NBA Haberleri

NBA, 6 Haziran 1946 tarihinde "Basketball Association of America" (BAA) adıyla kuruldu. Bugünkü adı olan "National Basketball Association" (NBA) ismi ise 1949 yılında ABD`de kurulmuş olan bir diğer profesyonel lig olan "National Basketball League" (NBL) ile birleşmesinden sonra alındı.

NBL 12 yıldır süren profesyonel bir lig olmasına rağmen genel olarak 3 yıllık BAA`nın önderliğinde kuruldu. Bunda, BAA`nın ülke çapında büyük şehirlerde yaygın bir lig olması sebepti. 1949 yılında iki ligin birleşmesinden dolayı 17 takımlı bir lig oluştu. Bu birleşme sonucu büyük şehirlerdeki büyük takımlar ile küçük kasaba takımlarının karışımı dengesiz bir lig oluştu.

1950`de lig 11 takıma düştü. 1954`de lig tarihinin en az takım olan 8 takım kaldı. Bu sekiz takım hala ligde mücadele eden Knicks, Celtics, Warriors, Lakers, Royals ``(Sonradan Kings oldu)``, Pistons, Hawks ve Nationals ``(Sonradan 76ers oldu)dır. Bu arada takımlar küçük şehirlerden daha büyük şehirlere taşınmaya başladı. Örneğin Hawks Tri-Cities`den Milwaukee`ye ve oradan St. Louis`e; Royals Rochester`den Cincinnati`ye ve Pistons Fort Wayne`den Detroit`e taşındı. NBA`de adını hiç değiştirmeyen iki takım vardır. Bunlar Boston Celtics ve New York Knicks` dir.

İlk Afroamerikan oyuncuların kontrat imzalamaya başladığı 1950`ler 5 kez şampiyonluk kazanan Minneapolis Lakers`ın bariz bir üstünlüğü ile geçti.

1954 yılında lig maçlarındaki mücadeleyi hızlandırmak için hücum süresi 24 saniyeye ilk kez NBA`de indirildi.

1956 yılında çaylak pivot Bill Russell`ın Boston Celtics`e transfer olmasıyla ligin görünümü birden değişti. Zaten elinde Bob Cousy gibi yıldız bir gurad bulunan Celtics, ligi domine etmeye başladı ve 13 sezonda 11 şampiyonluk kazandı. 1959 yılında başka bir efsane Wilt Chamberlain NBA`de oynamaya başladı ve tüm rekorları alt üst etti. Russell ile Chamberlain`in çekişmesi halen takım sporlarında gelmiş geçmiş en ünlü çekişmelerden bir olarak kabul edilir.

Bu dönemde Lakers`ın Los Angeles`e taşınması ve bazı yeni takım eklemeleri ile ligin güç dengesi biraz oturmaya başladı.

1967 yılında ABA uzun adıyla "American Basketball Association" isimli başka bir lig kurulması ile ligin kalitesi bir kez daha tehlikeye girdi. New York Nets, Denver Nuggets, Indiana Pacers ve San Antonio Spurs gibi bugün NBA`de mücadele eden takımları da içeren lig 1976`da NBA`le birleşti. Bu dönemde NBA`in Kareem Abdul Jabbar, Oscar Robertson gibi oyuncuları kendi bünyesine katabilmesi belki de NBA`in bu rekabetten üstün çıkmasını sağladı.

ABA ile birleşme sonucu takım sayısı 22`ye çıktı ve birleşmeden üç yıl sonra 1979 yılında ABA`da olan ama NBA`de olmayan üç sayı kuralı NBA tarafından kabul edildi.

Bu yıllardaki lig için diğer önemli olay ise lige katılan yeni oyuncular Larry Bird ve Magic Johnson`dır. Bu iki oyuncu hem lige yeni bir rekabet katmış hem de pek çok yeni izleyici çekti. Bird, Celtics; Magic Johnson ise Lakers tarafından takımlarına katıldı ve Celtics 3, Lakers 5 şampiyonluk kazandı. 1989 yılında ligdeki takım sayısı 27`ye çıkarıldı.

1980`ler bu şekilde geçtikten sonra 1989 yılında Michael Jordan`ın lige girmesi ile NBA yepyeni bir görünüm kazandı ve 1990`lar Chicago Bulls`un etkinliğinde geçdi. Bulls Jordan`ın önderliğinde 6 şampiyonluk kazandı.

1990`larda ayrıca NBA dünya çapında büyük tanınma ve artık dünya çapında takip edilen bir lig konuma ulaştı. 1995 yılında ABD dışında Kanada`da Toronto Raptors ve Vancouver Grizzlies takımları kuruldu ve takım sayısı 29 oldu. 1992 yılında Rüya Takım (Dream Team) adıyla ilk defa NBA`in profesyonel oyuncuları Barselona`daki olimpiyatlara katıldı. Michael Jordan, Larry Bird ve Magic Johnson`lı ABD milli takımı her maçını farklı kazanarak Olimpiyat altın madalyası kazandı.

Uzun süre yabancı oyuncu almakta tereddüt eden takımlar bu dönemde Drajen Petroviç, Vlade Divac gibi oyuncuların başarılı olmasıyla tüm dünyadaki ligleri taramaya ve yetenekli oyuncuları bünyelerine katmayan başladılar. 1994 yılında NBA`de MVP ödülünü Nijeryalı Hakeem Olajuwon kazandı. 2002 yılında İspanya vatandaşı Pau Gasol yılın çaylak oyuncusu ödülünü kazandı. Yine 2002 yılında Çin`li Yao Ming NBA Draftı`nda ilk sıradan seçildi.

1996 yılında bayanlar ligi "Women`s National Basketball Association" (WNBA), 2002 yılında ise genç oyuncuların gelişmesi için rezerv lig konumunda "NBA Development League" kuruldu.

2004 senesinde daha önce Hornets takımına ev sahipliği yapan Charlotte`da Bobcats takımı kuruldu ve takım sayısı 30`a yükseldi.

2007 de ise NBA`in globalleşmesi sonucunda 50`den fazla uluslararası oyuncu, NBA takımların da oynuyor. Ayrıca Toronto Raptors ilk defa bir NBA takımına Avrupalı bir genel menajer getirerek, bir ilke imza attı.