'Kalkışma olursa bedelini öder...'

Kuzey Kore'nin Güney Kore ile arasında elçilik görevi gören irtibat bürosunu havaya uçurmasının ardından bölgedeki tansiyon giderek yükseliyor. Kuzey yönetimi, Güney tarafından gelen tansiyonu düşürme tekliflerine ret cevabı verirken, sınır bölgesine askeri yığınak yapılacağı bilgisini ise yeniledi.

Kuzey Kore Haber Ajansı KCNA, Kuzey Kore Ordu Sözcüsü’nün açıklamalarını yayımladı.

Buna göre, Kuzey Kore ordusu bugün Kumgang Dağı ve Kaesong sanayi bölgesi yakınlarındaki alana yeniden girecek.

ASKERİ TATBİKATLAR BAŞLIYOR

Açıklamada, daha önce çekilen sınır hattındaki devriyelerin de güçlendirilerek konuşlandırılacağı ve Kuzey Kore ordusunun bölgede her çeşit askeri tatbikatı yapacağı vurgulandı.

Pyongyang hükümeti, geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamayla Seul ile arasındaki tüm iletişimi kestiğini ilan etmişti.

GERİLİM NEDEN BAŞLADI?

İki ülke arasındaki gerilimin Güney Kore’de eylemci grupların balonlarla Pyongyang karşıtı el ilanlarını Kuzey Kore topraklarına göndermesiyle yükseldi. Ancak bu, eskiden beri devam eden bir eylem olarak biliniyor. O nedenle bu defa tansiyonunun yükselmesinin Kuzey Kore hükümetinin ülke içinde Amerika ve Güney Kore’ye yönelik birliği arttırma girişimi olarak değerlendiriliyor.

Kuzey Kore haber ajansının geçtiği bir başka açıklamada da irtibat bürosunun havaya uçurulmasının Güney’e karşı atılmış ilk adım olduğu ve bunun arkasının geleceği vurgulandı.

Öte yandan Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un’un tansiyonun düşürülmesi için Güney Kore’nin bir heyet gönderme teklifini de reddettiği açıklandı. Kim’in bu teklifi reddederken “Gerçekçi olmayan, patavatsız, art niyetli, saçmalık, pervasız, mantık dışı ve saygısız” gibi ifadeler kullanması dikkat çekti.

GÜNEY KORE TEPKİLİ

Güney Kore hükümeti de Kuzey Kore liderinin açıklamalarını saçma olarak niteledi.

Güney Kore Devlet Başkanlığı Sözcüsü, yaptığı açıklamada, “Bu, iki lider arasında inşa edilen güvene zarar veriyor, bu gereksiz ifadeler ve tavırlara müsamaha göstermeyeceğimiz konusunda da uyarıyoruz” dedi.

Güney Kore hükümeti ayrıca görüşme için bir heyet gönderilmesi teklifinin Kuzey Kore tarafından açıklanmasına da tepki gösterdi. İsmi açıklanmayan bir Güney Koreli yetkili, bu konuyla ilgili olarak, “Eşi görülmemiş bir saçmalık. Umarız Kuzey Kore gelecekte temel nezaket kurallarına uyar” şeklinde konuştu.

Güney Kore Savunma Bakanlığı da Kuzey Kore’ye yönelik uyarıda bulundu ve eğer askeri olarak bir provokasyona kalkışılırsa bunun bedelinin ödeneceği ifade edildi.

BENZER DURUMLAR YAŞANMIŞTI

Kuzey Kore daha önce de benzer kışkırtıcı eylemlerde bulunmuştu. 2010 yılının Mart ayında Kuzey Kore, Güney Kore’ye ait bir savaş gemisini torpidoyla vurarak 46 denizcinin ölümüne neden olmuştu. Birkaç ay sonra da Yeonpyeong adasına topçu atışında bulunmuş ve bölgede can kayıplarına neden olmuştu.

'Kalkışma olursa bedelini öder...' ile ilgili etiketler Kuzey Kore Güney Kore Kim Jong-un irtibat bürosu
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.