KIRGIZİSTAN MİT’TEN BİLGİ İSTEDİ

Kırgızistan’da kitlesel gösteriler düzenleterek darbe zemini hazırlamayı ve yapmayı planlayan gruba yönelik operasyonlar sürüyor. Bu kapsamda Eldik Keneş Partisi (Halk Meclisi Partisi) Başkanı Roza Nurmatova’nın da aralarında bulunduğu 30’dan fazla kişi gözaltına alındı.

Yeni Şafak’ın haberine göre, gözaltına alınanlar sorgulamalar sonucunda suçlarını itiraf ettiler. Milli Güvenlik Devlet Komitesi, iktidarı ele geçirmeyi planlayan bir grubun üyelerinin tutuklanmasının ardından bu kişilere yönelik yüz yüze ve telefon görüşmelerinin 1,5 dakikalık ses kaydını paylaştı. Ses kaydında adı geçen Halk Meclisi Partisi Başkanı Roza Nurmatova, aktivistleri ile yaptığı konuşmada, daha fazla kişiyi devşirmeye yönelik çağrılar yaparak şu ifadeleri kullandı: “Değişim olacak mı yoksa böyle mi sürecek? Ben sizin fikrinizi almaya geldim. Nasıl görüyorsunuz? Nasıl olsa karışıklık olacak. Bu durumda biz ne yapacağız? Adamlarımız var. Her adamın arkasında en az 10 kişi daha var. Para karşılığında (sokaklara) çıkmaya hazır olanlar var. Bize çıkacak kişilerin tam sayısı lazım.”

Bu arada grubun Fetullahçı terör ve casusluk örgütü (FETÖ) bağlantısının da görüntüsü netleşiyor.

Söz konusu partinin FETÖ’ye yakınlığıyla bilinen eski Devlet Başkanı Almazbek Atambaev ile bağlantılı olduğu belirtildi. Atambaev, ülkeyi yönettiği dönemde Türkiye’nin FETÖ’nün darbe yapabileceğine yönelik uyarısını ‘absürt’ olarak nitelemişti.

Atambaev’in ayrıca FETÖ okullarında çalışan 10 Türk vatandaşına usulsüz bir şekilde Kırgızistan vatandaşlığı verdiği de soruşturma konusu olmuştu.

Kırgız yetkililer soruşturmanın kapsamını derinleştirirken, soruşturmayı her türlü bilgi desteğine de açık bir şekilde yürütüyor. Bu kapsamda, Kırgız yetkililer destek için Türk istihbaratıyla da temasa geçti. MİT yetkilileri ve muhataplarının karşılıklı olarak darbe girişimine katılan kişiler üzerinden “kim kimdir” çerçevesinde karşılıklı bilgi alışverişi yaptığı öğrenildi.

MİT’in FETÖ’nün Kırgızistan başta olmak üzere Orta Asya’daki FETÖ’cüleri etkisizleştirmeye yönelik ciddi çalışmaları uzun süredir devam ediyor. Örgütün sözde Orta Asya imamı Orhan İnandı, MİT tarafından Kırgızistan’da yakalanarak Türkiye’ye getirilmişti.

Ayrıca özellikle 15 Temmuz’dan sonra FETÖ ile mücadele kapsamında Kırgızistan’a iletilen çok sayıda bilgide de MİT’in katkısı büyüktü.

 

Diğer Yazıları