Kanada'da büyük skandal: Zelenski ve Trudeau eski Nazi askerini ayakta alkışladı

Ukrayna lideri Volodimir Zelenski'nin de katıldığı Kanada parlamentosuna davet edilen Ukrayna uyruklu bir İkinci Dünya Savaşı askerinin, İkinci Dünya Savaşı'nda bir Nazi birliğinde görev yaptığı ortaya çıktı. Parlamentoda Kanada Başbakanı Justin Trudeu ve Ukrayna lideri Zelenski'nin Nazi askerini ayakta alkışlaması "ülke tarihindeki en büyük diplomatik utanç" olarak nitelendi.

Yaşanan skandal olay ardından Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İkinci Dünya Savaşı esnasında bir Nazi birliği için savaşan Ukraynalı bir adamın parlamentoda alkışlanması sebebiyle Kanada adına tüm dünyadan özür diledi. Trudeau, "Bu, parlamentoyu ve Kanada'yı derinden utandıran bir hatadır." ifadelerini kullandı.

DAVET EDEN KİŞİ İSTİFA ETTİ

98 yaşındaki eski Nazi askeri Yaroslav Hunka'yı parlamentoya davet eden Meclis Başkanı Anthony Rota istifa etti.

Kanada'da büyük skandal: Zelenski ve Trudeau eski Nazi askerini ayakta alkışladı

Kanada Başbakanı, olay esnasında parlamentoda bulunan Ukrayna lideri Volodimir Zelenski'den doğrudan özür dilediğini belirtti.

RUSYA'NIN ELİNE KOZ GEÇTİ

Zelenski'nin parlamentoda yer aldığı ve Nazi askerini alkışladığı görüntüler, Rusya'da önemli bir propoganda aracı olarak kullanılmaya başladı.

Trudeau, "Cuma günü bu mecliste bulunan hepimiz, bağlamından habersiz bir şekilde ayağa kalkıp Yaroslav Hunka’yı alkışladığımız için derin bir pişmanlık duyuyoruz. Bu, Holokost'ta ölen milyonlarca insanın anısına yönelik korkunç bir ihlaldi. Yaşananlar Yahudi halkı ve Nazi soykırımının hedefi olan milyonlarca kişi için çok ama çok acı vericiydi.” ifadelerini kullandı.

Hunka, Nazi komutası altında çoğunlukla etnik Ukraynalılardan oluşan gönüllü bir birlik olan 14. Waffen-SS Grenadier Tümeni'nde görev yapmıştı.Tümen üyeleri Polonyalı ve Yahudi sivilleri öldürmekle suçlansa da, birlik bir mahkeme tarafından herhangi bir savaş suçundan suçlu bulunmadı.

Kanada'da büyük skandal: Zelenski ve Trudeau eski Nazi askerini ayakta alkışladı ile ilgili etiketler Rusya Ukrayna Nazi Kanada
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.