"Katar’la SWAP anlaşmasında 1 doların 22 TL'ye sabitlendiği iddiası manipülasyon"

Dünya Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı gazeteci Şeref Oğuz, Katar ile uzatılan SWAP anlaşmasında (Türk Lirası - Katar Riyali takas anlaşması) 1 Doların 22 Türk Lirası olarak sabitlendiğini iddia etmişti. Ekonomist Nejat Özonay, bu açıklamanın manipülasyon olduğunu söyleyerek gerekçelerini sıraladı.

Gazeteci Cüneyt Özdemir'in programında dolardaki hareketliliği değerlendiren ekonomist Şeref Oğuz'un açıklamaları sosyal medyada gündem olmuştu. Oğuz, "Katar'la SWAP anlaşması yaptık biz onlara lira vereceğiz, onlar bize kendi paralarını verecek. Bir ölçü almak durumundasınız kaç liradan bunu yapacağımızı. SWAP anlaşması bitene kadar geçerli olmak üzere TL'yi 22'ye sabitlemişler. Bunun ortaya çıkmış olması piyasalarda bir anda çıtayı yukarı çıkardı" iddiasında bulunmuştu.

"İDDİALAR MANİPÜLASYON"

Ekonomist Nejat Özonay, bu açıklamanın tamamen manipülasyon olduğunu belirterek "Doların 22 TL olacağı da Katar'a fazla ödeme yapılacağı da doğru değil" dedi. 

ÖZONAY KONUYU ŞU İFADELERLE AÇIKLADI:

Katar’la SWAP anlaşmasında 1 doların 22 TL'ye sabitlendiği iddiası ortaya atıldı. Şeref Oğuz ciddi bir manipülasyon yaptığının farkında sanırım. Kendisinin teknik bilgisi mi zayıf, bilinçli bir algı çalışması mı, bilemiyorum. Konuyu açıklayayım Keşke 22’de sabitlenseydi.

TCMB TL verdi, Katar Merkez Bankası'ndan dolara endekslenmiş riyal aldı. Yani hesaplanan kur ne kadar yüksekse TCMB’nin lehine diyebiliriz, çünkü spotta 8.38TL’den alınan TL, Katar tarafından 22TL ödenecek. SWAP’ın ne olduğunu bilenler ise bunun anlamsız olduğunu da bilir.

TL/Riyal SWAP'ında hesap, faizler arasındaki farktır. Sonuçta faizi yüksek olan taraf verdiğini faiziyle birlikte aynı para birimiyle geri alır. Şeref Oğuz iki farklı manipülatif sonuca yol açıyor:

1- Dolar 22TL olacak

2- Katar’a fazla ödeme yapılacak.

İkisi de doğru değil.

Eğer SWAP bir kaç yıllık yapıldıysa, Katar’ın TCMB’ye geri ödeyeceği tutar dolar başına 22 TL’ye denk gelebilir, ama bu DolarTL kur projeksiyonu değil, sadece piyasa faizlerinden ortaya çıkan sonuç. Sade vatandaş, Türkiye Katar’a Dolar başına 22TL ödeyecek sandı ki, bu da başlı başına bir manipülasyon. SWAP konusunu bir kaç satırda anlatmak zor. Özetle, SWAP’ı bilen hiç bir Finansçı Şeref Oğuz gibi bir yorum yapmaz. Katar SWAP'ı 22 TL çok kullanıldı ve muhakkak dolara talebi artırdı.

 

 

 

"Katar’la SWAP anlaşmasında 1 doların 22 TL'ye sabitlendiği iddiası manipülasyon" ile ilgili etiketler Katar Dolar Swap
GÜNÜN VİDEOSU

Pres makinesinin içini kontrol eden patron feci şekilde can verdi! O anlar kamerada...

Kocaeli'de arızalanan pres makinesinin içine giren patron makinenin çalışması sonucu feci şeklide can verdi. Olay anına ilişkin güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı.