Karpuzun keleğine bakanlıktan önlem!

Türkiye'de bir yılda üretilen 4 milyon ton civarındaki karpuzun yaklaşık dörtte birini tek başına üreten Adana'da, erken hasadı önlemek için "ham karpuz timleri" devrede. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bu amaçla Adana'da belgeli hasat uygulaması başlattı.

Adana'da karpuzda erken hasadı önlemek için geçtiğimiz yıl ham karpuz timlerini devreye sokan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, bu yıl karpuz hasadında belge uygulamasına geçti. Üretici önce karpuzun olgunlaştığına dair belge alacak, daha sonra hasada başlayacak.

Adana'nın Karataş ilçesine bağlı Bahçe köyünde, yılın ilk turfanda karpuz hasadı yapıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin ve Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, hasat yapılan tarlada incelemelerde bulundu.

TARLADA KİLOSU 2 LİRA

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan, sonbaharda etkili olan soğuk hava dalgası nedeniyle Çukurova'nın bazı kesimlerinde karpuz fideleri kuruduğu için bu yıl rekoltede düşüş beklendiğini söyledi. Karpuzun kilosunun şu anda tarlada 2 TL'den alıcı bulduğunu kaydeden Doğan "Fideleri soğuktan kuruyan çiftçilerimizin bir kısmı tekrar ekim yapacak fide bulamadığı için ekili alanlarımız geçtiğimiz yıllara oranla daha az" dedi. Doğan, Adana karpuzunun imajını bozan ham karpuz hasadına karşı alınan önlemler konusunda da şunları kaydetti:

"Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz bünyesinde oluşturulan ham karpuz timleri, hasat süresince ekim alanlarını tarayıp, erken hasada engel olmuştu. Alınan önlemlerin çok faydası oldu. Bu yıl ise farklı bir yöntem uygulamaya konuldu. Artık karpuz hasadına başlayacak üretici önce ürününün olgunlaştığına dair belge alacak. Böylece ham karpuz hasadının önüne tamamen geçilmiş olacak. Tüketici bu yıl da görül rahatlığı ile karpuz yiyebilecek."

BU YIL VERİM DÜŞÜK

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin de Adana'nın karpuz üretiminde Türkiye'de ilk sırada yer aldığına dikkat çekerek, toplam 120 bin dekar alanda karpuz üretimi yapıldığını kaydetti.

Türkiye'nin toplam karpuz üretiminin yıllık 4 milyon ton civarında olduğunu ifade eden Tekin, bunun yaklaşık 800 bin tonluk bölümünü Adana'nın karşıladığını dile getirdi. Tekin "Bu yıl turfanda karpuzda verim, geçen yıllara oranla biraz düşük görünüyor. Karpuz tarlalarından ortalama dekar başına 8-10 ton gibi bir verim alınırken, şu anda durum 6-8 ton civarında" diye konuştu.

Karpuzun keleğine bakanlıktan önlem! ile ilgili etiketler Adana Karpuz kelek bakanlık önlem ham karpuz timi
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.