Kırmızı Kitap'ta ilk kez yer alacak: Milli güvenliğe 'yapay zeka'

MGK, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplandı. Toplantıda, 'devletin gizil anayasası' olarak nitelendirilen ve kamuoyunda 'Kırmızı Kitap' olarak adlandırılan Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi'nin güncellenmesi için bakanlıkların hazırladığı çalışmalar değerlendirildi. Yenilenecek belgede, teknolojiye ayak uydurulacak. Kırmızı Kitap'ta ilk kez 'yapay zeka' kavramı yer alacak.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), 31 Mart’ta gerçekleştirilen yerel seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün Beştepe'de yoğun gündemle toplandı.

YAPAY ZEKA KAVRAMI GİRECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan MGK'da "devletin gizli anayasası" olarak nitelendirilen "Kırmızı Kitap"ın güncellenmesi için bakanlıkların hazırladığı çalışmalar değerlendirildi. 10. kez yenilenecek belgeye, gelişen teknoloji ve siber saldırılar göz önünde bulundurularak ilk kez 'yapay zeka' kavramının girmesi teklif edildi. Yeni Kırmızı Kitap, MGK onayından sonra 2025 yılında yürürlüğe girecek. Müzakere edilen konulardan biri de Kırmızı Kitap'ın 5 yıl yerine 2 yılda bir güncellenmesi oldu.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) nisan ayı toplantısı dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapıldı. Yılın ikinci MGK'sında terörle mücadeleden, dış politikada atılacak adımlara kadar birçok konu ele alındı.

 DEVLETİN GİZLİ ANAYASASI

2024 yılının ilk toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan, "devletin gizli anayasası" olarak nitelendirilen ve kamuoyunda "Kırmızı Kitap" olarak adlandırılan Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi'nin güncellenmesi için talimat vermişti. Milli Güvenlik Kurulu Sekreterliği, Erdoğan'ın talimatı üzerine harekete geçerek, bakanlıklar ve ilgili kuruluşlardan görüşler istedi. Dünkü toplantıda bu konuda gelinen son aşamaya ilişkin bir sunum yapıldığı öğrenildi.

 5 DEĞİL 2 YILDA BİR GÜNCELLEME

İçeriği itibarıyla devletin iç ve dış tehdit algılamalarını madde madde ortaya koyan bir belge niteliğini taşıyan Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi, milli güvenliğin sağlanması ve milli hedeflere ulaşılması amacıyla MGK'nın belirlediği görüşler dahilinde iç, dış ve savunma hareket tarzlarına ait esasları kapsıyor. Müzakere edilen konulardan biri de Kırmızı Kitap'ın 5 yıl yerine 2 yılda bir güncellenmesi. Tehditteki değişikliklere göre belli aralıklarla güncellenen Kırmızı Kitap, son olarak 30 Eylül 2019'da güncellenmişti.

 

 

Kırmızı Kitap'ta ilk kez yer alacak: Milli güvenliğe 'yapay zeka' ile ilgili etiketler MGK Recep Tayyip Erdoğan
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.