Kar taneleri neden havada birbirine çarpmaz?

Yoğun kar yağışının olduğu şu günlerde gökten düşer kar taneleri neden birbirine değmez sorusu her zaman merak edilmiştir. Kar tanelerindeki bu sır konusunda zaman zaman farklı söylemler ortaya atılsa da milyarlarca kar tanesinin neden birbirine değmeden düştüğü araştırılmıştır.

Yurdun genelinde yaşanan yoğun kar yağışı nedeniyle pek çok ilde okullar tatil edilirken milyarca kar tanesinin oluşturduğu kar manzaraları göz almaktadır. Bilimsel veriler ışığında kar tanelerinin oluşumu aslında oluştukları ortamın şartlarıyla birlikte onları bulundukları ortamdan aşağıya doğru iten kuvvetle eş değerdir.

Her itme ve çekme kuvveti sırasında bir tanecik kar, bulunduğu kütleden kopar. Sonrasında da aynı şekilde ikinci tanecikte kopma yaşar. Bu kar tanecikleri belirlenen kurallarla beraber yer yüzüne doğru hareketine başlar.

Kar taneleri neden birbirine çarpmaz?

Bulutlardaki su buharının çok soğuk hava ile karşılaştıktan sonra çok ince bir şekilde buz parçalarına dönüşmesiyle oluşan kar taneleri aslında buz kristali kümeleridir.

Kar taneleri neden havada birbirine çarpmaz?

Bazı durumlar çerçevesinde havada oluşan su buharı doğrudan minik buz kristalleri halinde yoğunlaştıktan sonra altıgen prizma görünümü alarak kar tanelerini meydana getirir. Kar tanecikleri en yüksek hıza ulaşana kadar havada hem bir birleriyle hem de sıvı su damlacıklarıyla çarpışarak onlara yapışır.

Hava akımına karşı dirençli olan kar tanecikleri yavaş yavaş yere doğru inerler. Bu iniş esnasında kar taneciği kristalleri birbirlerini ittiğinden yapışmaz ve özelliklerini koruyarak yeryüzüne düşerler. Eğer ki bu çarpışma ve yapışma olmasaydı buluttan ayrılan her bir kar tanesi yere yine tek bir kar tanesi olarak düşseydi, dünya üzerinde doğru dürüst miktarda kar yağışı kesinlikle gözlenemezdi.

Kar taneleri neden havada birbirine çarpmaz? ile ilgili etiketler kar taneleri kar tanecikleri kar yağışı
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.