Koronaya karşı en şanslı kan grubu

Danimarkalı ve Kanadalı bilim insanlarının yaptığı iki araştırma kan grubunun koronavirüs karşısında önemli bir faktör olduğunu tespit etti. İki çalışmaya göre, kan grubu 0 olanlar, Kovid-19'a karşı daha az duyarlılar. Hastalığa yakalanma riski diğer kan gruplarına göre daha az olan 0 grubu kana sahip olanlar hastalığı da daha kısa sürede atlatıyor.

Blood Advantages adlı dergide yayımlanan araştırmaların sonucu, pandeminin başlangıcından beri ortaya atılan kan gruplarının yeni tip koronavirüsün neden olduğu Kovid-19 hastalığının şiddetinde belirleyici olduğu teorisini kanıtlayan yeni delilleri ortaya koydu. Ancak bilim insanları kesin ifade kullanılabilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu söylüyor. 

0 GRUBUNUN POZİTİF ÇIKMA ORANI DÜŞÜK

Danimarkalı bilim insanlarının yaptığı araştırmada Kovid-19 testi pozitif çıkan 7 bin 422 kişiden sadece yüzde 38,4'ünün kan grubunun “0” olduğu tespit edildi. Buna karşın, A grubuna sahip olanların yüzde 44,4'ünün pozitif test edildiği anlaşıldı.

VENTİLATÖR İHTİYACI A VE AB GRUPLARINDA DAHA ÇOK

Kanadalı araştırmacılar ise, 95 ağır Covid-19 hastasını kan grupları bakımından inceledi. Çalışmada, kan grubu A veya AB olanların, 0 ve B olan hastalara kıyasla yüzde 84 oranında daha fazla ventilatöre bağlanma ihtiyacı olduğu tespit edildi. 0 ve B grubunda ise entübasyon oranının yüzde 61 olduğu belirtildi.

Kanada çalışması ayrıca, kan grubu A veya AB olanların yoğun bakım ünitesinde 4,5 gün daha uzun kaldığını da ortaya çıkardı.

Yoğun bakımda tedavi süresi 0 ve B gruplarında ortalama 9 gün, A ve AB gruplarında ise ortalama 13,5 gün olarak tespit edildi.

Daha önce Almanya ve Çin'de yapılan araştırmalarda da 0 grubunun koronavirüs karşısında daha güçlü olduğunu ve daha az şiddetli atlattığını ortaya koymuştu.

 



 

Koronaya karşı en şanslı kan grubu ile ilgili etiketler Kanada Danimarka kan grubu
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.