"Karadeniz'i mutant virüs vurmuş olabilir"

Türkiye iki hafta önce koronavirüsle mücadelede yeni döneme girdi. Yerinden değerlendirme yöntemiyle iller bazında vaka oranları açıklanınca ortaya Doğu Karadeniz bölgesini öne çıkartan ilginç bir durum yaşandı. Çünkü genel ortalama yüzbinde yüzün altında iken bu bölgedeki illerin tamamında 200'ün üzerinde bir ortalama görüldü. Peki bunun sebebi ne? Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necmi İlhan'a göre artışın sebebi mutasyonlu virüs olabilir. İlhan'ın Karadenizlilere önerisi kalabalıktan kaçınmaları.

Türkiye 1 Mart itibariyle normalleşme adımlarını atmaya başlayacak.

Bunun için ölçü ise haftalık vaka ortalamaları alınacak.

Valilikler ve il hıfzısıhha kurullarınca atılacak bu normalleşme adımları öncesinde illere göre durum da netleşmeye başladı.

Sağlık Bakanlığı'nın koronavirüsle mücadele kapsamında açıkladığı illerin haftalık vaka oranlarına göre 100 bin nüfusta vaka sayısı 10'un altında kalarak 'düşük riskli' görülen iller Hakkari, Şırnak, Muş, Batman ve Diyarbakır olarak ortaya çıktı.

Vaka sayısı 100 bin nüfusta 100'ün üzerinde çıkan Ordu, Giresun, Trabzon, Samsun, Rize, Aksaray, Sakarya, Balıkesir, Amasya, Ardahan, Gümüşhane, ve Sinop olmak üzere toplam 12 il ise 'çok yüksek riskli' olarak haritada yer buldu.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, illerin açıklanan haftalık güncel verilerini, harita üzerinde inceleyip, normalleşmeye yakın ve uzak illere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“HARİTADAKİ VERİLER 1 MART’TA BAŞLAYACAK ‘YERİNDE KARAR’ İÇİN ANAHTAR OLACAK”

Prof. Dr. İlhan, il il 100 bin nüfustaki vaka sayılarının yer aldığı haritanın, 1 Mart'ta başlayacak 'yerinde karar' için anahtar olacağını ifade ederek sözlerine başladı.

İlhan, haritaya göre illerin kendi aralarında kategorize olduğunu net olarak gördüklerini ifade ederek, "Rize, Trabzon, Giresun, Ordu ve Samsun illerimiz 100 binde 200'den fazla. Konya, Aksaray, Osmaniye, Karaman illerimizin 100 binde 100'den fazla olduğunu gözlemliyoruz. Onun dışındaki illerimiz genel olarak aslında 100 binde 100'ün altındalar" diye konuştu.

"Karadeniz'i mutant virüs vurmuş olabilir"

“İLLERDE VAKA SAYISI FAZLAYSA KAPANMA OLABİLİR”

Prof. Dr. İlhan, yerinde karar döneminin illeri rahatlatmaya yönelik bir yaklaşım olduğunu hatırlatarak, "Ancak bu yaklaşım mutlaka açılışa doğru gidecek bir yaklaşım değil. Bu sisteme göre illerimizin eğer vaka sayısı fazlaysa kapanmaya doğru da yol alma söz konusu olabilir. Haritada iller risk durumuna göre renklendirilebilir. Tam kesinleşince uygulama tarihi, uygulama yaklaşımı bakanlığın sayfasında yayınlanır, ona göre de her ilimiz kendi sınıfını görüp, alınacak önlemleri ve açılmayı değerlendirir" ifadelerini kullandı.

“KURALLARA UYULURSA TÜM TÜRKİYE’DE RENKLER ‘MAVİYE’ DÖNEBİLİR”

Prof. Dr. İlhan, açılmanın yanlış anlaşılmaması gerektiğininin altını çizerek, "Açılma fiziksel mesafeden, maske takmaktan vazgeçeceğiz anlamına gelmiyor. Bir ilimizde vaka sayısı çok düşük olsa dahi mutlaka kapalı ortamların havalandırılması, kalabalığa girmeme ve açılacak kafe ve restoranların kurallara uyması gereken yaklaşımların benimsenmesi gerekiyor. Okullarımız da açılacak, aşılamada çok ciddi bir seviyeye ulaştık. Hep beraber kurallara uyarsak tüm Türkiye'de renklerin maviye döndüğünü görmek mümkün olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

"Karadeniz'i mutant virüs vurmuş olabilir" - Resim : 2

“KARADENİZ’DEKİ VAKA ARTIŞININ NEDENİNİ MUTASYONLU VİRÜS OLABİLİR”

Prof. Dr. İlhan, Karadeniz'deki vaka artışının sebebine ilişkin olarak da, "O bölgede mutant virüs daha çok olabilir ve bölge halkı kurallara uymayabilir. Biliyorsunuz mutant virüs PCR pozitiflikten sonra geriye dönük araştırılıyor. O illerde bulaşın nasıl olduğuna dair yapacağımız tarama sonuçları, bunun sebebini ortaya çıkaracaktır” diye konuştu.

İlhan bölge halkına uyarılarını ise şu sözlerle sürdürdü:

 “Mutant virüs olsa da olmasa da özellikle o bölgede kalabalık ortama girilmemeli, ortam havalandırılmalı, maske, temizlik kuralına uymalı. Bu illerde diyelim ki 100 binde 200'den 300 civarına yükseldi, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile örneğin o ile giriş çıkış yasaklanabilir, o ilde vakaların çok olduğu özelikle bazı mahalleler, ilçeler varsa oraya giriş çıkışın kapatılması söz konusu olabilir." 

 

"Karadeniz'i mutant virüs vurmuş olabilir" ile ilgili etiketler Karadeniz Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan bilim kurulu üyesi vaka mutant virüs mutasyon
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.