Kira gelir vergisi ne kadar, ne zaman ödenir? Kira gelir vergisi nasıl hesaplanır? Kira gelir vergi beyannamesi nasıl verilir?

Türkiye genelinde milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren beyan dönemi hızla yaklaşıyor. Vatandaşlar, kira gelir vergisi ile ilgili önemli detayları öğrenmek ve beyanname sürecini anlamak için araştırmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede, 'Kira gelir vergisi ne kadar?' veya 'Kira gelir vergisi ne zaman ödenir? gibi sorular araştırılıyor. Peki, Kira gelir vergisi nasıl hesaplanır? Kira gelir vergi beyannamesi nasıl verilir? İşte, 2024 yılında kira gelir vergisi hakkında merak edilenler...

Türkiye genelinde milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren beyan dönemi hızla yaklaşıyor. Vatandaşlar, kira gelir vergisi ile ilgili önemli bilgileri öğrenmek ve beyanname sürecini anlamak için çeşitli araştırmalar yapmaktadır. Bu bağlamda, 'Kira gelir vergisi ne kadar?' ya da 'Kira gelir vergisi ne zaman ödenir?' gibi sorular oldukça yaygın olarak sorulmaktadır. Peki, Kira gelir vergisi nasıl hesaplanır? Kira gelir vergi beyannamesi nasıl ibraz edilir? İşte, 2024 yılında kira gelir vergisi ile ilgili merak edilenler...

Kira gelir vergisi ne kadar, ne zaman ödenir? Kira gelir vergisi nasıl hesaplanır? Kira gelir vergi beyannamesi nasıl verilir?

KİRA GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ NASIL HAZIRLANIR?

Kira gelir vergisi hesaplama ve beyanname verme süreçleri ile ilgili bilgiler, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi web sitesi "www.gib.gov.tr" üzerinden erişilebilen "Hazır Beyan Sistemi" aracılığıyla kolayca gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca, vatandaşlar ikametgahlarının bulunduğu vergi dairesinde de işlemlerini tamamlayabiliyorlar.

KİRA GELİR VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENİR?

Geçen yıl konut veya iş yerinden kira geliri elde edenler için beyan dönemi başladı. Kira gelir vergisi, mart ve temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenebilecek. İlk taksit, damga vergisi ile birlikte 31 Mart tarihine kadar, ikinci taksit ise 31 Temmuz'a kadar ödenmesi gerekiyor.

KİRA GELİR VERGİSİ NASIL ÖDENİR?

Mükellefler, vergilerini İnteraktif Vergi Dairesi, GİB mobil uygulaması, anlaşmalı banka şubeleri, internet bankacılığı, telefon bankacılığı, mobil bankacılık, PTT iş yerleri ve tüm vergi dairelerinden ödeyebilirler.

Yıllık beyanname verme sürecinde mükellefler, GİB'in çağrı merkezi "Vergi İletişim Merkezi"ni (VİMER-189) arayarak gerekli bilgileri alabilirler.

KİRA GELİR VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?

Kira gelir vergisi hesaplamak için, konut kira gelirlerinden istisna kısımlar çıkarılarak kalan gelir belirlenir. Ardından, yapılan giderler matrahtan düşülerek vergi hesaplaması yapılır. Yıllık beyanname sürecinde ayrıca damga vergisi de ödenmektedir.

KİMLER KİRA GELİR VERGİSİ ÖDER?

Mükellefler, 1 Ocak-31 Aralık 2023 dönemi içinde konuttan 21 bin TL, iş yerinden ise 150 bin TL'nin üzerinde kira geliri elde etmeleri durumunda gelir vergisi ödemekle yükümlüdürler. İstisna haddini aşan konut geliri elde edenler, bu istisna oranı düştükten sonra beyanname vermelidirler. Ayrıca, iş yeri kira geliri beyan sınırını aşanlar için istisna uygulanmaz.

Gelir İdaresi Başkanlığı, 2024 yılı için mesken kira gelirlerinde 33 bin lira olarak belirlenen gelir vergisi istisnasını açıkladı. Bu nedenle, evini kiraya veren kişiler yılda 33 bin liranın altında kira geliri elde etmişse gelir vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır. Ancak, bu rakamın üzerinde gelir elde edenler için istisna uygulanmaz ve ilgili meblağ vergiye tabi tutulur.

Kira gelir vergisi ne kadar, ne zaman ödenir? Kira gelir vergisi nasıl hesaplanır? Kira gelir vergi beyannamesi nasıl verilir? ile ilgili etiketler Gelir İdaresi Başkanlığı
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.