Karpuzun anavatanı neresidir? Hadi 16 Ekim ipucu!

Karpuzun anavatanı neresidir? Hadi ipucu sosyal medya hesabında yayınlandı. Birçok kullanıcı tarafından kullanılan Hadi'nin bugünkü ilk yarışması saat 12.30'da başlayacak. Son zamanların popüler uygulamasından olan Hadi'nin öğlen yarışması heyecanla bekleniyor. Peki karpuzun anavatanı neresidir? Detaylar haberimizde...

Karpuzun anavatanı neresidir? Kullanıcıların hayranlıkla takip ettiği uygulamalar arasına giren Hadi'nin bugün başlayacak olan yarışması ise saat 12.30'da kullanıcılarla buluşuyor. İpucu ise Hadi'nin sosyal medya hesabı Instagram'da yayınlandı. Peki karpuzun anavatanı neresidir? Hadi 16 Ekim ipucu! Merak edilen detaylar haberimizde...

Karpuzun anavatanı neresidir? Hadi 16 Ekim ipucu!

KARPUZ
Karpuz (Citrullus lanatus), kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından tek yıllık bir bitki türü. Karpuz sözcüğü Farsçadan Türkçeye geçmiştir.Kaşgarlı Mahmutun 1071 yılında yazdığı Dîvânü Lugati't-Türk ve Ali Şîr Nevaînin yazdığı Muhakemetü'l-Lugateyn (İki dilin yargılanması) de Karpuz sözcüğünün Türkçesi Büken olarak geçmektedir.

Karpuzun anavatanı neresidir?

Cevap: Afrika

Bitkinin kolları toprak yüzeyinde 100 – 200 m kadar uzayabilir. Normal şartlar altında ağırlığı 1,5-2 kilo ile 6,5-7 kilo arasında değişir. Susuz tarım şartlarında kökler oldukça derine inse de sulu tarım şartlarında saçak kökler daha çok 40–50 cm derinlikte yoğunlaşır. İri top şeklindeki meyveleri ise tatlı ve suludur.Karpuz yağ ve kolesterol içermez ancak şeker içeriği yüksektir.

KARPUZUN FAYDALARI NELERDİR?

* İçerisinde bulunan likopen sayesinde kalp ve damar sağlığının korunmasında önemli rol oynar.
* Likopen maddesi kemik sağlığının korunmasında da yardımcıdır.
* Kan basıncının düzenlenmesini sağlar.
* Kalsiyum ve potasyum ihtiyacınızı karşılar.
* A vitamini ile cildin nemli kalmasını sağlar.
* Erken yaşlanmayı önler.
* Kilo vermeye yardımcıdır.
* Karpuz, içerisinde bulunan sitrülin sayesinde vücutta yağ birikimi oluşumunu önler ve yağ yakımını hızlandırır.
* Böbreklerin düzenli ve iyi çalışmasını sağlar.
* C vitamini açısından zengin olan karpuz, kanser hücrelerine karşı koruyucudur.
* Uyku problemleri ve kas ağrılarına iyi gelir.
* İdrar söktürücüdür.
* İçerisinde bulunan lif ile sindirim sistemini güçlendirir.
* Göz sağlığını korur.
* Kan basıncını dengeler.
* C vitamini sayesinde astım hastalığını minimum seviyeye indirir.
* Karpuz vücuda enerji sağlar.
* Vücutta biriken iltihabı yok eder.
* Hafızayı güçlendirir ve konsantrsayonu arttırır.

 KARPUZ NASIL YERLERDE YETİŞİR?

Karpuz, ılık iklim bitkisidir. Soğuklardan çok etkilenir. Bu bakımdan ilkbahar ve sonbahar arasında ancak uygun koşullarda yetiştirilir. Oldukça uzun ve sıcak bir gelişme devresine ihtiyaç vardır. Tohum ekiminde uygun hava sıcaklığı yanında, toprakta sıcaklığın en az 12?C ve bunun üstünde olması istenir. Hava neminden hoşlanmaz. Sıcak ve nemli yerlerde çeşitli zararlı ve hastalıklar süratle etkisini gösterir.

Karpuz yetiştirmek için en elverişli topraklar, akarsu kenarlarındaki milli topraklarla derin geçirgen, su tutma kabiliyeti yüksek, kumlu-tınlı veya tınlı-kumlu topraklardır. Vegetasyon süresi kısa olan yerlerde ve bilhassa erkencilik düşünüldüğünde uygun şekilde hazırlanmış daha hafif kumlu topraklar üzerinde yetiştirme yapılabilir. Karpuz, bazı ülkeler hariç büyük bir çoğunlukla susuz yetiştirildiğinden akarsu kenarlarındaki milli topraklar bu bakımdan en elverişli topraklar olarak kabul edilir. Karpuz bitkisi diğer birçok kültür bitkisinin aksine, toprak asitliğine karşı oldukça dayanıklı olduğundan fazla olmamak şartıyla hafif asitli topraklarda da yetiştirilebilir. En elverişli toprak reaksiyonu pH 5,0-6,5 olmakla birlikte pH 5,0 olan topraklarda iyi sonuçlar alınmıştır. Bundan daha asitli topraklarda yetiştirme istendiği takdirde usulüne uygun kireçleme yapılmalıdır.

HADİ NEDİR?

Geçtiğimiz haftalarda AppStore’larda yerini alan HADİ artık Androidlerin de cebine girdi. Binlerce kişi tarafından aynı anda canlı oynanabilen yarışma; günde iki kez yayınlanıyor. Yarışmacıların binlerce lira gerçek parayı 12 soruyu bilmeleri durumunda kazandığı yarışmada; eğlence ve heyecan bir arada. Her gün aynı saatte sadece on iki soruluk yarışma boyunca canlı yayınlanan yarışmaya erişmek için Hadi uygulamasını indirmek yeterli. Uygulamayı kullanmak ise tamamen ücretsiz. Yapılması gereken tek şey, daha önce bildirilen yarışma saatinde uygulamayı açık tutmak. Akabinde telefon ekranını dolduran sunucu; canlı yayında soruları ardı sıra soracak; oyuncular ise çoktan seçmeli cevapları tek bir tık ile yanıtlayacak. Yanıtlama süresi ise on saniye. Yarışma sırasında yarışmacılar canlı yayında yazışabiliyor, arkadaşını yarışmaya üye edenler ise ekstra can hakkı kazanıyor.

Hadi, mobil dünyada bilgisine güvenenlerin yeni trendi olarak dikkat çekiyor.

Aralarında 15 yıldan fazla sürede onlarca dijital ürüne imza atmış; Emre Ulusoy, Gökhan Örün ve Lenasoftware ekibinin bulunduğu, tecrübeli yönetim kadrosu ve yurtdışı kaynaklı yatırımcıları ile Hadi; “cepteki televizyon” teriminin karşılığı olmak amacıyla teknoloji alanında çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor.

Karpuzun anavatanı neresidir? Hadi 16 Ekim ipucu! ile ilgili etiketler 16 Ekim karpuzun anavatanı neresidir hadi
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.