Koronavirüse karşı etkili antiviral ilaç bulundu

İngiltere'de yapılan bir araştırma sonucunda koronovirüsle mücadelede etkili bir ilaç bulundu. Nottingham Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı araştırmada thapsigargin adı verilen ilacın, Kovid-19 başta olmak üzere çeşitli virüslere karşı etkili bir antiviral ilaç olduğu belirtildi.

Viruses dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, thapsigargin adı verilen ilacın koronavirüs, RSV, influenza A ve soğuk algınlığı gibi viral hastalıklarda hayli etkili olduğu anlatıldı.

Akut solunum virüsü enfeksiyonları farklı virüsler tarafından oluşsa da, klinik olarak ilk görünümleri benzer görülebiliyor.

Gerçek Bilim adlı sitenin haberine göre, bu durumda etkili geniş spektrumlu bir ilaç, tek seferde farklı virüs tiplerini hedefleyerek klinik kontrolü iyileştirebilir.

Eğer bu antiviral ilacın gerçekten potansiyeli varsa, toplum sağlığı, aktif infeksiyon ve yayılmayı kontrol etmede kolaylık sağlamaya yardım edebilir.

Koronavirüse karşı etkili antiviral ilaç bulundu

Bu araştırma, Prof. Kin-Chow Chang ve Nottingham Üniversitesi’ndeki (Veteriner Bilimleri, Biyobilimler, Eczacılık, Tıp ve Kimya Okulları) uzmanlar ve Hayvan ve Bitki Sağlığı Ajansı’ndaki (APHA) ve Çin Tarım Üniversitesi ve Pirbright Enstitüsü tarafından yürütülen ortak bir proje.

Bu çığır açıcı çalışmada, araştırmacılar bitkilerden elde edilen bir antiviral ilacın, küçük dozlarda kullanıldığında geniş spektrumlu ve konak merkezli doğal antiviral tepki yaratarak, Kovid-19 dahil 3 temel insan solunum yolları virüsüne karşı oldukça etkili olduğunu tespit etti.

Koronavirüse karşı etkili antiviral ilaç bulundu - Resim : 2

THAPSIGARGIN VİRÜSÜN KENDİNİ KOPYALAMASINI ÖNLÜYOR

Hücre kültürü ve hayvan çalışmalarında thapsigargininin umut vadeden bir antiviral olduğuna dair anahtar özellikler ise şöyle:

Viral enfeksiyon öncesi veya enfeksiyon sırasında kullanıldığı etkili oluyor.

İlaç alındıktan sadece 30 dakika sonra virüsün kendini kopyalamasını en az 48 saatliğine engelleyebiliyor.

Asidik pH’ı stabil olduğundan oral yolla yutulabiliyor. Yani enjeksiyon veya hastaneye gitme gerekliliği bulunmuyor.

Virüs direncini arttırmıyor.

Mevcut antiviral seçeneklerden yüzlerce kat etkili bir ilaç.

Koronavirüs ve influenza A virüsünün birleşmiş enfeksiyonuna da tek bir virüs enfeksiyonu gibiymiş gibi etki gösterebiliyor.

Antiviral olarak da son derece güvenlidir (prostat kanseri tedavilerinde thapsigargin türevi test edilmiş bir ilaçtır).

Araştırmacılardan Prof. Chang diyor ki:

“Bu antivirale ve COVID-19 gibi virüsler üzerindeki etkisine dair araştırmamız henüz ilk safhasında olsa da, elde ettiğimiz bulgular çok önemlidir. Mevcut pandemide aktif enfeksiyonu engellemek için aşılar kullanılsa da, tedavi için halen etkili antivirallere ihtiyaç duyuluyor. Gelecekteki pandemilerin hayvan kökenli olabileceği düşünülürse, insan zoonoz (hayvandan insana) ve ters insan zoonozunun(insandan hayvana) yayılma düşünüldüğünde, thapsigargin gibi antiviraller, antiviral enfeksiyonların kontrolü ve tedavisinde önemli rol oynayabilir.”

Aslında Influenza virus, koronavirüs ve RSV gibi küresel patojenler insanlar kadar hayvanları da etkilemekte.

Thapsigargin bileşiği özellikle, konak merkezli yeni nesil güçlü antiviral ilaçların geliştirilmesine de liderlik edecek bir ilaç. Hatta bu sayede “Tek Sağlık” yaklaşımıyla insan ve hayvan virüsleri tek bir hedef altında da toplanabilir.

Prof. Chang şunu da ilave ediyor:

”Halen daha test yapmamız gerekse de, mevcut bulgular thapsigargin ve türevlerinin COVID-19 ve influenza virüse karşı umut vadeden tedaviler olduğunu kuvvetle işaret ediyor. Bu ilaçların gelecekteki yeni Hastalık X pandemisine karşı bizi koruma potansiyeli vardır.”

Koronavirüse karşı etkili antiviral ilaç bulundu ile ilgili etiketler İngiltere İlaç Nottingham
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.