Kazakistan'da faal olan Türk şirketlerin ticari hacmi 3 milyar doları buluyor

Bu hafta protestoların yaşandığı Kazakistan ile Türkiye'nin ticari ilişkileri 30 yıl geriye giderken, Türk şirketlerinin 5 milyar doların üzerinde yatırım yaptığı ülke ile gerçekleşen ticari hacim 3 milyar doları geçti.

Dünyanın yüzölçümü bakımından 9'uncu büyük ülkesi olan Kazakistan'da ekonomi yıllık yaklaşık yüzde 5 ortalama ile genişlerken, Türk firmalar da ülkede büyük yatırımlar gerçekleştirdi.

1992 yılında 30 milyon dolarlık düzeyinde olan ticaret hacmi şu anda 3 milyar doların üzerinde seyrederken Türkiye’den Kazakistan'a birçok alanda yatırım gerçekleşti. 5 milyar dolara yakın yatırımın yapıldığı ülkede Türk müteahhitler 25 milyar doları aşan düzeyde iş üstlendi.

FAALİYET GÖSTEREN TÜRK MARKALAR

Anadolu Grubu, Turkcell, Yıldız Holding gibi önde gelen şirketlerin yatırım gerçekleştirdiği ülkede Anadolu Grubu, 1996 yılında Kazakistan’a bira tesisi özelleştirmesi ile başladığı yatırımlarına 2003’te Almatı’da yeni bir fabrikayla devam etti.

Ülkeye yatırımda bulunan diğer firmalar arasında Sembol İnşaat, Okan Holding, Alarko Holding, Ceylan İnşaat, TPAO yer alırken Koç Grubu da Kazak ortağı Butya ile sahibi olduğu Rambutya alışveriş merkezleri bünyesinde ikisi Almaatı’da ve biri başkent Astana’da olmak üzere üç alışveriş merkezi ile faaliyette bulunuyor. Yakın zamanda tarım konusunda da faaliyete başlayan Koç Holding, ülkedeki yatırımlarına Otokar adına kurduğu şirketi de ekledi.

Kazakistan'da faal olan Türk şirketlerin ticari hacmi 3 milyar doları buluyor ile ilgili etiketler Kazakistan Türkiye yatırım
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.