Koronavirüs ilacı bulundu mu? Dexamethasone ilacı nedir, koronavirüste işe yarıyor mu?

Son dakika... İngiltere, salgında hastaların hayatını kurtaran ilacın bulunduğunu dünyaya duyurdu. İngiliz yayın kuruluşu BBC, koronavirüs ilacının bulunduğunu, Dexamethasone adlı ilacın, koronavirüsü ağır şekilde geçiren hastaların tedavisinde düşük dozlu kullanıldığını belirtti. Peki Dexamethasone nedir, koronavirüste işe yarıyor mu?

Oxford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma; jenerik kullanımı olan bir steroid ilacının ağır Kovid-19 hastaları arasındaki ölüm oranının azalttığını ortaya koydu. "Dexamethasone" isimli ilacın, hastalığı hafif olarak atlatanlarda işe yaramadığı, dolayısıyla stok yapılmasına gerek olmadığı belirtildi.

BBC koronavirüste insanların hayatını kurtaracak ilacın bulunduğunu aktardı. BBC'ye konuşan uzmanlar, ilacın corona virüse karşı verilen savaşta çığır açıcı olduğunu belirtiyor. BCC'nin son dakika paylaştığı haber sonrası Dexamethasone ile ilgili detaylar araştırılmaya başlandı. Peki koronavirüs ilacı bulundu mu? Dexamethasone nedir, koronavirüste işe yarıyor mu?

UFAK BİR DOZDA BİLE ÖLÜM ORANINI DÜŞÜRÜYOR

Bilim insanları genel kullanımı da olan dexamethasone isimli ilacın hastanede tedavi olan Covid-19 hastalarındaki ölüm oranını düşürdüğünü ortaya çıkardı. Araştırma sonucundan çıkan verileri inceleyen uzmanlar, küçük bir doz verilmesi durumunda Covid-19 hastalarının ölüm oranının 3'te 1 oranında azaldığını açıkladı. Oksijen verilmesi halinde ise, bu oran 5'te 1'e çıktı.

MALİYETİ ÇOK DÜŞÜK

Araştırmayı yürüten Oxford Üniversitesi'nde görevli profesör Martin Landray, "Solunum cihazında ya da oksijen desteği alan hastalara dexamethasone verilmesi durumunda ölüm oranı düşüyor. Üstelik çok düşük bir maliyetle" ifadesini kullandı.

"ÖLÜM ORANINI AZALTAN TEK İLAÇ"

Araştırmada görev alan Peter Horby, eczanelerde satılan ateş düşürücü ile ilgili, "Ölüm oranını ciddi bir ölçüde azaltan tek ilaç. Bu büyük bir keşif" dedi.

HASTALARA VERİLMEYE BAŞLANDI

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock ise bugünden itibaren Kovid-19 hastalarına Dexamethasone verilmeye başlanacağını ve ellerinde 200 bin adet bu ilaçtan olduğunu duyurdu.

HAFİF GEÇİRENLERDE İŞE YARAMIYOR, O YÜZDEN STOK YAPMAYA GEREK YOK

Öte yandan, haberi dünyaya duyuran BBC'nin konuyla ilgili haberinde ilacın hastalığı hafif olarak atlatanlarda işe yaramadığı ve dolayısıyla stok yapılmasına gerek olmadığı vurgulandı.

SONUÇLAR İLAÇ VERİLMEYEN 4 BİN HASTAYLA KARŞILAŞTIRILDI

Sonuçlar ilaç verilmeyen 4 bin hastayla karşılaştırıldı. Solunum cihazına bağlı hastalarda ölüm riski yüzde 40'tan yüzde 28'e düştü. Oksijene ihtiyaç duyan hastalarda ise bu oran yüzde 25'ten yüzde 20'ye indi.

Araştırmacılar, ilacın salgının başından bu yana İngiltere'de kullanılması halinde ölü sayısının 5 bin daha az olarak kayıtlara geçeceğini tahmin ediyor.

DEXAMETHASONE NEDİR?

Deksametazon bir tür kortikosteroid ilacıdır. Romatizmal problemler, bir dizi cilt hastalığı, şiddetli alerji, astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, krup, beyin şişmesi, oftalmik cerrahiyi takiben oküler ağrı ve tüberkülozda antibiyotikler gibi birçok durumun tedavisinde kullanılır.

 

Koronavirüs ilacı bulundu mu? Dexamethasone ilacı nedir, koronavirüste işe yarıyor mu? ile ilgili etiketler koronavirüs ilacı bulundu mu? Dexamethasone ilacı nedir Dexamethasone Dexamethasone ilacı kovid-19
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.