Kasten Adam Öldürmenin Cezası Nedir?

İzmir’de taksici Oğuz Erge’nin taksisine müşteri olarak bindiği ve taksici Oğuz Erge’yi silahla kasten öldürerek telefonunu çaldığı haberleri yayılan D. A., son dönemde Türkiye’nin gündemini meşgul etti. Haberlere göre, Oğuz Erge’nin “üşümesin diye” taksisine alıp istediği yere kadar götürdüğü D. A., Oğuz Erge’ye üç el ateş ederek sırtından vurmuş, ardından “Bazı insanlara güvenmeyeceksin” demiş ve arabanın ön koltuğuna gelerek taksiciye tokat atarak gasp etmişti.

İzmir'de, soğukta üşümesin diye aldığı müşterisi tarafından öldürülen taksi şoförü Oğuz Erge'nin hikâyesi, kasten adam öldürme suçunun yalnızca hukuki sonuçlarını değil aynı zamanda insani ve toplumsal boyutlarını da ön plana çıkardı.

Taksici Cinayeti: İzmir’de Taksici Oğuz Erge’ye Silahla Kasten Öldürme ve Gasp

İzmir'de taksicilik yapan Oğuz Erge, yardımseverliğinin kurbanı oldu! Arabasına aldığı bir yolcu tarafından arkasından silahla vurularak öldürüldü. Olay, taksi kamerası tarafından kaydedildi; görüntülerde yolcunun ödeme yapar gibi davrandığı ancak sonra silahını çekip taksiciyi vurduğu belirlendi. Saldırgan taksiciye üç kez ateş edip "Bazı insanlara güvenmeyeceksin" dedikten sonra yaklaşık 10 dakika boyunca arabada bir şeyler arayarak taksicinin telefonunu ve kulaklığını gasp etti. Taksici ise kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Olayın faili 19 yaşındaki D. A., tutuklanarak cezaevine gönderildi. Peki, kasten adam öldürmenin cezası nedir? Silahla kasten öldürmenin cezası kaç yıl?

Kasten Adam Öldürme Suçu ve Cezası

Türk Ceza Kanunu içerisinde, silahla kasten öldürme suçu dâhil, kasten adam öldürme suçu, 81. madde altında açıklanırken suçun daha ağır olan nitelikli halleri 82. maddede, ihmali davranış sonucu gerçekleşen öldürme vakaları ise 83. maddede tanımlanmıştır. Bu bağlamda kasten adam öldürme; bir şahsın hayatının, başka biri tarafından sona erdirilmesi olarak ifade edilir. Öldürme fiili, failin suçun oluşum şartlarını kasten ve bilerek gerçekleştirmesiyle, doğrudan veya olası kast ile meydana gelebilir.

765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda yer alan kasten adam öldürme, hem doğrudan eylemlerle hem de ihmaller sonucu gerçekleşebilir. Suçun en yaygın işlenme biçimleri arasında; ateşli silah kullanma, bıçaklama, ezme, yüksek bir yerden itme ve aşırı şiddet uygulama bulunur. Bunun yanı sıra, dikkatsizlik veya ihmal yoluyla da öldürme suçu işlenebilir.

Kasten Öldürme Suçunun Cezası Nedir?

Türk Ceza Kanunu'nun 81. maddesi uyarınca, kasten öldürme suçunun cezası müebbet hapis olarak belirlenmiştir. Suçun ağırlaştırıcı koşulları mevcut olduğunda verilecek ceza ağırlaştırılmış müebbet hapistir. Ancak hafifletici sebeplerin bulunması durumunda, mahkeme tarafından verilen ceza süreli hapis cezasına çevrilebilir.

Silahla Kasten Öldürmenin Cezası Kaç Yıldır?

Silahla kasten öldürme suçunun cezası Türk Ceza Kanunu'nda öngörülen ağırlaştırıcı ve hafifletici sebeplere göre değişiklik gösterebilir. Suç için temel ceza ağırlaştırılmış müebbet, müebbet veya süreli hapis cezasıdır.

Taksici Oğuz Erge Cinayetinde Hukuki Süreç ve Kararlar

Olayın ardından başlatılan soruşturma sonrasında 70 güvenlik kamerasının görüntüleri incelenerek şüphelinin D. A. olduğu tespit edildi. D. A., kullandığı silahla birlikte gizlendiği yerde bulunarak gözaltına alındı. Emniyet müdürlüğündeki işlemler tamamlandıktan sonra adliyeye sevk edilen D. A. tutuklanarak cezaevine gönderildi. Ceza soruşturmasının kısa sürede tamamlanması beklenmekte. Soruşturmanın ardından adam öldürme ve gasp suçlarından iddianame ile ağır ceza mahkemesine kamu davasının açılması ve kovuşturma sürecine geçilmesi söz konusu olacak. Şüpheli D.A kasten adam öldürme suçundan yargılandığı için davasının bir ağır ceza avukatı tarafından takip edilmesi gerekir.

Kasten Adam Öldürmenin Cezası Nedir? ile ilgili etiketler hukuk
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.