Korona tedavisinde sevindiren Türkiye farkı! Uzmanlar açıkladı...

İlk olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki son rakamları açıkladığında yoğun bakım ve entübe hasta oranlarındaki azalışa dikkat çekmişti. Prof. Dr. Celalettin Kocatürk ile Doç. Dr. Beliz Bilgili de Türkiye'nin korona tedavisinde ortaya koyduğu başarının detaylarını anlattı. Türkiye'de salgının başladığı ilk günlerde vakalara göre yoğun bakıma yatma oranının yüzde 6'larda olduğunu belirten Kocatürk ve Bilgili, şu an rakamların yüzde 3'lere kadar gerilediğini söylediler...

Türkiye'de koronavirüs salgınında toplam vaka sayısı 47 bini geçti. Son 24 saatte yaşanan 98 vefat ile ölenlerin toplam sayısı ise 1006'ya yükseldi. 

Türkiye son 24 saatte gerçekleştirdiği 30 bini aşkın test ile de bir hafta sonrası için koyduğu barajı geçerken toplam test sayısında da 300 bini geçti. İyileşen hasta sayısı ise 2423'e ulaştı.

Ancak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın dikkat çektiği bir sayı daha vardı 10 Nisan'a ilişkin tabloda. Bu da yoğun bakıma yatan hasta sayısı ile entübe edilen vaka sayısıydı. Buna göre yoğun bakımlarda toplam 1667 hasta yatmaktaydı ve bunların sadece 1062'si entübeydi. Yani solunum cihazına bağlı idi.Ve bu sayılardaki artış oranı ilk günlere düşüşe geçmişti.

Peki, bu neden önemliydi? Yoğun bakıma yatan hasta ve entübe edilen vaka sayısındaki azalış ne ifade ediyordu? 

CNN Türk'te Başak Şengül'ün hazırlayıp sunduğu Akıl Çemberi programına katılan Göğüs Cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Celalettin Kocatürk ile Anestezi ve Yoğun Bakım uzmanı Doç. Dr. Beliz Bilgili yoğun bakıma yatan ve entübe edilen hasta sayılarının artış oranındaki düşüşün neden önemli olduğunu anlattılar. 

Korona tedavisinde sevindiren Türkiye farkı! Uzmanlar açıkladı...

Sözü ilk olarak alan Prof. Dr. Celalettin Kocatürk, yoğun bakıma yatma konusunda dünya ortalamasının yüzde 5 civarında olduğunu, İtalya, İspanya gibi bazı ülkelerde ise bu oranın daha da yüksek olduğunu belirttikten sonra Türkiye'de bu oranın ilk günlerde yüzde 6 civarında olduğunu söyledi. 

Koronavirüs pandemisi sırasında her yüz vakadan 20'sinin hastanede tedaviye alındığını, bunlardan 5'inin ise yoğun bakımda olduğunu belirttikten sonra Türkiye'de şu anda bu oranın yüzde 3'lere kadar düştüğünü belirtti. 

Bu durumun Türkiye'de uygulanan tedavinin başarısını gösterdiğini belirten Kocatürk, entübe hasta sayısındaki yaklaşık 600 kişilik farkın da yoğun bakım hekimlerinin başarısını tescillediğini ifade etti. 

Doç Dr. Beliz Bilgili ise Türkiye'nin geçmiş yıllarda yoğun bakımlara yaptığı yatırımın karşılığını aldığını belirterek, "Biz buraya kondisyonlu başladık" dedi. 

Yoğun bakım yatağı sayısının Avrupa'da birçok ülkeden daha fazla olduğunu ifade eden Bilgili, yoğun bakım hastaları ile entübe hasta arasındaki farkın çok önemli olduğunu vurguladı. Yoğun bakımlarda 600 hastanın entübeye ihtiyaç duyulmadan bakılabildiğine işaret eden Bilgili İtalya ve İspanya gibi ülkelerde böyle bir durumun olmadığını söyledi. 

Doç. Bilgili, bu rakamların Türkiye'de halen yoğun bakım yatağı açısından bir sıkıntı olmadığını gösterdiğini belirtti. Test sayısının artması ile asemptomatik kişilerin de tespit edilerek izole edilmesinin sağlanacağını bunun da virüsle mücadelede en önemli silahımız olacağını vurguladı. 

 

 

 

Korona tedavisinde sevindiren Türkiye farkı! Uzmanlar açıkladı... ile ilgili etiketler Koronavirüs yoğun bakım doç. dr. beliz bilgili prof. dr. celalettin kocatürk entübe
GÜNÜN VİDEOSU

Fatih Portakal milli yas algısını bakın nasıl düzeltmek zorunda kaldı

Fatih Portakal canlı yayında İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümü üzerinden milli yas algısı yapacakken yalanını reji ortaya çıkardı.