Karaköy esnafından deprem fırsatçılarına örnek olacak davranış! Depremzedelerin hayatını kolaylaştıracak indirim uyguladılar

'Asrın felaketi' olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli depremler 11 ili etkileyerek bölgedeki birçok vatandaşı mağdur etti. Çadırkentlerde yaşamını devam ettirmek zorunda kalan depremzedelerin barınma ve temizlik ihtiyaçlarının yanı sıra en önemli ihtiyaçlarından birisi ise enerji. Yaşam alanlarını aydınlatmak zorunda olan depremzedeler için Karaköy esnafı elini taşın altına koydu. Karaköy’deki jeneratör bayileri bölgeye bağış amacıyla alınan ürünlerin fiyatlarını yüzde 30 ila 40 düşürdü.

Türkiye, yaşanan depremler nedeniyle Şubat ayını yasta geçirdi. Depremlerin vurduğu 11 kentte hayat durma noktasına geldi. Tüm Türkiye depremzedeler için seferber oldu. Karaköy esnafı ise örnek bi davranış sergiledi. Karaköy'deki jeneratör bayileri deprem bölgesindeki enerji ihtiyacının karşılanabilmesi için bölgeye bağış amacıyla alınan ürünlerin fiyatlarını yüzde 30 ila 40 düşürdü. İşte detaylar...

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 13 milyonu aşkın insanın yaşadığı bölge, karanlığa gömüldü. Önce enkaz altında kalanların arama-kurtarma çalışmalarında, sonrasında da depremzedelerin çadırlarında, konteynerlerinde ısınmadan aydınlatmaya her türlü enerji ihtiyacı jeneratörlerle karşılandı. Bölgeye yurdun dört bir yanından jeneratör bağışı yağıyor.

Türkiye jeneratör piyasasının kalbinin attığı Karaköy, deprem bölgesindeki enerji ihtiyacına kayıtsız kalmadı. Sattıkları ürün hayati değerde olmasına rağmen onlar bunu fırsata çevirmek şöyle dursun, bütün esnaflara örnek olacak bir tutuma imza attılar. “Büyük dayanışmaya bir tuğla da biz koyalım” diyerek bağış amaçlı alınan jeneratörlerin fiyatlarını yüzde 30 ila 40 arasında indirdiler.

Depremin etkilediği illere kendilerinin de jeneratör bağışladıklarını belirten Mustafa Özdemir, “Bu dönemde her şeyden feragat ettik ve fiyatları düşürme kararı aldık. Deprem bölgesinde büyük ihtiyaç var. Bu yüzden herkese jeneratör satmıyoruz” dedi. Bayiler deprem nedeniyle stoklarında çok az ürün kaldığını da belirtti. Türkiye’de üretilmeyen ve Çin’den gelen jeneratörlerin ülkeye girişi 3-4 ayı buluyor.

DEPREMDEN ÖNCE UKRAYNA’YA GİDİYORDU

- Türkiye’deki jeneratör firmaları, depremden önce de uzun süredir Ukrayna’da Rus saldırıları nedeniyle elektriksiz kalan bölgelere satış yapıyorlardı. Savaş nedeniyle yaşanan enerji krizi de buna eklendiğinde uzun süredir jeneratör pazarında stok sıkıntısı yaşadığını dile getiren Aksa Jeneratör bayisi konuyu şöyle anlattı:

“2022’nin son üç ayında Ukrayna’da bir talep patlaması vardı ve jeneratörlerimiz Ukrayna’ya gitmişti. Bu sebeple depremin başında elimizde hiç stok yoktu. Fabrika tüm bölgelerden jeneratörleri toplayarak AFAD koordinasyonunda deprem bölgesine gönderdi. Mart ayı sonuna doğru yeni ürünlerin gelmesini bekliyoruz.” 

HERKESE JENERATÖR VERMİYORUZ

Jeneratöre çok büyük talep olduğunu söyleyen Demir Makine Satış Uzmanı Mustafa Özdemir, “Bu dönemde herkese jeneratör vermiyoruz. Deprem bölgesine bağış yapılacaksa ve ticaret yapılmayacaksa ürün veriyoruz. Çünkü deprem bölgesinde çok büyük ihtiyaç var” dedi. Tüm ürünlerinin fiyatlarını deprem sebebiyle indirdiklerini belirten Özdemir şöyle konuştu: “9 kVA’lık iyi bir jeneratörü normal şartlarda 30 bin TL’ye satarken şimdi 19 bin TL’ye satıyoruz. 3.5 kVA’lık bir jeneratörü ise 9-10 bin TL’ye satarken 6 bin TL’ye veriyoruz.” Karaköy’de bulunan Göksoy Makine Satış Uzmanı Altunay Soyal ise, “Deprem bölgesine gittiği için 12 bin TL’ye sattığımız ürünleri 9 bin TL’ye verdik” diye konuştu.

5.500 TL’DEN BAŞLIYOR

- Jeneratör satıcılarından aldığımız bilgiye göre, fiyatlar marka ve kalitesine göre değişiyor. Gücüne göre yakıt depoları da değişkenlik gösteriyor. Örneğin, en düşük güçteki jeneratörlerden birinin 15 litrelik haznesi bulunuyor. Benzinle çalışan 15 litrelik bir jeneratörün deposunun dolması için ortalama 314 TL’lik benzin gerekiyor. 15 litrelik jeneratör saatte ortalama bir litre yakıt tüketiyor. Markasına göre değişmekle beraber 15 litrelik bir jeneratör için en düşük 5 bin 500 TL fiyat alırken, en yüksek 11 bin TL fiyat aldık.

Karaköy esnafından deprem fırsatçılarına örnek olacak davranış! Depremzedelerin hayatını kolaylaştıracak indirim uyguladılar ile ilgili etiketler Jeneratör Karaköy esnaf
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.