Kansızlık yaşıyorsanız dikkat! Hangi besinler kansızlığa iyi gelir?

Kansızlık ya da diğer adıyla anemi, kanda yeterli miktarda kan hücresi bulunmadığı zamanlarda ortaya çıkıyor. Vücuttaki doku ve organlara oksijen taşıyan ve düşük olması halinde kansızlığa neden olan hemoglobin düşüklüğü en önemli kansızlık belirtisidir. Demir eksikliği de anemiye yol açar. Peki, hangi besinler kansızlığa iyi gelir?

Kansızlığa karşı mucizevi besinler vardır. Demir eksikliği ile birlikte vücutta yaşanan kansızlığın en önemli işaretçisi, hemoglobin düşüklüğüdür. Tedavi edilmediğinde büyük sorunlara da yol açabilen ve demir, folik asit ve b12 vitamin eksikliği ile ortaya çıkan kansızlık, bazı besin ve gıdalar ile desteklenirse tedavi edilebilir.

Demir eksikliği, vücudunuzda yaşaddığını kansızlığın en önemli belirtisidir. Bu belirti sizde varsa kansızlık ya da anemiden şüphelenebilirsiniz.

KANSIZLIK NEDEN OLUR?

Nefes aldığınız zaman akciğerdeki oksijen, kanda bulunan hemoglobinin özüne bağlanarak taşınır. Kanda bulunması miktardan az hemoglobin olursa kansızlık olur. Bu olması gereken minimum değerler erkekte 13 g/dl, kadında ise 12 g/dl dir.

Demir eksikliğinde bu belirtilere dikkat! İşte kansızlığa iyi gelen besinler ile ilgili görsel sonucu

Bunlar Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği değerlerdir. 6 yaşa kadarki çocuklarda 11 g/dl, 6-15 yaş arasında ise 12 g/dl’nin altında olması kansızlığın göstergesidir. Beslenme yetersizliği sonucu bu durum ortaya çıkabilir. Uygulanan yanlış rejim, et yememek, hazır gıdalarla beslenmek demir eksikliği anemisi nedenlerindendir.

DEMİR EKSİKLİĞİNİN EN BELİRGİN NEDENLERİ!

Yetişkinlerde demir eksikliğinin en belirgin sebepleri ise; çay, kahve tüketiminin fazla olması, etin kavrularak ya da fırında fazla pişirilmesi ile sosis, salam gibi işlenmiş besinlerin sık tüketilmesidir.


Bazı kişilerde demir bağırsak tarafından yeterince emilemez. Bu da demir eksikliğine neden olan bir başka etkendir. Kadınlardaki aşırı adet kanaması, sık ve fazla sayıda doğum, düşükler, kürtaj yaptırmış olmak, mide-bağırsak sistemindeki iyi ya da kötü huylu tümörler de demir eksikliğinin sebeplerindendir.

 

 

Kansızlık yaşıyorsanız dikkat! Hangi besinler kansızlığa iyi gelir? ile ilgili etiketler sağlık kansızlık anemi demir eksikliği
GÜNÜN VİDEOSU

Antalya'da huzurevinde çifte cinayet! Saldırı görüntüleri ortaya çıktı... İki elinde bıçakla kaçtı..

Antalya'da huzurevinde işlenen çifte cinayetin kamera görüntüleri ortaya çıktı. Güvenlik kamerası kayıtlarında, koridora iki elinde bıçakla çıkan İ.S'nin, kendisine doğru gelen güvenlik görevlisini görüp peşinden gittiği, yere düşen görevlinin kalkıp kaçtığı görülüyor.