
ÇEVRECİ ÜRETİME 4 MİLYON

Sanayide temiz ve döngüsel ekonomi çağrısı, sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin çevresel sürdürülebilirlik, rekabet edebilirlik, yatırım fırsatları, dijitalleşme ve kaynak temininde kapasitelerinin geliştirilmesine ve öncelikli ihtiyaçlarının çevresel duyarlılık ve kaynak verimliliği olarak karşılanmasına katkıda bulunuyor. Bu çağrı ile yeşil teknolojileri benimseme, karbonsuzlaştırma, kaynak verimliliğini artırma, atık üretimini azaltma, suyun korunması ve sürdürülebilir üretim yöntemlerini uygulamaya yönelik projelere öncelik verilecek.
 
Destek: 12 ay, geri ödemeli, faizsiz 4 milyon TL destek (teminat karşılığı).  Alınan destek 12 ay sonra 6 ay vade ile ödenebiliyor.  
 
Desteğin kullanılacağı alanlar:  Personel giderleri, makina, teçhizat giderleri, yazılım giderleri, hizmet alım giderleri.
 
Programa katılabilecek sektörler: İmalat sektörü, bilgi ve iletişim, mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler.
 
1.3 MİLYAR DOLAR DESTEK 
 
Seminerde, Yeşil Sanayi Destek Programı hakkında İTO üyelerini bilgilendiren KOSGEB İstanbul İkitelli Müdürü Selim Serkan Ercan, bu dönem yeşil dönüşümde 2 çağrının başladığının altını çizdi. Ercan, şöyle konuştu: “Belirlenen çağrılar; Sanayi KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi ve Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi Projesi. Bu kapsamda 
Dünya Bankası ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 450’şer milyon dolar, KOSGEB 250 milyon dolar, TÜBİTAK 175 milyon dolar destek sağlıyor.” 
 
Yeşil Sanayi Destek Programı’na son başvuru tarihinin 30 Kasım olduğunu hatırlatan Ercan, başvuruya uygunluk koşullarını şöyle sıraladı: 
 
* Uygun NACE kodlarına sahip küçük veya orta ölçekli KOBİ’ler.
 
* İşletme, Findeks kredi notu uygun bulunan işletmeler. 
 
* Proje toplam bütçesi, mali bilanço veya net satış hasılatından az olanlar.
 
* 8 Aralık 2023 tarihi itibariyle en az 2 yıl önce kurulan firmalar. 
 
* En az 20 TEP veya eşdeğeri kilowatt (kW) tüketim olanlar.
 
* En az 1 milyon TL bütçeli projeyle katılanlar.

KOSGEB’den KOBİ’lere faizsiz yeşil dönüşüm kredisi ile ilgili etiketler ekonomi KOBİ KOSGEB
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.