Kontrolden çıkan Space X roketi Ay’a çarpacak: Uzmanlar 4 Mart’ı işaret etti

Uzaya meteoroloji uydusu göndermek için 2015 yılında fırlatılan ve sonrasında kontrolden çıkarak kaotik bir rotaya giren Space X roketinin Ay’a çarpışma rotasına girdiği öğrenildi.  Uzmanlar, çarpışmasının 4 Mart tarihinde gerçekleşmesini bekliyor.

Florida’dan 2015 yılında fırlatılan Space X  roketi gezegenler arası bir misyonu parçası olarak hava durumu uydusu gönderiyordu. Fırlatma sırasında motolarının ilk yanma işlemini tamamlayan roket, aydan dört kat daha uzakta ve güneşle doğrudan aynı hizada olan yerçekimi nötr bir konuma geldiğinde ikinci yanmayı gerçekleştiremedi.

Dünya atmosferine dönmek ve Dünya ile Ay arasındaki çekim kuvvetiyle mücadele etmek için yeterli yakıta sahip olmayan roket uzayda süzülmeye başlamıştı. Meteoroloh Erc Berger, roketin 2015 yılından sonra kaotik bir rota izlediğini belirtti.

Uzmanlar, saatte 2,58 kilometre hızla ilerleyen roketin ay ile kesişme yolunda ilerlediğine inanıyor. Dünya'ya yakın nesneleri, asteroitleri, küçük gezegenleri ve kuyruklu yıldızları izlemek için yazılım yazan Bill Gray, Falcon 9'un üst aşamasının büyük olasılıkla 4 Mart'ta ekvator yakınındaki ayın uzak tarafına çarpacağını söyledi. Gray, "Bu, farkında olduğum ilk kasıtsız (uzay çöpünün aya çarpması) vakası" dedi.

MERAKLILAR ÇARPIŞMAYI İZLEYEBİLECEK Mİ?

Gray ayrıca roketin çarpmasının dünyadan görülmesinin hemen hemen imkansız olduğunu sözlerine ekleyerek "Ay'ın büyük kısmı yolda ve yakın tarafta olsa bile, etki Yeni Ay'dan birkaç gün sonra meydana geliyor” ifadelerini kullandı.

Güneş ışığının roket üzerindeki "itici" etkisi ve yörüngesini biraz değiştirebilecek "dönüş periyotlarının ölçülmesindeki belirsizlik" nedeniyle roketin tam olarak vuracağı nokta belirsizliğini koruyor.

Uzay meraklıları Space X roketinin Ay’a çarpmasının etkilerinin önemli bir araştırma konusu olabilceğini düşünürken Harverd Üniversitesi’nden astrofizikçi Jonathan McDowell bunun çok da önemli olmadığını savunuyor. McDowell, “Çöp dünyaya çarptığında ne olduğunu zaten biliyoruz; Bundan öğrenilecek pek bir şey yok” dedi.

SuperHaber Özel / Serkan Talan

Kontrolden çıkan Space X roketi Ay’a çarpacak: Uzmanlar 4 Mart’ı işaret etti ile ilgili etiketler Ay Çarpışma space x roket
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.