Korona neden erkekleri daha fazla etkiliyor? Araştırmada çarpıcı sonuçlar

İlk olarak Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgınından erkeklerin daha fazla etkilenmesinin nedenini araştıran bilim insanları, sonucu kanda kadınlara oranla daha yüksek seviyede bulunan bir enzime bağladı. Uzmanlar, bulgularının erkeklerin ölümcül virüse karşı neden daha dayanaksız olduğunu açıklayabileceğini belirtti.

Sonuçları "European Heart Journal" dergisinde yayımlanan araştırma çerçevesinde, renin-anjiyotensin aldosteron sisteminin baskılanmasını hedef alan bir grup kardiyovasküler ilacın, kanda anjiyotensin dönüştürücü enzim 2'ye (ACE2) etkisi incelendi.

YAKIN GEÇMİŞTEKİ ÇALIŞMAYI DESTEKLEMEDİ

Araştırma, bu ilaçların ACE2 seviyelerinin artmasına yol açabileceğini, dolayısıyla bazı kalp hastalarını yeni tip koronavirüse karşı daha savunmasız hale getirebileceğini öneren yakın geçmişteki bir çalışmayı desteklemedi.

ERKEKLERDE ENZİMLER DAHA YÜKSEK

Hollanda'da Groningen Üniversitesi Tıp Merkezi'nde görevli Dr. Adriaan Voors liderliğinde yapılan araştırmada ayrıca salgından önce alınan kan örneklerinde erkeklerde Kovid-19'un sağlıklı hücreleri enfekte etmesini mümkün kılan ACE2 enzimine, kadınlardan daha yüksek seviyede rastlandı.

TESTİSLERDE YÜKSEK SEVİYEDE BULUNUYOR

Uzmanlar, bulgularının, erkeklerin Kovid-19'a karşı neden daha dayanaksız olduğunu açıklayabileceğini belirtti.

ACE2 enziminin, akciğer, kalp, böbrek ve damarları kaplayan dokuların yanı sıra özellikle testislerde yüksek seviyelerde bulunduğuna işaret edildi.

Voors, "Kalp yetmezliğine karşı çok etkili bir tedavi mevcut ve viral bir enfeksiyona ilişkin varsayım niteliğindeki hükümler dikkatlice değerlendirilmelidir." ifadesini kullandı.

 

Korona neden erkekleri daha fazla etkiliyor? Araştırmada çarpıcı sonuçlar ile ilgili etiketler Hollanda Koronavirüs Korona araştırma Kadın erkek Kan enzim
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.