Moon Jae-in Haberleri

MOON JAE-İN

64yaşındaki yeni Güney Kore Cumhurbaşkanı, Kuzey Kore'den gelen bir mültecinin oğlu.

Evli ve iki çocuk babası.

1970'lerde Güney Kore'nin Özel Kuvvetleri'nde görev yaptı.

Siyasete girmeden önce insan hakları ve sivil haklar avukatıydı.

 Eski başkanlardan Roh Moo-Hyun'un Genel Sekreterliğini yaptı.

Demokrat Parti için liberal bir aday olarak kampanya yürüttü.

"Finansal tablolar" ya da güçlü aile tarafından yönetilen konglomeraların siyasetteki nüfuzu sınırlamaya ve kırmaya söz verdi.

Eski Başkan Park Geun-Hye'nin muhafazakar politikalarının aksine, Moon Jae-In'in Kuzey Kore'ye karşı daha pragmatik ve uzlaşmacı olması bekleniyor.

Kuzey Kore ile devam eden gerginliğin yanı sıra, 30 yaşın altındaki gençlerdeki yüksek işsizlik oranına ekonomik çözüm önerilerini sundu.

Moon Jae-In, bir keresinde, iki Güney Korelinin (Kuzey-Güney) barış içinde birleşmesini beklediğini söyledi ve annesini doğduğu yeri ziyaret etmeye götürmeyi hedeflediği belirtmişti.

Moon'un Zaferi, Siyasette Yeni Bir Dönem Başlatabilir Mi?

Resmi olmayan sonuçlara göre rakiplerine fark atan Moon, Güney Kore siyasetinde yeni bir dönemi başlatacağa benziyor. 2012 yılından beri siyasetteki liberal beyanlarıyla dikkat çeken Moon'un en dikkat çekici seçim vaadi, Kuzey Kore ile uzun yıllar devam eden sürtüşmenin aşılması gerektiği ve iki ülkenin yakınlaşması gerektiğini savunmasıydı. Siyasi hayatı boyunca, kendisinin Kuzey Kore'den Güney Kore'ye iltica etmek zorunda kalan bir ailenin oğlu olduğunu hatırlatan Moon, aynı dili konuşan, aynı kültüre ve tarihsel geçmişe sahip olan Korelilerin Kuzey-Güney olarak ayrılıp, birbirleri ile didişmesini anlamlandıramadığını her platformda söylemekteydi. Moon dün yaptığı zafer konuşmasında ise Kuzey Kore'ye gitmeye şimdiden hazırım demişti.

Moon bu görüşleriyle sadece Güney Kore siyasetinde değil, dünya siyasetinde de yeni bir dönemi başlatacak gibi gözüküyor. Çünkü Moon, ABD'nin Kuzey Kore'ye uyguladığı politikalara karşı politikalar inşa etmek hedefinde. Kuzey Kore'nin içe kapanık bir ülke haline gelmesinde ABD'nin rolü olduğunu düşünüyor. Bu düşüncesi başta olmak üzere ABD'nin Güney Kore'ye sonuçlandırdığı THAAD füze savunma sistemlerini de demokratik süreçler takip edilmeyerek yapıldığını savunarak bu süreci yeniden gözden geçirmek istediğini söylemesi, şimdiden ABD ile Güney Kore arasındaki ilişkileri sarsmış gibi gözüküyor.

Diğer yandan Japonya ise seçim sonucundan memnun. Japonya'daki Kore birliği ve Japon hükümeti,zaferin Japonya'nın Asya komşusu ile sık sık çekişen ilişkisini dengeleme ve reform yapma şansı sunduğunu açıkladı. Güney Kore'nin askeri ve siyasi olarak bir başka sorun yaşadığı ülke Çin ise seçim sonucu ile ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Moon Jae-In ayrıca siyasetin Samsung, LG ve Hyundai gibi tröstler ile yoğun bir biçimde yolsuzluk ilişkilerini reformdan geçirmeyi amaçladığını da açıklamıştı. Moon'un bu zaferi kazanmasında en büyük etkenin, son bir yıl içinde devletin her kurumunda patlak veren yolsuzluklar olduğu söyleniyor.