"Korona lobisi" mi devrede?

Dünya Sağlık Örgütü'nün koronavirüs ile mücadele konusunda yaptığı "ibuprofen" uyarısını geri çekmesi tartışmaları da beraberinde getirdi. Akademik çevrelerde "DSÖ, ilaç lobilerinin etkisinde mi kaldı?" yorumları yapılıyor...

Çin'den dünyaya yayılan koronavirüs tüm Avrupa'yı etkisi altına alırken, başta İtalya olmak üzere kıta genelinde hayat durma noktasına geldi.

Tıp dünyası virüse karşı mücadelede tek yürek olurken, Dünya Sağlık Örgütü, COVID-19 şüphesi bulunan kişilerin ibuprofen yerine paracetamol kullanmasını önerdi.

Buna gerekçe olarak, ibuprofenle aynı gruptan ilaçların bazı durumlarda hastalığın seyrini kötüleştirebildiğinden şüphelenildiği belirtildi.

DSÖ'den, "Bu süre zarfında doktora danışmadan ilaç alan kişilerin ibuprofen yerine paracetamolü tercih etmeleri" tavsiyesi yapılmıştı.

NEDEN GERİ ADIM ATILDI?

Ancak Dünya Sağlık Örgütü bu açıklamadan kısa süre sonra geri adım attı. Kurumun sosyal medya hesabından paylaşılan yeni bir mesajda "Şu anda var olan bilgilere göre WHO, ibuprofen aleyhine bir tavsiyede bulunmamaktadır" ifadelerine yer verildi.

Bu sürpriz adımlar ilgili bir değerlendirmede bulunan akademisyen Ramazan Kurtoğlu ise ilaç lobilerinin bu konuda DSÖ'yü etki almış olabilecekleri imasında bulunarak şu mesajı paylaştı;

"“lbuprofen”etken maddeli ilaçlar grip semptomlarını azaltmak ve ağrı kesici olarak kullanılır...Kovid-19 riskini artırdığı ortaya çıktı. DSÖ sitesinde kullanılmaması gerektiği duyuruldu. Ama 24 saat geçmeden siteden kaldırıldı. Neden dersiniz?"

"Korona lobisi" mi devrede?

"Korona lobisi" mi devrede? ile ilgili etiketler Koronavirüs Korona DSÖ ıbuprofen
GÜNÜN VİDEOSU

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu. Güpegündüz yaşanan silahlı kavgada 3 kişi yaralandı.