Etiket fiyatlarını kontrol etmeden alışveriş yapmayın!

3 aylık yaz tatilinin ardından okulların açılmasına az bir zaman kala Aileler ve çocukların okul alışverişi heyecanı şimdiden başladı bile. Her ay artan fiyatlardan ötürü ürünlerin etiket ve kasa fiyatlarında farklılık görülebiliyor. Bu nedenle kasa-etiket fiyatı uyuşmazlığına dikkat edilmeli.

Okulların açılmasına sayılı günler kala ailelerin alışveriş heyecanı başladı. Kalem, silgi ve defter gibi temel okul ihtiyaçlarının karşılandığı kırtasiyede kasa- etiket fiyatı arasındaki uyuşmazlık dikkat çekiyor. 

Yeni döneme girilmesiyle kırtasiye ürünlerinde binlerce marka ve ürünlerde sık sık fiyat ve ürün değişimi görülüyor. Burada dikkat etmeniz nokta kasa fiyatıyla etiket arasındaki fiyat farkı. Sırt çantası, kalem, defter gibi temel okul ihtiyacı ürünlerinin toplam fiyatı bu yıl 900 TL'yi buluyor. Kırtasiyeciler hemen her ay fiyatlarda değişiklik olduğunu ve bu duruma yetişemediklerinden, kasa ve etiket fiyatlarında farklılık olabileceğini belirtiyor. Fiyat artışlarını kontrol ederek alışveriş yapılmasında fayda var.

DERS KİTAPLARI VE YARDIMCI KİTAPLAR ÜCRETSİZ

İlkokul ve ortaöğretim öğrencileri için okullarda ilk ders zili 12 eylül pazartesi günü başlayacak. Devlet okullarında öğrencilere ilk zilin çalınmasıyla ders kitapları her yıl olduğu gibi ücretsiz verilmeye devam edecek. Ayrıca bunun yanında yarrdımcı kitaplarda ücretsiz olarak 12. sınıfa kadar öğrencilere ücretsiz sunulacak.

Etiket fiyatlarını kontrol etmeden alışveriş yapmayın!

İNTERNET ALIŞVERİŞİ YAPARAK BÜTÇENİZİ KORUYABİLİRSİNİZ

Kırtasiye alışverişinden oldukça bütçe harcayan aileler tabii ki en uygun olan ürün ve satış yerlerine yöneliyor. İnternet alışverişinin sağladığı taksit fırsatıyla bütçenizi koruyabilirsiniz. Ama sahte ve taklit yapan internet alışveriş sitelerine dikkat edin. En bilindik ve güvenilir internet alışveriş sitelerinden alışveriş edilmesinde fayda var.İnternet sitelerinin kurmuş olduğu kampanyalardan yararlanarak daha fazla ürün alabilir, ödemeyi diğer aylara erteleyebilirsiniz.

İnternet Alışverişi dışında kırtasiyeye oranla daha az fiyat farkı ile kırtasiye ürünlerinin satıldığı BİM, A101, Migros, Metro Market, CarrefourSA, ŞOK gibi zincir marketlere de göz atmakta fayda var.

ÜRÜNLERİ SORUŞTURUN

Güvensiz ürünler, Ticaret Bakanlığı Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi’nden (guvensizurun.gov.tr) yayınlanıyor. Tüketiciler buradan takip edebilir. Ürünlerden şüphe ettiyseniz ‘Alo 175 Tüketici Hattı’nı arayabilir veya ‘tuketici.gov.tr’ adresinden şikayette bulunabilirsiniz.

Etiket fiyatlarını kontrol etmeden alışveriş yapmayın! - Resim : 2

 

DİKKAT ETMENİZ GEREKEN NOKTALAR

Fiyatlar artınca markaları taklit eden ama sağlıklı olmayan (ağır metal, fitalat içeren) merdivenaltı üretim arttı. Bu nedenle çarşı ve pazar ürünlerine karşı dikkatli olunmalı.

Yardımcı kaynak kitaplar önceden 4’üncü sınıfa kadar veriliyordu. Bu yıl itibarıyla ders kitaplarının yanında 12’nci sınıfa kadar bunlar bedava verilecek. Çoğu özel okul yardımcı kaynak kitaplarını kendisi yapıyor veya tavsiye üzerine aldırıyor.

Özel okullarda genelde kitap-kırtasiye set olarak veriliyor. Kırtasiye paketinde ise sadece iletki veya pergel ihtiyaç olsa da tüm cetvel takımı sunuluyor. Kırtasiye setinin verildiği durumlarda tutar 1.200-1.500 lira arasında değişiyor.

Anasınıfında kitap ücreti adet bazında 40 lira civarında. Özel ilköğretimde (4’üncü sınıfa kadar) 80-100 lira bandında. 5-8’inci sınıfta 100-200 lira, 8-12’nci sınıfta ise 150-250 lira arasında. Bu tutarlar adet bazında ortalama fiyatlar.

Mutlaka etiketli ürünler tercih edilmeli. Bu yolla kasa fişinde yazan fiyatla etiket fiyatı karşılaştırılabilir.

ALIŞVERİŞ YAPARKEN BUNLARA DİKKAT EDİN

Ürünün etiketine mutlaka bakın.

Tanıdığınız kırtasiye ve zincir marketlerden alışveriş yapın.

Ucuz ve markasız kırtasiye malzemelerinden uzak durun.

Fitalat ve azoboya içermeyen ürünleri tercih edin.

Ürün kötü kokuyorsa kullanılan malzemede katkı olabilir.

Ürüne elinizi sürdüğünüzde boya bırakıyorsa, renklendirici madde içeriyordur.

Oyun hamurları katkı maddesi içermemeli, çabuk kurumamalı.

Ürünün üzerinde üreticisi ya da ithalatçısı bilgisi yer almalı.

Etiket fiyatlarını kontrol etmeden alışveriş yapmayın! ile ilgili etiketler kırtasiye ürünleri fiyat artışı okul alışverişi
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.