Hastalığı evde geçirenlere kritik uyarı: Evcil hayvanlardan uzak durun!

Türkiye'de hızla yayılmaya devam eden İngiltere mutasyonlu Koronavirüsün evcil hayvanlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı bilgisinin ardından Bilim Kurulu üyesi, koronavirüsü evde geçiren hayvanseverleri uyararak, "Evcil hayvanı olanların, hastalık süresince hayvanlarını da korumak adına mesafeli olması gerekiyor” dedi.

İngiltere mutasyonlu Koronavirüsün evcil hayvanlarda ciddi kalp sorunlarına yol açılabileceği açıklaması hayvanseverleri korkuttu. 'Evcil hayvanların da aşılanması gerektiği' tartışmaları da tekrar gündeme geldi. Konuyla ilgili Bilim Kurulu üyesinden açıklama geldi. 

KORONAVİRÜS HAYVANLARDA EVRİMLEŞEBİLİR

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Viroloji Bilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Prof. Dr. Kenan Midilli, virüsün hayvanlarda farklı bir mutasyona uğrayabileceğini belirterek, "Hayvanlarda ağır hastalık yapmıyor ama hayvanlara bulaş olması, epidemiyolojik açıdan bazı riskler içerebiliyor. Virüsün hayvanlarda da farklı bir evrimleşme gösterme riskinden dolayı bunun üzerinde çok duruluyor. Evcil hayvanı olanların, hastalık süresince hayvanlarını da korumak adına mesafeli olması gerekiyor” diyerek uyardı.

İNGİLTERE MUTASYONU, KORONAVİRÜSÜN BULAŞMADIĞI FARELERE BULAŞTI

Pandeminin başından bu yana bilim dünyasının üzerinde en çok durduğu konulardan biri de koronavirüsün insandan hayvanlara geçme riski. Geçtiğimiz haftalarda Avrupa’da, virüsün İngiltere varyantının evcil hayvanlarda ciddi kalp sorunlarına yol açabileceği bildirildi.

Bu da salgınla mücadelede hastalığın özellikle evcil hayvanlardan insanlara yayılma endişesini gündeme getirdi. Bilimsel olarak Koronavirüs ile enfekte olan hayvanların, hastalığı insanlara yaymada önemli bir rol oynadığına dair henüz yeterli kanıt olmasa da virüsün köpek, kedi gibi evcil hayvanlar ile maymunlar ve vizonlara bulaşabildiğinin ortaya çıkması, yeni varyantın (İngiltere) daha önce koronavirüs bulaşmayan farelere de bulaştığının gösterilmesi, virüsün başka mutasyonlara uğrayabilme riskini ortaya çıkardı.

“ONLAR DA DİĞER AİLE BİREYLERİ GİBİ KORUNMALI"

ABD ve Rusya’da hayvanlara yönelik Covid aşısı geliştirme çalışmaları sürerken, Ocak ayında Virulence adlı bilim dergisinde, "Bazı evcil hayvan türlerinin aşılanması, enfeksiyonun yayılmasını engellemek için gerekli olabilir” başlıklı bir yazı yer aldı.

"MUTANT VİRÜSÜN ÇOCUKLARDA AĞIR SEYRETTİĞİNE DAİR KANIT YOK"

İngiltere varyantının bütün yaş gruplarını daha kolay enfekte edebildiği için çocuk vakalarında da artış yaşanmasının olağan olduğunu belirten Prof. Dr. Midilli, “Ama özellikle çocuklarda daha ağır seyrettiğine dair şu an için bir kanıt yok” dedi.

"BULDUĞUNUZ AŞI, EN İYİ AŞIDIR"

Türkiye'nin de yeni almaya başladığı BioNTech aşısının ardından hangi aşıyı olacağı konusunda tereddüt yaşayan vatandaşlar için de Prof. Dr. Midilli, “Şu anda seçim açmazından çok, aşıya bir an önce ulaşmak ve aşılanmak daha önemli. Onun için, ‘bulduğunuz aşı, en iyi aşıdır’ sloganı hala geçerli. Zaten aşılar hastanelerde yapılıyor ya da doktor kontrolünde ve belli bir süre bekletilerek yapılıyor. Yan etki endişesine de bu nedenle gerek yok.” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hastalığı evde geçirenlere kritik uyarı: Evcil hayvanlardan uzak durun! ile ilgili etiketler evcil hayvan ingiltere mutasyonu mutant virüs
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.