Kira sözleşmesinde yeni sistem: e-kontrat! Sorunların önüne geçilecek!

Kiracı ve ev sahipleri arasındaki kira çekişmesinin önüne geçmek için yeni bir uygulama hayata geçirilecek. Artık tarafların kira anlaşması e-Devlet üzerinden yapılabilecek. Eski yöntem sözleşmeleri rafa kaldıracak e-kontrat sistemiyle, bölgesel kira haritası çıkarılması ve kirada yaşanan sorunların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Kira fiyatlarının orantısız bir şekilde artmasıyla son yıllarda yaşanan kiracı-ev sahibi krizini çözmek için yeni bir yöntem devreye sokulacak.

Bazı ev sahipleri kirada çok yüksek rakamlar talep ediyor. Bunun önüne geçebilmek için bakanlık e-kontrat uygulamasını çözüm olarak görüyor. Artık tarafların kira anlaşması e-Devlet üzerinden yapılabilecek.

YENİ UYGULAMA İLE NE DEĞİŞECEK?

Eski nesil kira kontratları, e-kontrat sisteminin gelmesiyle birlikte rafa kalkacak. Bu düzenlemeyle birlikte ev sahiplerinin de kiracıların da hakları korunacak. E-kontrat, kiracı ve ev sahiplerini sık sık karşı karşıya getiren fiyat anlaşmazlığında kanıt yerine geçecek.

ATV’nin haberine göre e-kontrat sistemiyle birlikte bir bölgedeki kiralık dairelerin fiyatları haritalandırılacak. Böylelikle ev sahibi ve kiracılar da, kira bedelleri ile ilgili resmi kaynaklardan bilgi alabilecek.

VERGİ KAYIPLARININ DA ÖNÜNE GEÇİLECEK

Gayrimenkul uzmanı Emrah Gerek, “Kayıt altına alınacağı için fiyat kontrolleri daha rahat yapılabilecek. Mülk sahipleri de sisteme girdiklerinde daha doğru fiyatlarla vergilerini hesaplayıp ödeyebilecekler. Vergi kısımları daha rahat denetlenebilecek. Bu da tabii fiyatlara yansıyacaktır. Düzenlemeden önceki sözleşmeler de yavaş yavaş bu sisteme dahil edilecek. 2024 yılının sonunda artık tamamen bütün kontratlar resmi olarak dijital ortama aktarılmış olacak” dedi.

Gayrimenkul uzmanı Nilüfer Kas, “Siz kontratı yapıyorsunuz birçok kamu kuruluşuna elden kontratınızı ibraz etmeniz gerekiyor. Sistemde olan kontratla abonelikler yapılabilecek. Aile hekiminizi değiştireceksiniz. Bunun en büyük avantajı şu olacak. Biliyorsunuz kiracı ile ev sahibi arasında en büyük uyuşmazlık kira bedellerinin belirlenmesi ve kira artış oranları ve mahkemeye gittiklerinde de o bölgedeki rayiç bedeller ile ilgili sorunlar var. Bölgesel olarak bir değerlendirmeyi göreceğiz. 2024’ten itibaren o bölgede hangi sokakta aşağı yukarı kiralamalar ne kadar üzerinden yapılmış” dedi.

Kira sözleşmesinde yeni sistem: e-kontrat! Sorunların önüne geçilecek! ile ilgili etiketler kiracı
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.