Kış lastiği uygulaması ne zaman, hangi araçlar için gerekli? Kış lastiği takmama cezası ne kadar? (2023-2024)

Her sene kış mevsiminin başlamasıyla birlikte, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen kış lastiği uygulaması, trafikte can ve mal güvenliğini artırmayı amaçlayan önemli bir düzenleme olarak karşımıza çıkıyor. Bu bağlamda, kış lastiği uygulamasının ne zaman başlayacağı ve kış lastiği takmamanın cezasının ne kadar olduğu merak ediliyor. Peki, Kış lastiği uygulaması ne zaman, hangi araçlar için gerekli? Kış lastiği takmama cezası ne kadar? (2023-2024)

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte, her sene olduğu gibi bu yıl da trafikte güvenliği artırmak adına önemli bir düzenleme gündeme geldi. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ve şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçları kapsayan kış lastiği uygulaması, karlı ve buzlu zeminlerde sürüş güvenliğini en üst düzeye çıkarmayı hedefliyor. Peki, Kış lastiği uygulaması ne zaman, hangi araçlar için gerekli? Kış lastiği takmama cezası ne kadar? 

Kış lastiği uygulaması ne zaman, hangi araçlar için gerekli? Kış lastiği takmama cezası ne kadar? (2023-2024)

KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre, 2023 yılında kış lastiği uygulamasının başlangıç tarihi 25 Kasım olarak belirlenmiştir.

KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI HANGİ ARAÇLAR İÇİN GEÇERLİ?

Kış lastiği zorunluluğu, genellikle şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçları kapsamaktadır. Bu ticari araçlar, kış lastiği kullanmak zorundadır. Böylece, yoğun kar yağışı ve buzlanma gibi olumsuz hava koşullarında güvenli bir sürüş sağlanarak trafik kazalarının önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

Özel araç sahipleri için yasal bir zorunluluk olmamakla birlikte, kış lastiği kullanımı önerilmektedir. Özellikle kar yağışının etkili olduğu bölgelerde, sürücülerin kendi güvenlikleri ve diğer sürücülerle uyumlu bir trafik akışı sağlamak adına kış lastiği kullanmaları önem arz etmektedir.

KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI NE ZAMAN BİTECEK?

 Bu yıl için planlanan kış lastiği uygulaması, normal şartlarda 1 Aralık tarihinde başlaması beklenirken, İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklama ile bu tarih 25 Kasım olarak öne çekilmiştir. Kış lastiği zorunluluğu, 1 Nisan 2024 tarihinde ise sona erecektir. Bu tarihler arasında ticari araçlar için kış lastiği kullanımı zorunlu olacaktır.

KIŞ LASTİĞİ TAKMAMA CEZASI NE KADAR?

Geçtiğimiz dönemde kış lastiği takmama cezası 1.152 TL olarak uygulanıyordu. Bu ceza, kış lastiği zorunluluğunu ihlal eden sürücülere uygulanmaktadır. Bu kurala uymayan sürücüler, hem kendi güvenliklerini hem de trafikte bulunan diğer sürücülerin güvenliğini tehlikeye atmış olacaklarından, cezanın caydırıcı bir etkisi bulunmaktadır.

Kış lastiği uygulaması ne zaman, hangi araçlar için gerekli? Kış lastiği takmama cezası ne kadar? (2023-2024) ile ilgili etiketler kış Kış lastiği
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.