Kademeli elektrik tarifesi nasıl işliyor?

Yıl başından itibaten uygulamaya konan Kademeli Elektrik Tarifesi ile ilgili detaylar netleşirken, elektrik sağlayıcıları yeni elektrik tarifesi ve hesaplama yöntemi ile ilgili olarak abonelerini detaylı olarak bilgilendirmeye başladı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 10707 no’lu kararı ile, 1 Ocak'tan itibaren Kademeli Elektrik Tarifesi uygulamasına geçilmişti.

Alınan kararda, gerekçe olarak "Enerjinin verimli kullanımını desteklemek, tasarruf bilincini yaygınlaştırmak ve evinde enerjiyi daha az tüketen vatandaşların faturalarının da bu doğrultuda düzenlenmesini sağlamak amacıyla ilgili kurumlar tarafından ‘Kademeli Elektrik Tarifesi’ uygulaması hayata geçirilmiştir. Bu kapsamda, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren günlük 5 kilovatsaat (kWh) altında kalan tüketimler için farklı, üstünde kalan tüketimler için farklı birim fiyat belirlenmesi yöntemi ile ‘Kademeli Elektrik Tarifesi’ uygulanmaya başlamıştır." ifadeleri yer almıştı.

FİYATLARI BELİRLEME YETKİSİ EPDK'YA AİT

Elektrik birim fiyatlarını belirleme yetkisi mevcut yasa ve düzenlemelere göre EPDK'ya ait olurken, EPDK da elektriğin üretiminden tüketiciye ulaşana kadar olan her aşamasındaki maliyetleri dikkate alarak tarifeleri oluşturup kamuoyu ile paylaşacak. Görevli tedarik şirketlerinin birim fiyatın belirlenmesi hususunda herhangi bir tasarrufu bulunmayacak.

TRT PAYI OLMAYACAK

Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik ile, 1 Ocak 2022 tarihi itibari ile faturalardaki TRT Payı ve Enerji Fonu kaldırıldı.

NASIL HESAPLANACAK?

Fatura hesaplaması yapılırken günlük 5 kWh’a kadar olan tüketimleri için düşük kademe birim fiyatı uygulanacak. İlgili fatura dönemindeki toplam tüketimden düşük kademe tüketim miktarı çıkartılır ve kalan kısım yüksek kademeden hesaplanarak faturaya yansıtalacak.

Yönetmelik gereği elektrik sayaçları 25-35 gün aralığında okunurken, aylık toplam tüketiminizin okuma gün sayısına bölünmesi ile ortalama günlük tüketim miktarı belirlenecek.

BAŞVURUYA GEREK YOK

Kademeli elektrik tarifesi kullanımı için herhangi bir başvuruya gerek olmayacak. Yapılan yönetmelik değişikliği ile 1 Ocak 2022 tarihi itibari ile kademeli tarife otomatik olarak uygulanmaya başladı.

Kademeli elektrik tarifesi nasıl işliyor? ile ilgili etiketler Elektrik kademeli tarife
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.