Koronavirüsün bilinmeyen uzun süreli yeni semptomları

Son günlerde Omicron varyantının etkisiyle de virüs gücünü kaybetmeye başladı ve vaka sayıları düştü. Ancak yapılan yeni araştırmalarla koronavirüsün uzan vadede kendini gösteren yeni belirtileri olduğu ortaya çıktı. İşte o belirtiler...

Koronavirüsün en çok bilinen belirtileri ateş, öksürük, boğazağrısı, koku ve tat kaybı şeklinde de olsa yeni varyanlarla birlikte bu listeye birçok başka belirti de eklendi.  İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS), geçtiğimiz günlerde Covid-19 belirtisi olan yeni semptomları duyurdu. 

İŞTE LİSTEYE EKLENEN YENİ BELİRTİLER

Koronavirüsün belirtileri kişiden kişiye değişebilmekle birlikte aradan zaman geçtikçe virüse bağlı birçok farklı etki de ortaya çıkabilmektedir. 

ÇARPINTI 

Virüsün neden olduğu yüksek ateş ve iltihaplanma sonucunda çarpıntı birçok hastada görülen şikayetlerden biri oldu. Bazı insanlar, hastalığı atlattıktan sonra da çarpıntının devam etmesinden şikayetçi oluyor. Bu belirti aynı zamanda hastalığı uzun sürede geçirilebileceğinin belirtisi olabiliyor, bu nedenle bir doktora danışmak önemli. 

Koronavirüsün bilinmeyen uzun süreli yeni semptomları

İŞİTME KAYBI

Stanford Üniversitesi'nden geçen yıl yapılan bir araştırma, Omicron varyantının işitme sorunlarına neden olabileceği sonucuna ulaştı.

Çalışma tarafından bildirilen bazı semptomlar arasında şiddetli kulak ağrısı, kulak uyuşukluğu ve hatta bazı insanlarda enfeksiyon geçtikten sonra bile devam eden geçici işitme kaybı bulunuyor. Uzmanlar, virüsün kulakla ilgili semptomlarının aşılarını aksatmamış kişilerde de ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Bu nedenle her ne kadar virüsün gücünü kaybettiği düşünülse de tedbirleri elden bırakmamak en doğrusu. 

AYAK PARMAKLARI SORUNLARI 

Covid-19'un en nadir semptomlarından birisi de ayak parmaklarında yaşanan bazı cilt rahatsızlıkları. Uzmanlara göre Covid-19 kaynaklı olacak şekilde ayak parmaklarında şişlik, kabarcık benzeri yaralar veya renk değişikliği gibi rahatsızlıklar oluşabiliyor. Bu semptomları yaşayan bazı kişiler süreci ağrısız atlatıyor olsa da, ayakta oluşan şişliklerin ve kabarcıkların bazı kişilerde ağrı ve kaşıntı yaptığı belirtiliyor.

Covid-19 sebebiyle ayaklarda oluşan bu rahatsızlıkların bazı kişilerde daha kısa süre bazı kişilerde ise birkaç ay olacak şekilde daha uzun süre etkisini göstersiği belirtiliyor.

SAÇ DÖKÜLMESİ

ikUzmanlar, saç dökülmesinin virüsten aylar sonra ortaya çıkan bir belirti olduğunu vurguluyor. Virüs vücuttayken saç köklerinin aşırı uyarılması ve daha sonra virüs vücuttan atıldıktan sonra gevşemesi ile saç dökülmesi şikayetinin ortaya çıkabileceği belirtiliyor.

Bu belirti virüs vücuttan atıldıktan sonra 3-6 ay arasında devam ediyor ve belirtilen süre sonunda iyileşme başlıyor.

Koronavirüsün bilinmeyen uzun süreli yeni semptomları - Resim : 2

SES TELİ SORUNLARI

Araştırmalar, Covid-19 ile ses tellerini hareket ettiren kas ve sinirler arasında da bir bağlantı olduğunu ortaya koydu. Bazı hastaların virüs vücutlarına girdikten sonra seslerinin değişim geçirebileceği ve sinir hasarına bağlı olarak ses teli felci geçirme olasılığı yaşayabileceği tespit edildi. Bazı virüslerin neden olduğu sinir iltihabının gırtlak kaslarını hareket ettiren sinirlerin çalışmasını aksattığı ve bunun sonucunda ses teli felci yaşandığı biliniyor.

NEFES DARLIĞI 

Enfeksiyon sırasında bir başka olasılık sesi, yutmayı, nefes almayı ve öksürüğü kontrol eden vagus sinirinin yaralanmasıdır. Vagus siniri düzgün çalışmazsa öksürüklü veya öksürüksüz nefes darlığı da beraberinde gözlemlenebilir. 

SAYIKLAMA

Beyin sisi veya karışıklığı, virüsün vücutta olduğu dönemle birlikte Covid-19 atlatıldıktan bir süre sonra daha yaşanmaya devam ediyor. Çalışmalara göre özellikle üst yaş gruplarında halüsinasyon ve paranoyanın da kafa karışıklığına eşlik edebileceği durumlar oluşabiliyor. Semptomun şiddeti kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. 

Koronavirüsün bilinmeyen uzun süreli yeni semptomları ile ilgili etiketler covid-19 koronavirüs belirtileri Covid-19 belirtileri
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da kızına şiddet uygulayan anneye vatandaşlardan tepki! Annenin cevabı pes dedirtti...

Küçükçekmece'de yolun ortasında kızına şiddet uygulayan anneye çevredekiler tepki gösterdi. Çevredekilere "Alın sizin olsun" diyen anne arkasını dönüp uzaklaştı. O anlar saniye saniye kameralara kaydedildi.