Kerkük’te Türkmen ve Araplar endişeli!

Kerkük’ün yönetiminin kaderini belirleyecek yerel seçimin Türkmen ve Arapların şikayeti ile ertelenebileceği ifade edilmişti. Ancak Irak Federal Mahkemesi, Kerkük'te kayıt dışı Kürt seçmenin tespit edilmesine rağmen seçmen kütüğünün incelenmemesine karar vererek seçimlerin ertelenme talebini reddetti. Bu durumda Irak’ın petrol zengini şehri Kerkük’te yerel seçim 18 Aralık’ta yapılacak.

Mevlüt Yüksel
Mevlüt Yüksel

MEVLÜT YÜKSEL/ÖZEL HABER

Türkiye’nin komşusu Irak ülkenin kaderini belirleyecek yerel seçimlere hazırlanıyor.

DIŞARIDAN GETİRİLEN 300 BİN KÜRT, SEÇMEN YAPILDI!


Kerkük’te Bağımsız Yüksek Seçim Kurumu’nda görevli Kürtlerin 300 bine yakın Kerküklü olmayan Kürtleri seçmen kütüklerine ekledikleri ortaya çıkmıştı. Bu nedenle Türkmen ve Arapların seçimler için yoğun şikayetleri ve itirazlar bulunuyordu. Kerkük’de ortaya çıkan bu gerçek üzerine Irak’ta yerel seçim ile ilgili kritik mahkeme kararının 12 Aralık’ta verilmesi bekleniyordu.

KERKÜK İÇİN MAHKEME SON KARARINI VERDİ!

Petrol zengini Türkmen şehri Kerkük için Irak Federal Mahkemesi son kararını verdi. Kerkük'te seçmen kütüğünün incelenmemesi ve kayıt dışı Kürt oyu tespit edilmesine rağmen seçimlerin ertelenme talebini reddetti. Mahkeme Kerkük'te en son 2005 yılında yapılan yerel seçimlerin 18 yıl sonra tekrar yapılmasına karar verdi.


TÜRKMEN VE ARAPLAR ENDİŞE İÇİNDE!

Mahkeme kararının ardından Kerkük’ün yönetim kaderini belirleyecek seçimler öncesi Kerkük ve Arapların endişe içinde olduğu öğrenildi. Yerel seçim öncesi Türkmenler ”2017 yılından önce, Peşmerge kontrolü altındaki Kerkük'te her gün bombalı saldırılar düzenleniyordu. Bununla birlikte sayısız Türkmene ait evler, "kimliği belirsiz" kişilerce soyuluyordu. Yüzlerce Türkmen gençleri bölücü terör örgütü PKK/PYD ve bağlantılı ”kimliği belirsiz" kişiler tarafından kaçırılıyordu. Devlet dairelerine giden Türkmenler sadece Türkmen olduğu için, ırkçılığa maruz kalıyordu” cümleleriyle endişelerini ifade ediyor. Öte yandan Irak’da seçmen kartını yenilemek için 13 Aralık’ın son gün olduğu çağrısı yapılarak Türkmenlerin duyarlı olmaları istendi.

Kerkük’te Türkmen ve Araplar endişeli! ile ilgili etiketler Kerkük
GÜNÜN VİDEOSU

İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopter kazası enkazına ulaşma anına ait görüntü paylaşıldı

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin hayatını kaybettiği helikopter kazası enkazına ulaşma anına ait görüntü paylaşıldı.